Nabi Dan Rasul Allah

CG Sponsors
TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI ANBIYA': NABI KHALID

Nabi Khalid a.s merupakan seorg Nabi bangsa Arab dari keturunan Banu 'Absi. Nama penuh beliau ialah Khalid bin Sinan bin Ghayth bin Muraytha bin Makhzum bin Rabi'ah bin 'Aus bin Malik bin Ghalib bin Qutay'ah bin 'Abs bin Bughaydh bin Raith bin Ghatafan bin Sa'd bin Qais 'Aylan (al-Nas) bin Mudar bin Nizar bin Ma'ad bin Adnan.

Beliau dilahirkan di suatu perkampungan di Al-Yamamah, 50 tahun sebelum Tahun Gajah. Nabi Khalid a.s dilantik menjadi Nabi dan diutus pada negeri Yaman pada zaman antara dua Rasul atau disebut Zaman Fatrah...Sebahagian mengatakan bahawa beliau muncul dalam tamadun dunia 300 tahun selepas Nabi Isa a.s diangkat ke langit.

Beliau dikatakan seorang penulis Arab yang terkenal sehingga beliau dilantik menjadi hakim bagi suku Bani 'Abs. Sepanjang berdakwah, beliau sering menyeru manusia supaya meninggalkan penyembahan berhala, minum arak dan riba.

Al-Hakim meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda :"Dia (Khalid bin Sinan) adalah seorangg Nabi yang disia-siakan oleh kaumnya".

As-Sakhaui mengatakan bahawa Nabi Khalid bin Sinan al Absi wafat pada tahun 435 Masihi sementara Sheikh Ali al-Bouanani al-Matmati mengatakan bhw beliau wafat 5 tahun sebelum Tahun Gajah dan dimakamkan di atas Gunung Gokjeh di timur laut berhampiran perbatasan dengan Turkmenistan.

Beliau meninggalkan beberapa orang anak diantaranya bernama Abdullah dan seorang anak gadis bernama Mahyat yang pernah berjumpa dengan Nabi Muhammad SAW.

#MAMR

Dibawah makam Nabi Khalid bin Sinan


Fatrah adalah selang waktu terputusnya wahyu antara satu rasul Allah ke rasul yang lain. Syekh Nawawi al-Bantani dalam tafsir "Marah Labid" menyebut masa masa fatrah antara risalah Nabi Isa dengan Nabi Muhammad adalah 600 tahun. Dalam kurun waktu tersebut ada 4 nabi yang diutus oleh Allah.

Tiga di antaranya berasal dari Bani Israil lain yang berasal dari Arab yakni Khalid bin Sinan. Nabi Khalid menganggap keterangan satu hadis adalah salah seorang nabi yang disia-siakan kaumnya.

Adapun masa fatrah antara Nabi Musa dengan Nabi Isa, menurut Syekh Nawawi, adalah 1700 tahun. Dalam rentang waktu tersebut Allah mengutus 1000 manusia pilihan-Nya sebagai nabi.

Perlu diketahui jarak antara istilah Nabi dan Rasul. Nabi adalah orang-orang terpilih yang diberi wahyu berupa syariat yang menguatkan syariat nabi sebelumnya. Sedangkan Rasul adalah orang-orang terpilih yang diberi wahyu oleh Allah dengan syariat yang baru sebagai pengganti syariat nabi atau rasul sebelumnya. Artinya, setiap rasul pasti nabi dan tidak semua nabi itu rasul.

Antara nabi dan rasul oleh Allah sama-sama diperkenalkan kewajiban tabligh (menyampaikan wahyu) kepada umatnya dan berdakwah mengajak mereka agar senantiasa dekat dengan Allah. Yang membedakan adalah tingkat kebaruan syariat yang didakwahkannya. Jadi, satu syariat yang diwahyukan oleh Allah kepada seseorang rasul-Nya hampir pasti didakwahkan oleh lebih dari seorang nabi dan berpuncak pada risalah Nabi Muhammad SAW.

Kehadiran baginda Rasulullah SAW sebagai nabi akhir zaman di muka bumi ini ditugaskan oleh Allah untuk menjelaskan kepada umatnya perihal syariat teranyar-Nya yang terkandung dalam al-Qur'an dengan menasakh / penggunaan berlakunya syariat-syariat nabi terdahulu setelah masa fatrah tersebut. Nabi SAW diutus dengan misi basyiran (kabar gembira dengan adanya surga) tambahan nadziran (memperingatkan umat dengan adanya neraka).

MAMR
 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA: NABI OMER

Nabi Omer merupakan seorang Nabi yang dilantik oleh Allah Ta'ala dari bangsa kaum Bani Israil dan berasal dari suku kabilah Lawi. Disamping menjadi Nabi, beliau juga memegang jawatan sebagai menteri di dalam istana pada zaman pemerintahan Nabi Sulaiman. Beliau merupakan kerabat terdekat kepada Nabi Asif bin Barakhiah.

Selain hidup sezaman dengan Nabi Sulaiman dan Nabi Asif, beliau juga sezaman dengan Nabi Nathan dan Nabi Shemaiah. Pada zamannya, kaum Bani Israil hidup dalam aman dan makmur serta beriman kepada Allah Ta'ala.

