newbie baru nak belajar bela ikan,mohon tunjuk ajar

Recommended Brokers


Sponsored Post

joee

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,611
Reaction score
907
Points
161
kaloi sng jaga
flowerhorn pun sama jgk..
cuma makanan la kena bg yg mahal sikit utk jaga kualiti ikan

kalau kelisa kurang2 bela cantik bole jual mahal jgk
 

timbangkilo

Freshie
Joined
Aug 16, 2019
Messages
9
Reaction score
0
Points
3
bua aquascape tt... layan ikan kecik kecik cam guppy... ambe suke tgk.. meriah gitu.... cam penduduk pelbagai bangsa... satu malaysia gitu.
memang berminat tengok,sand waterfall semua tu

tapi ilmu saya ni tak sampai situ lagi,ni nak bela ikan biasa2 ni pun tanya sana sini :eek:
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,977
Reaction score
1,439
Points
141
memang berminat tengok,sand waterfall semua tu

tapi ilmu saya ni tak sampai situ lagi,ni nak bela ikan biasa2 ni pun tanya sana sini :eek:


bela betta fish ... aka ikan laga..

senang jaga..

bela seekor.. dia xleh ramai2..

bg mkn sehari sekali.. kena maintain slim.. :D

xyah oksigen, xyah batu, xyah pasir, xyah fancy2..

time nk tgk dia ganaz.. letak cermin..
 

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
600
Reaction score
21
Points
15
Masa tukar air, jangan lupa letak anti-klorin.

Jangan spray penyembur nyamuk (ridsect, shieldtox, etc) dekat dengan permukaan air, nanti ikan mati sebab tak boleh bernafas. :D
 

opin

Active+ Member
Joined
Apr 4, 2012
Messages
2,534
Reaction score
41
Points
30
baru layankan anak aku beli ikan gapi rm6, 8 ekor.

layan kannnnn
 

MonFish Fanatic

Freshie
Joined
Jan 25, 2008
Messages
17
Reaction score
0
Points
3
Salam semua

Saya ada Aquarium bersize 60cm x 30cm dan saya rancang nak bela ikan dalam tu,antara ikan yang saya minat nak bela flowerhorn/oscar/kaloi , salah satu

Masalahnya ilmu ikan hiasan saya ni rasanya hampir xada,jadi saya perlukan bantuan abang2 akak2 yang berilmu tentang ikan hiasan ni tolong ajar saya ikan mana sesuai dibela(or boleh cadangkan ikan lain) dan cara jagaannya
Wa'alaikumsalam,

Aqrm size 30x60cm = 45 liter air.

Awak perlukan at least pump rate 5X water cycle ( 45 x 5 ) = 225 liter per hour.

Pumping rate lebih sikit pon takpe meaning makin kerap water cycle makin bersih air aqrm tersebut.

Beli on top Filter iaitu sejenis kotak filter yg terletak diatas aqrm.

For Beginner, saya nasihatkan letak pasir atau small pebbles dlm aqrm utk tempat pembiakan bakteria.


Utk ikan hidup sihat, air kena stabil dulu iaitu melalui proses nitrogen cycle.
Ammonia > Nitrite > Nitrate ( final product)

Mula2 isi air dlm aqrm kosong tanpa ikan, pump running dan kita akan
buat proses nitrogen cycle fishless dgn memasukkan makanan dlm aqrm.

Biar makanan mereput bertindak dgn bacteria akan menukarkan kpd Ammonia
kemudian kpd Nitrite ( Stage ini bahaya utk ikan2 dan boleh menyebabkan kematian )

Stage ketiga Nitrite akan bertukar kpd Nitrate. Kalo ada tumbuhan2 dlm air, ia
akan menyerap Nitrate sebagai baja.


Proses Nitrogen Cycle fishless mengambil masa kurang2 3 minggu
utk air menjadi stabil.

Kalo takde tumbuhan, kita kena tukar air tersebut maximum
buang 50% air lama dan digantikan air baru dan jgn lupa
masukkan anti-klorin ikut sukatan.

Satu cara lagi utk buat Nitrogen Cycle adalah dgn membela ikan puyu
sebab ikan puyu tahan lasak kpd Ammonia dan Nitrite.