Sepanjang kehidupannya, beliau sering menyertai beberapa pertempuran bersama Nabi Sulaiman dalam menegakkan agama Allah. Setiap kali mereka memerangi pihak musuh, mereka sering mencapai kemenangan di atas pertolongan Allah. Dari pencapaian tersebut, bertambah berimanlah kaum Bani Israil.

Nabi Omer tidak lama tinggal di Jerusalem. Setelah mendapat perintah dari Nabi Sulaiman, beliau bersama kerabatnya Nabi Asif diperintahkan untuk menakluki wilayah Egil. Dalam pertempuran tersebut, mereka mencapai kemenangan. Nabi Omer dan Nabi Asif membuat keputusan untuk tinggal di wilayah tersebut sehingga mereka wafat di sana.

Makam Nabi Omer terletak 2 KM di Tenggara daerah Egil dan tidak jauh dari makam Nabi Asif.

#MAMR

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI ANBIYA: NABI MARDARIM

Nabi Mardarim merupakan salah seorg Nabi yg tersenarai dalam 313 org Rasul Allah. Beliau berasal dari kaum Jadis bin 'Athir bin Iram bin Sam bin Nuh.

Jadis merupakan salah satu dari 13 suku kaum yg terkenal dalam sejarah bangsa Arab. 12 suku kaum yg lain ialah 'Aad, Thamud, Tasm, Amlik, Qum, Ayim, 'Abil, Jurhum, Wabar, Jasim, Anten dan Hashen. Kaum Jadis merupakan kaum penyembah berhala dan suka suka berperang.

Menurut Ibnu Kalbi, kaum ini tinggal di daerah Yamamah bersama kaum Tasm (Thasmin) dan tidak jauh dari kota kaum Thamud. Mereka dikatakan tinggal di daerah Yamamah kerana daerah itu subur sehingga mereka dpt menegakkan negeri, membuat taman dan rumah2 yg indah.

Kaum Jadis selalu menjadi sasaran serangan dari kaum Tasm ketika kaum Tasm diperintah oleh seorg raja yg sangat bengis dan zalim bernama 'Amluq.

Dilanjutkan cerita, oleh kerana kaum Jadis banyak membuat kemungkaran dan menyembah berhala selain Allah, lalu Alĺah pun mengutus seorg Rasul dr kalangan mereka bernama Mardarim. Allah Taala pun mengutus Malaikat Jibrail utk menyampaikan risalah kenabian.

Setelah mendpt perintah dari Allah, Nabi Mardarim pun menyampaikan seruannya yg pertama kpd ahli keluarganya. Dengan kefasihan dan kebijaksanaan, semua ahli keluarganya beriman.

Pada keesokkan harinya, beliau memulakan seruan dakwahnya kpd kaumnya. Tetapi seruannya tidak diendahkan oleh kaumnya malah mereka mengejek dan menghina beliau. Kecekalan hatinya tidak mematahkan semangat beliau utk berdakwah.

Di antara mereka itu cuma golongan bawahan seperti penternak dan fakir miskin saja yg beriman. Golongan atasan dan pemuka2 kaum tetap menentang seruan Nabi Mardarim. Salah seorg pemuka kaum Jadis yg menentang keras seruan Nabi Mardarim ialah Al-A'jab bin Muhraq bin Salam bin Jadis bin 'Athir bin Iram bin Sam bin Nuh.

Seruan Nabi Mardarim kedengaran sehingga ke pihak istana. Pada masa itu raja yg memerintah bernama al-Aswad bin 'Ufar al-Jadisi. Baginda pun memerintahkan agar Nabi Mardarim dtg mengadap. Nabi Mardarim pun mengadap Raja al-Aswad dan menyampaikan risalah tauhid.

Setelah mendengar seruan Nabi Mardarim, hati baginda bergetar dàn beranģğapan bhw dğn kemunculàn agama baru ini akan mengugat cara pemerintahan yğ sedia ada. Oleh sbb bağinda telah memenjarakan Ñabi Mardarim utk tempoh yg lama.

Berita itu membuatkan para pemuka kaum Jadis merasa gembira. Di dlm penjara Nabi Mardarim selalu bermunajat dan berzikir kpd Allah. Beliau juga memohon agar kaumnya yg ingkar diberi azab.

Tahun demi tahun berlalu, akhirnya Nabi Mardarim dilepaskan dr penjára. Setelah keluar penjara, beliau masih meneruskan dakwahnya. Para pemuka kaum yg selama ini bersukaria merasa tidak tenteram sehingga mereka membuat pakatan utk membunuh Nabi Mardarim.

Pada malam harinya, Allah Taala menyampaikan wahyu melalui Malaikat Jibrail agar keluar bersama ahli keluarga dan org beriman kerana Allah Taala hendak membinasakan kaum Jadis.

Setelah mendpt perintah, tanpa berlenggah lagi Nabi Mardarim bersama ahli keluarga dan org beriman keluar pada malam itu juga menuju ke Ramallah sebelum ke Makkah. Pada malam itu dengan satu pekikan, kaum Jadis dibinasakan sehingga tiada di antara mereka yg hidup.

Setelah menetap beberapa lama di Ramallah, Nabi Maradarim meneruskan perjalanan ke Makkah dan tinggal di sana utk beberapa ketika sehingga beliau wafat di sana.

#MAMR

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA': NABI HURMUZ

Nabi Hurmuz merupakan seorang Nabi yang dilantik oleh Allah Ta'ala dari suku Nabi Ifraim bin Nabi Yusuf bin Nabi Ya'aqub bin Nabi Ishaq bin Nabi Ibrahim. Beliau merupakan anak saudara kepada Nabi Ilyasa'.

Beliau diangkat menjadi Nabi setelah Nabi Ilyasa' diangkat menjadi Rasul. Beliau hidup sezaman dengan Nabi Mikha bin Imla dan beberapa orang Nabi lainnya. Sepanjang berdakwah bersama bapa saudaranya, Nabi Hurmuz banyak membantu bapa saudaranya dalam semua hal. Beliau juga banyak belajar tentang selok belok keagamaan.

Nabi Hurmuz juga pernah menyertai kempen ketenteraan semasa Raja Joram dari Kerajaan Israil hendak berperang dengan Raja Mesha dari Kerajaan Moab bersama bapa saudaranya Nabi Ilyasa'. Kemudian, beliau bersama bapa saudaranya menyertai peperangan dari diceroboh oleh tentera Kerajaan Aram yang dipimpin oleh Raja Hazael.

Dalam peperangan menentang pencerobohan tentera Kerajaan Aram, pihak Kerajaan Israil mendapat kekalahan teruk. Kesemua yang berlaku disebabkan kejahatan yang dilakukan oleh Raja Joram dan Allah Ta'ala telah mengilhamkan Raja Hazael agar menyerang Jerusalem sebagai tanda kemurkaan-Nya.

Setelah beberapa lama kemudian, Raja Joram pun mangkat disebabkan kecederaan di bahagian jantung yang dipanah oleh panglimanya yang bernama Jehu bin Jehoshapat bin Nimshi. Kemudian Jehu menaiki takhta dan memerintah Kerajaan Israil dengan aman damai dan patuh pada hukum-hukum Tuhan yang termaktub di dalam Taurat.

Nabi Hurmuz dan bapa saudaranya berhijrah ke Lembah Tigris Dam di Distrik Egil, Diyarbakir dan membina penempatan di sana. Mereka menghabiskan sisa-sisa hidup hingga akhir hayat mereka.

#MAMR

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA': NABI HALLAK

Nabi Hallak merupakan seorang Nabi yang berasal dari bangsa Bani Israil. Nama penuh beliau ialah Nabi Hallak bin Ya'aqub bin Matthat bin Phabit (Phabet) bin Boethus bin Ananias bin Onias V bin Onias III bin Simon II bin Onias II bin Simon al Adil bin Onias I bin Juddual bin Johanan bin Joiadah bin Eliaship bin Joachim bin Yehoshua bin Jehozadak bin Seraiah bin Azariah V bin Hilkiah bin Shallum II bin Odesa bin Neriah bin Jotham bin Juelus bin Sudeas bin Phideas bin Axiomar bin Yeshua bin Joram bin Azariah bin Ahimaaz bin Zadok bin Ahitub bin Amariah bin Azariah bin Meraioth bin Zarahiah bin Uzzi bin Abishua bin Phinehas (Fanhas) bin Eleazar (al-Aizar) bin Nabi Harun bin Imran bin Yishar bin Qahith bin Nabi Lawi bin Nabi Ya'aqub bin Nabi Ishaq bin Nabi Ibrahim.

Dikhabarkan bahawa beliau bersaudara dengan Nabi Zakaria bin Yaaqub dan hidup sezaman dengan Nabi Gedaliah iaitu sekitar tahun 100 SM. Sejak dari kecil, beliau bersama saudaranya Nabi Zakaria dididik dengan penuh kasih sayang dan diajar menguasai Kitab Taurat.

Setelah meningkat dewasa dan dilantik menjadi Nabi Allah, beliau sering menemani dan membantu saudaranya dalam mengembangkan agama Allah. Pahit getir dalam berdakwah bersama saudaranya, beliau terima dengan redha dan tidak pernah berputus asa.

Keganasan yang dilakukan oleh kaum Bani Israil terhadap para Nabi dan Rasul membuatkan hati beliau bertambah beriman kepada Allah. Beliau bersama saudaranya di ugut akan dibunuh sekiranya beliau masih berdakwah. Tetapi beliau dan saudaranya meneruskan perjuangan dalam menegakkan agama Allah.

Kaum Bani Israil pun membuat pakatan untuk membunuh beliau, Nabi Zakaria dan Nabi Gedaliah. Pakatan tersebut telah diketahui oleh Nabi Zakaria dan Nabi Gedaliah sehingga mereka membuat keputusan untuk melarikan diri dan bersembunyi di dalam sebatang pokok. Tetapi mereka berdua terbunuh setelah tubuh mereka digergaji oleh pemuka Bani Israil setelah pemuka Bani Israil terlihat hujung kain di kulit pokok.

Sementara itu, Nabi Hallak membuat keputusan keluar dari lingkungan kaum Bani Israil dan menuju ke wilayah Diyarbakir dan terus ke Egil di Lembah Tigris Dam. Di Distrik Egil, Nabi Hallak mengajak manusia di situ ke jalan yang benar dan hidup harmoni di sana sehingga beliau wafat.