Apabila sudah 1-2 bulan, barula tukar dgn ikan yg bro hendak bela.

Personally aqrm 30x60cm sesuai utk grow-out tank sahaja ( Ikan2 masih kecik)

Utk Kalui, Oscar atau Flower Horn kurang2 aqrm 1.5 x 4 ka atau 2 x 4 ka aqrm yg sesuai.


Kalo bro takde niat nak upgrade tank, 30x60 cm hanya sesuai utk bela
Guppy, Angel fish, swordtail, dll...pon cantik jugak dgn buat aquascaping.


Walau apa pon, proses Nitrogen Cycle itu penting utk bela apa2 jenis ikan,
first step that you MUST do supaya ikan2 tak mati dlm masa seminggu.


Makin kecik aqrm, makin susah bela ikan sebab air cepat polluted.

Banyak sebenarnya MF nak ajar tapi slowly2,

Media Filter dlm filter box kena cuci dgn air aqrm, JANGAN
cuci dgn air paip sebab ada klorin dan Good Bacteria yg terdapat
di media filter akan mati....big problem.
 

Maglev

Fun Poster
Joined
Nov 20, 2012
Messages
167
Reaction score
5
Points
15
Wa'alaikumsalam,

Aqrm size 30x60cm = 45 liter air.

Awak perlukan at least pump rate 5X water cycle ( 45 x 5 ) = 225 liter per hour.

Pumping rate lebih sikit pon takpe meaning makin kerap water cycle makin bersih air aqrm tersebut.

Beli on top Filter iaitu sejenis kotak filter yg terletak diatas aqrm.

For Beginner, saya nasihatkan letak pasir atau small pebbles dlm aqrm utk tempat pembiakan bakteria.


Utk ikan hidup sihat, air kena stabil dulu iaitu melalui proses nitrogen cycle.
Ammonia > Nitrite > Nitrate ( final product)

Mula2 isi air dlm aqrm kosong tanpa ikan, pump running dan kita akan
buat proses nitrogen cycle fishless dgn memasukkan makanan dlm aqrm.

Biar makanan mereput bertindak dgn bacteria akan menukarkan kpd Ammonia
kemudian kpd Nitrite ( Stage ini bahaya utk ikan2 dan boleh menyebabkan kematian )

Stage ketiga Nitrite akan bertukar kpd Nitrate. Kalo ada tumbuhan2 dlm air, ia
akan menyerap Nitrate sebagai baja.


Proses Nitrogen Cycle fishless mengambil masa kurang2 3 minggu
utk air menjadi stabil.

Kalo takde tumbuhan, kita kena tukar air tersebut maximum
buang 50% air lama dan digantikan air baru dan jgn lupa
masukkan anti-klorin ikut sukatan.

Satu cara lagi utk buat Nitrogen Cycle adalah dgn membela ikan puyu
sebab ikan puyu tahan lasak kpd Ammonia dan Nitrite.


Apabila sudah 1-2 bulan, barula tukar dgn ikan yg bro hendak bela.

Personally aqrm 30x60cm sesuai utk grow-out tank sahaja ( Ikan2 masih kecik)

Utk Kalui, Oscar atau Flower Horn kurang2 aqrm 1.5 x 4 ka atau 2 x 4 ka aqrm yg sesuai.


Kalo bro takde niat nak upgrade tank, 30x60 cm hanya sesuai utk bela
Guppy, Angel fish, swordtail, dll...pon cantik jugak dgn buat aquascaping.


Walau apa pon, proses Nitrogen Cycle itu penting utk bela apa2 jenis ikan,
first step that you MUST do supaya ikan2 tak mati dlm masa seminggu.


Makin kecik aqrm, makin susah bela ikan sebab air cepat polluted.

Banyak sebenarnya MF nak ajar tapi slowly2,

Media Filter dlm filter box kena cuci dgn air aqrm, JANGAN
cuci dgn air paip sebab ada klorin dan Good Bacteria yg terdapat
di media filter akan mati....big problem.

Maaf tt... tumpang thread...

Tuan MF... Internal filter Dophin f800 sesuai x untuk aquarium saiz 60cm x 30cm - untuk ikan kecil dan kalau nak buat aquascape?
 