Beliau dimakamkan di tanah perkuburan di pintu masuk Distrik Egil.

#MAMR

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA: NABI ASAF

Nabi Asaf merupakan seorang Nabi Allah dari golongan Kaum Bani Israil dari suku Nabi Lawi. Salasilah penuh beliau ialah Nabi Asaf bin Barakhiah bin Shemeah bin Mikhail bin Baaseya bin Melchiah bin Etai bin Zerah bin Adaiah bin Ethan bin Zimma bin Shimei bin Yahath bin Gershom bin Nabi Lawi bin Nabi Ya'aqub bin Nabi Ishaq bin Nabi Ibrahim.

Beliau diperkirakan hidup antara tahun 1000 SM-900 SM. Sejak dari kecil, beliau dididik berlandaskan hukum Kitab Taurat. Setelah meningkat dewasa, beliau berkahwin dengan seorang wanita dari kalangan Kaum Bani Israil dan hasil dari perkongsian hidup, maka lahirlah beberapa orang anak bernama Zakkur, Yusuf, Netanya dan Asarela.

Pada zaman pemerintahan Nabi Daud, Nabi Asaf telah dilantik oleh Nabi Daud sebagai ketua penyelenggara ibadat di hadapan Tabut Tuhan. Sebagai ketua penyelenggara, beliau akan mengetuai zikir mengucap syukur dan memuji kepada Allah. Adapun orang-orang yang dipimpin olehnya bernama Zakharia, Yeiel, Semiramoth, Yehiel, Matica, Eliab, Benaya dan Obed-Edom. Ketika beliau berkhidmat dibawah pemerintahan Nabi Daud, Allah Ta'ala melantik beliau menjadi Nabi.

Ketika zaman pemerintahan Nabi Sulaiman, Nabi Asaf telah dilantik menjadi setiausaha kepada baginda. Beliau sering menasihati dan menegur orang-orang istana dari kelalaian. Sepanjang menjadi Nabi, beliau pernah menunjukkan salah satu mukjizatnya dengan membawa singgahsana Ratu Balqis dari negeri Saba' ke Jerusalem dengan sekelip mata.

Kemudian sekitar tahun 971 SM, beliau telah dilantik oleh Nabi Sulaiman sebagai ketua pasukan untuk menyebarkan penaklukan dan agama. Bersama - sama dengan kerabatnya Nabi Omer, beliau menakluki wilayah Egil di Lembah Tigris Dan. Setelah menakluki wilayah tersebut, beliau meminta izin dari Nabi Sulaiman untuk tinggal di wilayah tersebut bersama Nabi Omer. Beliau bersama ahli keluarganya menetap di sana disamping menyeru penduduk setempat agar beriman kepada Allah sehinggalah beliau wafat.

Makam Nabi Asaf terletak di tanah perkuburan di pintu masuk Distrik Egil, Lembah Tigris Dan. Gambar dibawah keadaan sekitar Distrik Egil👇.

#MAMR

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA: NABI ISMAIL

Nabi Ismail merupakan salah seorang Nabi yg dilantik oleh Yahweh (Allah) dari kaum Bani Israil. Beliau merupakan anak kepada Nabi Kharkeel dari keturunan Nabi Yahuda bin Nabi Yaaqub bin Nabi Ishak bin Nabi Ibrahim.

Imam al-Ridha telah menyatakan bahawa Allah Ta'ala telah memanggil beliau "Si Penepati Janji" kerana seorang lelaki telah meminta beliau menemuinya di suatu tempat dan beliau menepati janjinya dan menunggu di sana selama setahun tetapi lelaki itu tidak menemuinya.

Beliau hidup sezaman antara Nabi Jeremiah (Yeremia) dan Nabi Daniel. Sepanjang karier kenabiannya, Nabi Ismail sering menegur kaumnya dari membuat perkara yg mungkar dan pernah mengabarkan berita kemusnahan mereka di tangan tentera Raja Nebukadnezzar II.

Kaumnya tetap tidak mengindahkannya malah mereka mencemuh beliau dengan kata2 yg kesat. Pada suatu hari, ketika beliau berdakwah datang beberapa orang pemuka kaum lalu memukulnya malah kulit kepala dan kulit wajahnya dibuang oleh mereka. Melihat akan kejadian tersebut, Allah Ta'ala pun mengutus Malaikat hukuman bernama Malaikat Satata'il kepadanya.

Malaikat Satata'il pun berkata: "Wahai Ismail, Allah telah memberi salam kepada engkau dan Dia bertanya kepada engkau tentang orang-orang yang bersikap kejam kepada engkau dan apakah bentuk hukuman yang harus dilakukan kepada orang-orang tersebut". Nabi Ismail pun berkata: "Wahai Malaikat Allah, sesungguhnya aku tidak mahu membalas dendam di atas dunia ini". Mendengar jawapan Nabi Ismail, Malaikat Satata'il pun kembali ke hadrat Allah Ta'ala.

Pada tahun 586 Sebelum Masihi, Raja Nebukadnezzar II telah melancarkan serangan ke atas Kerajaan Yehuda dan menawan semua penduduk negeri Yehuda.

Kesemua mereka termasuk Nabi Ismail dibawa ke Babylon sebagai bangsa pembuangan. Di dlm tahanan, Nabi Ismail sentiasa memperingatkan kaumnya supaya berdoa kepada Yahweh agar diberi pertolongan.

Utk tempoh yg agak lama, Nabi Ismail pun dibenarkan pulang ke negeri Yehuda. Di Yehuda, Nabi Ismail menghabiskan sisa2 hidupnya beribadah kepada Yahweh sehingga beliau wafat. Jasad beliau telah dikebumikan di sekitar Hebron, Israel.

#MAMR

Makam dibawah adalah makam Nabi Ismail bin Kharkeel

FB_IMG_1604473756335.jpg

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA: NABI IFRAIM

Nabi Ifraim merupakan seorang Nabi berketurunan Bani Israil. Bapa beliau bernama Nabi Yusuf bin Nabi Yaaqub bin Nabi Ishak bin Nabi Ibrahim sementara ibu beliau bernama Siti Zulaikha.

Beliau telah dilahirkan pada abad kurun ke-13 Sebelum Masihi di Aswan, Mesir. Ketika meningkat dewasa, beliau telah bernikah dengan seorang wanita dari kalangan kaum Bani Israil dan hasil perkongsian hidup, beliau mendapat beberapa orang anak lelaki dan perempuan.

Salah seorang anaknya yang terkenal dalam sejarah bernama Nun yang menjadi Nabi di kemudian hari dan merupakan bapa kepada Nabi Yusya'.

Genap sahaja usia Nabi Ifraim 40 tahun, Allah Taala melantik beliau menjadi Nabi bagi menyambung risalah yang dibawa oleh bapanya Nabi Yusuf. Segala wahyu yang diterima secara langsung atau tidak langsung disampaikan pada ahli keluarganya yang terdekat selain dirinya.

Tahun demi tahun kabilahnya bertambah besar dan terkenal di Mesir. Kebanyakkan daripada mereka dipilih menjadi ketua agama samawi di daerah2 jajahan bangsa Hyksos. Kehidupan beliau banyak dihabiskan dalam beribadah kepada Allah Taala.

Saat beliau hendak wafat, beliau sempat berpesan kepada keturunannya agar sentiasa berpegang teguh pada jalan Allah dan beliau juga melantik anaknya Nun untuk membimbing dan menyambung risalah yang dibawanya. Setelah selesai menyampaikan amanatnya, Nabi Ifraim pun wafat ketika beliau berusia 110 tahun.

#MAMR

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
313 NAMA RASUL ALLAH

Telah kita ketahui bersama bahwa nama-nama Rasul yang wajib kita hafal dan ketahui ada 25. Sedangkan jumlah keseluruhan para Rasul ada 313. Mungkin ini yang tidak banyak diketahui orang, yakni tentang nama-nama para Rasul yang berjumlah 313.

Al-Alim al-‘Allamah asy-Syaikh Muhammad Nawawi al-Jawi al-Bantani (kelahiran Tanara, Serang, Banten tahun 1813 M dan wafat di Mekkah tahun 1897 M), dalam kitabnya yang berjudul ats-Tsamaru al-Yani’ah fi Riyadh al-Badi’ah menjelaskan:

فمن كتب اسمائهم ووضعهم فى بيته او قراها اوحملها تعظيما لهم وتكريما لذواتهم واحتراما لنبوتهم واستمدادا من هممهم العالية واستغاثة بارواحهم المقدسة سهل عليه امورالدنيا والاخرة وفتح عليه ابواب الخيرات ونزول الرحمة والبركات ودفع عنه الشرور , وقال صلى الله عليه وسلم حياتهم ومماتهم سواء فهم متصرفون في الارض والسماء.

“Barangsiapa yang menulis nama-nama Rasul dan meletakkannya di rumah atau membacanya atau membawanya dengan mengagungkan mereka, memuliakan keberadaan mereka, menghormati kenabian mereka, berharap dari keinginan mereka yang tinggi dan beristighatsah dengan ruh-ruh mereka yang suci, maka akan dimudahkan oleh Allah Swt. segala urusan di dunia dan akhirat. Dan akan dibukakan pintu-pintu kebaikan dan diturunkan rahmat, keberkahan serta menolak segala kejelekan. Rasulullah Saw. bersabda: “Hidup dan matinya mereka (para Rasul) itu sama saja, tetap (hidup) di bumi dan di langit.”