MonFish Fanatic

Freshie
Joined
Jan 25, 2008
Messages
17
Reaction score
0
Points
3
Maaf tt... tumpang thread...

Tuan MF... Internal filter Dophin f800 sesuai x untuk aquarium saiz 60cm x 30cm - untuk ikan kecil dan kalau nak buat aquascape?
Hi bro, tak payah la Tuan2, kita sama shj tukar2 pendapat.

KW Dophin Internal Filter F800
Voltage: 220/240V
Power: 5.3W
Flow Capacity: 410L/H
Hz: 50/Hz

Boleh, okay sangat di gunakan utk tank 30x60cm.

Dah beli ke belum?

Cuma internal filter ni, compartment filter media dia kecil la.

Maknanya kotoran cepat tersumbat kena cuci kerap bila
awak nampak water flow semakin perlahan di outlet.

Kalau belom beli pump, MF cadangkan beli on top filter box siap
dgn pump sekali satu set.

Bila filter box diatas, senang nampak dan cuci kotoran.
jenis ni pump water flow constant dan awak boleh letak various
media filter dlm box.

Blue Sponge, white sponge on top utk mechanical filter

dan ceramic rings dibawah sebagai Biological Filter utk
tempat pembiakan bakteria.


Ikan apa yg bro Maglev nak bela ??


Aquascape utk sedap relaxing mata memandang.

Setengah org bela ikan suka "bare tank" kosong sebab senang bersihkan,
tapi utk beginner MF syorkan letak pasir or small pebbles utk tempat pembiakan
bacteria supaya ikan2 selamat.

The heart of the aqrm is the Filter Media.
Jaga Filter Media (beneficial Bacteria) and the rest will be okay.


Air yg bersih macam mineral water tu tak bermakna air itu stabil
dan sesuai utk ikan2 hidup.

Perlu ada Nitrifying Bacteria utk hidupan air yg selamat.

:)
 

Photofast

Active+ Member
Joined
Jul 16, 2010
Messages
4,646
Reaction score
31
Points
30
Hi bro, tak payah la Tuan2, kita sama shj tukar2 pendapat.

KW Dophin Internal Filter F800
Voltage: 220/240V
Power: 5.3W
Flow Capacity: 410L/H
Hz: 50/Hz

Boleh, okay sangat di gunakan utk tank 30x60cm.

Dah beli ke belum?

Cuma internal filter ni, compartment filter media dia kecil la.

Maknanya kotoran cepat tersumbat kena cuci kerap bila
awak nampak water flow semakin perlahan di outlet.

Kalau belom beli pump, MF cadangkan beli on top filter box siap
dgn pump sekali satu set.

Bila filter box diatas, senang nampak dan cuci kotoran.
jenis ni pump water flow constant dan awak boleh letak various
media filter dlm box.

Blue Sponge, white sponge on top utk mechanical filter

dan ceramic rings dibawah sebagai Biological Filter utk
tempat pembiakan bakteria.


Ikan apa yg bro Maglev nak bela ??


Aquascape utk sedap relaxing mata memandang.

Setengah org bela ikan suka "bare tank" kosong sebab senang bersihkan,
tapi utk beginner MF syorkan letak pasir or small pebbles utk tempat pembiakan
bacteria supaya ikan2 selamat.

The heart of the aqrm is the Filter Media.
Jaga Filter Media (beneficial Bacteria) and the rest will be okay.


Air yg bersih macam mineral water tu tak bermakna air itu stabil
dan sesuai utk ikan2 hidup.

Perlu ada Nitrifying Bacteria utk hidupan air yg selamat.

:)
Seronok pulak saya baca tulisan tuan

saya ada bela ikan oscar,dan saya ada masalah bahan buangan ikan tu

benda2 camni macam mana ya nak selesaikan,saya guna top filter,tapi saya tengok pump tu tak sedut pun benda2 tu,saya try bela pleco jugak pun tak improve

saya guna gravel size kecik,saya nak cuci tu selalu pun macam tuan cakap nanti beneficial bacteria hilang

kalau tuan boleh cadangkan jalan penyelesaian untuk ni
 
Sponsored Post
Top
Log in Register