والمشهور ان المرسلين ثلاثمائة وثلاثا عشر كما في حديث ابي ذر وهاهي اسماؤهم على ماروى عن انس : ادم , شيث, انوش, قيناق, مهيائيل, اختوخ, ادريس, متوشلخ, نوح, هود, عبهف, مرداريم, شارع, صالح, ارفخشذ, صفوان, حنظلة, لوط, عصان, ابراهيم, اسمعيل, اسحق, يعقوب, يوسف, شمائيل, شعيب, موسى, لوطان, يعوا, هرون, كليل, يوشع, دانيال, بونش, بليا, ارميا, يونس, الياس, سليمان, داود, اليسع, ايوب, اوس, ذانين, الهميع, ثابت, غابر, هميلان, ذوالكفل, عزير, عزقلان, عزان, الوون, زاين, عازم, هريد, شاذن, سعد, غالب, شماس, شمعون, فياض, قضا, سارم, عيناض, سايم, عوضون, بيوزر, كزول, باسل, باسان, لاخين, غلضات, رسوغ, رشعين, المون, لوغ,برسوا, الاظيم, رشاد, شريب, هيبل, ميلان, عمران, هرييب, جريت, شماع, صريخ, سفان, قبيل, ضعضع, عيصون, عيصف, صديف, برواء,حاصيم, هيان, عاصم, وجان, مصداع, عاريس, شرحبيل, خربيل, حزقيل, اشموئيل, غمصان, كببر, سباط, عباد بثلخ, ريهان, عمدان, مرقان, حنان, لوحنا, ولام, بعيول, بصاص, هبان, افليق, قازيم, نصير, اوريس, مضعس, جذيمة, شروحيل, معنائيل, مدرك, حارم, بارغ هرميل, جابد, زرقان, اصفون, برجاج, ناوى, هزرابن اشبيل, عطاف, مهيل, زنجيل, شمطان, القوم, حوبلد, صالح, سانوخ, راميل, زاميل, قاسم, باييل, بازل, كبلان, باتر, حاجم, جاوح, جامر, حاجن, راسل, واسم, رادن, سادم, شوشا, جازان, صاحد, صحبان, كلوان, صاعد,غفران, غاير, لاحون, بلدخ, هيدان, لاوى, هيراء, ناصى, حانك, حافيخ, كاشيخ, لافث, نايم, حاشم, هجام, ميزاد,اسيمان, رحيلا, لاطف, برطفون, ابان, عورائض, مهمتصر, عانين, نماخ, هندويل, مبصل, مضعتام, طميل, طابيح, مهمم حجرم, عدون, منبد, بارون, روان, معبن, مزاحم, يانيد, لامى, فردان,جابر, سالوم, عيص, هربان, جابوك, عابوج, مينات, قانوح, دربان, صاخم, حارض, حراض, حرقيا, نعمان, ازميل, مزحم, ميداس, يانوح, يونس, ساسان, فريم, فريوش, صحيب, ركن, عامر, سحنق, زاخون, حينيم, عياب, صباح, عرفون, مخلاد, مرحم, صانيد, غالب, عبدالله, ادرزين, عدسار, زهران, بايع, نظير, هورين, كايواشيم, فتوان, عابون, رباخ, صابح, مسلون, حجان, روبال, رابون, معيلا, سايعان, ارجيل, بيغين, متضح, رحين, محراس, ساخين, حرفان, مهمون, حوضان, البؤن, وعد, رخيول, بيغان, بتيحور, حوظبان, عامل, زحرام, عيس, صبيح, يطبع, جارح, صهيب, صبحان, كلمان, يوخى, سميون, عرضون, حوحر, يلبق, بارع, عائيل, كنعان, حفدون, حسمان, يسمع, عرفور, عرمين, فضحان, صفا, شمعون, رصاص, اقلبون, شاخم, خائيل, احيال, هياج, زكريا, يحيى, جرجيس, عيسى بن مريم, محمد صلى الله عليه وسلم عليهم اجمعين .

“Dan menurut pendapat yang masyhur, sesungguhnya para Rasul itu berjumlah 313, seperti yang disebutkan dalam hadits riwayat Abu Dzar Ra. Dan inilah nama-nama Rasul itu seperti yang diriwayatkan dari sahabat Anas Ra.:

1. Adam As.

2. Tsits As.

3. Anuwsy As.

4. Qiynaaq As.

5. Mahyaa’iyl As.

6. Akhnuwkh As.

7. Idris As.

8. Mutawatsilakh As.

9. Nuh As.

10. Hud As.

11. Abhaf As.

12. Murdaaziyman As.

13. Tsari’ As.

14. Sholeh As.

15. Arfakhtsyad As.

16. Shofwaan As.

17. Handholah As.

18. Luth As.

19. Ishoon As.

20. Ibrahim As.

21. Isma’il As.

22. Ishaq As.

23. Ya’qub As.

24. Yusuf As.

25. Tsama’il As.

26. Su’aib As.

27. Musa As.

28. Luthoon As.

29. Ya’wa As.

30. Harun As.

31. Kaylun As.

32. Yusya’ As.

33. Daaniyaal As.

34. Bunasy As.

35. Balyaa As.

36. Armiyaa As.

37. Yunus As.

38. Ilyas As.

39. Sulaiman As.

40. Daud As.

41. Ilyasa’ As.

42. Ayub As.

43. Aus As.

44. Dzanin As.

45. Alhami’ As.

46. Tsabits As.

47. Ghobir As.

48. Hamilan As.

49. Dzulkifli As.

50. Uzair As.

51. Azkolan As.

52. Izan As.

53. Alwun As.

54. Zayin As.

55. Aazim As.

56. Harbad As.

57. Syadzun As.

58. Sa’ad As.

59. Gholib As.

60. Syamaas As.

61. Syam’un As.

62. Fiyaadh As.

63. Qidhon As.

64. Saarom As.

65. Ghinadh As.

66. Saanim As.

67. Ardhun As.

68. Babuzir As.

69. Kazkol As.

70. Baasil As.

71. Baasan As.

72. Lakhin As.

73. Ilshots As.

74. Rasugh As.

75. Rusy’in As.

76. Alamun As.

77. Lawqhun As.

78. Barsuwa As.

79. Al-‘Adzim As.

80. Ratsaad As.

81. Syarib As.

82. Habil As.

83. Mublan As.

84. Imron As.

85. Harib As.

86. Jurits As.

87. Tsima’ As.

88. Dhorikh As.

89. Sifaan As.

90. Qubayl As.

91. Dhofdho As.

92. Ishoon As.

93. Ishof As.

94. Shodif As.

95. Barwa’ As.

96. Haashiim As.

97. Hiyaan As.

98. Aashim As.

99. Wijaan As.

100. Mishda’ As.

101. Aaris As.

102. Syarhabil As.

103. Harbiil As.

104. Hazqiil As.

105. Asymu’il As.

106. Imshon As.

107. Kabiir As.

108. Saabath As.

109. Ibaad As.

110. Basylakh As.

111. Rihaan As.

112. Imdan As.

113. Mirqoon As.

114. Hanaan As.

115. Lawhaan As.

116. Walum As.

117. Ba’yul As.

118. Bishosh As.

119. Hibaan As.

120. Afliq As.

121. Qoozim As.

122. Ludhoyr As.

123. Wariisa As.

124. Midh’as As.

125. Hudzamah As.

126. Syarwahil As.

127. Ma’n’il As.

128. Mudrik As.

129. Hariim As.

130. Baarigh As.

131. Harmiil As.

132. Jaabadz As.

133. Dzarqon As.

134. Ushfun As.

135. Barjaaj As.

136. Naawi As.

137. Hazruyiin As.

138. Isybiil As.

139. Ithoof As.

140. Mahiil As.

141. Zanjiil As.

142. Tsamithon As.

143. Alqowm As.

144. Hawbalad As.

145. Solih As.

146. Saanukh As.

147. Raamiil As.

148. Zaamiil As.

149. Qoosim As.

150. Baayil As.

151. Yaazil As.

152. Kablaan As.

153. Baatir As.

154. Haajim As.

155. Jaawih As.

156. Jaamir As.

157. Haajin As.

158. Raasil As.

159. Waasim As.

160. Raadan As.

161. Saadim As.

162. Syu’tsan As.

163. Jaazaan As.

164. Shoohid As.

165. Shohban As.

166. Kalwan As.

167. Shoo’id As.

168. Ghifron As.

169. Ghooyir As.

170. Lahuun As.

171. Baldakh As.

172. Haydaan As.

173. Lawii As.

174. Habro’a As.

175. Naashii As.

176. Haafik As.

177. Khoofikh As.

178. Kaashikh As.

179. Laafats As.

180. Naayim As.

181. Haasyim As.

182. Hajaam As.

183. Miyzad As.

184. Isyamaan As.

185. Rahiilan As.

186. Lathif As.

187. Barthofun As.

188. A’ban As.

189. Awroidh As.

190. Muhmuthshir As.

191. Aaniin As.

192. Namakh As.

193. Hunudwal As.

194. Mibshol As.

195. Mudh’ataam As.

196. Thomil As.

197. Thoobikh As.

198. Muhmam As.

199. Hajrom As.

200. Adawan As.

201. Munbidz As.

202. Baarun As.

203. Raawan As.

204. Mu’biin As.

205. Muzaahiim As.

206. Yaniidz As.

207. Lamii As.

208. Firdaan As.

209. Jaabir As.

210. Saalum As.

211. Asyh As.

212. Harooban As.

213. Jaabuk As.

214. Aabuj As.

215. Miynats As.

216. Qoonukh As.

217. Dirbaan As.

218. Shokhim As.

219. Haaridh As.

220. Haarodh As.

221. Harqiil As.

222. Nu’man As.

223. Azmiil As.

224. Murohhim As.

225. Midaas As.

226. Yanuuh As.

227. Yunus As.

228. Saasaan As.

229. Furyum As.

230. Farbusy As.

231. Shohib As.

232. Ruknu As.

233. Aamir As.B

234. Sahnaq As.

235. Zakhun As.

236. Hiinyam As.

237. Iyaab As.

238. Shibah As.

239. Arofun As.

240. Mikhlad As.

241. Marhum As.

242. Shonid As.

243. Gholib As.

244. Abdullah As.

245. Adruzin As.

246. Idasaan As.

247. Zahron As.

248. Bayi’ As.

249. Nudzoyr As.

250. Hawziban As.

251. Kaayiwuasyim As.

252. Fatwan As.

253. Aabun As.

254. Rabakh As.

255. Shoobih As.a

256. Musalun As.

257. Hijaan As.

258. Rawbal As.

259. Rabuun As.

260. Mu’iilan As.

261. Saabi’an As.

262. Arjiil As.

263. Bayaghiin As.

264. Mutadhih As.

265. Rahiin As.

266. Mihros As.

267. Saahin As.

268. Hirfaan As.

269. Mahmuun As.

270. Hawdhoon As.

271. Alba’uts As.

272. Wa’id As.

273. Rahbul As.

274. Biyghon As.

275. Batiihun As.

276. Hathobaan As.

277. Aamil As.

278. Zahirom As.

279. Iysaa As.

280. Shobiyh As.

281. Yathbu’ As.

282. Jaarih As.

283. Shohiyb As.

284. Shihats As.

285. Kalamaan As.

286. Bawumii As.

287. Syumyawun As.

288. Arodhun As.

289. Hawkhor As.

290. Yaliyq As.

291. Bari’ As.

292. Aa’iil As.

293. Kan’aan As.

294. Hifdun As.

295. Hismaan As.

296. Yasma’ As.

297. Arifur As.

298. Aromin As.

299. Fadh’an As.

300. Fadhhan As.

301. Shoqhoon As.

302. Syam’un As.

303. Rishosh As.

304. Aqlibuun As.

305. Saakhim As.

306. Khoo’iil As.

307. Ikhyaal As.

308. Hiyaaj As.

309. Zakariya As.

310. Yahya As.

311. Jurhas As.

312. Isa As.

313. Muhammad Saw.

#MAMR

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,507
Reaction score
11,707
Points
2,376
SIRI PARA ANBIYA: NABI MADYAN

Nabi Madyan merupakan seorg Nabi yg dilantik oleh Allah Taala dr keturunan Nabi Ibrahim. Nama penuh beliau ialah Madyan bin Ibrahim bin Tarikh bin Nahur bin Sarugh bin Ra'u bin Falikh bin Aabir bin Shalih bin Arfakhsyad bin Sam bin Nuh bin Lamak bin Matusyalakh bin Akhnukh (Idris) bin Yarid bin Mahlil bin Qainan bin Anusy bin Syith bin Adam.

Adapun ibu beliau bernama Qanthura binti Maftur yg berasal dr Nusantara dan merupakan ibu angkat kepada Nabi Ishak a.s. Beliau dilahirkan di Hebron, Palestin oleh ibunya setelah ibunya berhijrah dr Nusantara dan bernikah dgn bapanya, Nabi Ibrahim.

Di samping itu beliau mempunyai lima org adk beradik bernama Zimran, Yukhsan, Midan, Ishbak dan Shuakh. Sejak dr kecil mereka dididik oleh ibubapa mereka dgn bunga2 iman dan diajar membaca kitab suhuf Ibrahim. Masa berlalu tahun berganti. Nabi Madyan pun meningkat dewasa lalu menjalinkan hubungan dgn seorg gadis dr kabilah Nahur sehingga kedua mereka bernikah.

Hasil perkongsian hidup, Nabi Madyan memperolehi beberapa org anak bernama Ephah, Epher, Khanukh, Abida dan Eldaah. Dari anak2 beliau, maka lahirlah kabilah2 yg hebat. Dr anaknya yg bernama Ephah, lahirlah anak yg bernama Mitakh, Mishar, Avi dan Tzanua. Dr Epher, lahirlah anak yg bernama Ifrun, Zur, Alirun dan Medin. Dr Khanukh, lahirlah anak yg bernama Reuel, Rekem, Azi, Alyoshub dan Alad. Dr Abida pula lahirlah anak yg bermama Chur, Melud, Kerury dan Molkhi. Dr anak beliau yg bernama Eldaah, maka lahirlah anak yg bernama Miker, Reba, Malchiyah dan Gabol.

Ketika beliau berusia 40 thn, Allah Taala pun melantik beliau menjadi Nabi bagi menyambung risalah yg dibawa oleh bapa beliau. Sepanjang hidupnya, beliau sentiasa membimbing anak cucunya ke jalan kebenaran. Ketika bapanya, Nabi Ibrahim terlantar sakit, beliau bersama adk beradiknya diarah meninggalkan Hebron lalu menuju ke benua yg dijanjikan iaitu Nusantara.

Sebagai bekalan, mereka dibekalkan dgn dua benda berupa senjata berlekok2 yg dibuat drpd tanduk dan kitab suhuf. Di dalam perjalanan, Allah Taala mengilhamkan Nabi Madyan agar menetap di suatu tempat yg termasuk dlm wilayah Ma'an, yg terletak di sebelah selatan Syam dan bersebelahan antara negeri Syria dan Palestin.

Dengan penuh keyakinan dan keimanan, Nabi Madyan pun menuju ke tempat yg dijanjikan. Di tempat itu, beliau bersama keturunannya membina peradaban dan membentuk sebuah kerajaan kecil dan menamakannya Madyan sempena nama beliau selaku ketua kabilah ketika itu.

Masa berlalu tahun silih berganti lalu wafatlah Nabi Madyan dan digantikan oleh anaknya yg Ephah sbg ketua kabilah. Ketika dibawah pimpinan Ephah, sebilangan kecil dr kabilah Madyan mula cenderung ke arah kemungkaran dan kejahatan disebabkan terpengaruh dgn cara hidup kaum Sodom dan Gomurah.

Sbg bangsa, kaum Madyan cukup mengenali mereka secara dekat kerana mereka sejiran. Merompak dan menyamun menjadi kebiasaan dlm hidup mereka. Lama kelamaan mereka jauh tersasar dr landasan agama sehingga melupakan Tuhan Yang Maha Esa. Disebab itulah diutus seorg Rasul dr kalangan mereka yg bernama Syu'aib utk membimbing mereka ke jalan kebenaran.

#MAMR

 
Sponsored Post
Top
Log in Register