BTC USD 22,984.0 Gold USD 1,927.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Wanted Mencari Lesen Pemaju Perumahan

Sponsored Post

abahmu

Legendary Member
gem
Messages
17,952
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,952
Reaction score
126
Points
123
Salam,
Kalau ada sesapa yg. kenal mana2 pemaju perumahan yang boleh bagi pinjam lesen dia bgtau aku pada kadar segera untuk projek di Kuantan.TK

lesen pemaju ni x sama dgn lesen pkk kontraktor2..lesen pemaju diberi pada setiap projek...klu syarikat tu tahun ni ingin membangunkan 5 projek taman perumahan..bermakna syarikat tersebut kena memohon 5 lesen pemaju bg projek2 tersebut..dlm erti kata lain satu projek satu lesen..

lesen pemaju ni x susah mintak..janji ada duit nak byr deposit dia 200k utk setiap projek..paidup capital sdn bhd tu minimum 300k dulu la..skrg mgkn 500k kot ...

bila siap satu2 projek tu..tamat la lesen pemaju tu...

prosedur nak mintak lesen pemaju dan permit iklan jualan ni x payah ..yg penting kena ada selain deposit dan syrikat tu :

-salinan geran/QT lot2 rumah tu
-plan bangunan yg diluluskan pbt
-salinan brouchers
-harga jualan
-kena bukak akaun HDA
 
Last edited:

haikal09

Banned
Messages
2,165
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,165
Reaction score
7
Points
25
lesen pemaju ni x sama dgn lesen pkk kontraktor2..lesen pemaju diberi pada setiap projek...klu syarikat tu tahun ni ingin membangunkan 5 projek taman perumahan..bermakna syarikat tersebut kena memohon 5 lesen pemaju bg projek2 tersebut..dlm erti kata lain satu projek satu lesen..

lesen pemaju ni x susah mintak..janji ada duit nak byr deposit dia 200k utk setiap projek..paidup capital sdn bhd tu minimum 300k dulu la..skrg mgkn 500k kot ...

bila siap satu2 projek tu..tamat la lesen pemaju tu...

prosedur nak mintak lesen pemaju dan permit iklan jualan ni x payah ..yg penting kena ada selain deposit dan syrikat tu :

-salinan geran/QT lot2 rumah tu
-plan bangunan yg diluluskan pbt
-salinan brouchers
-harga jualan
-kena bukak akaun HDA

bab paidup ngan deposit tu yg malas ambik port nak apply. sbb nk urus signing dgn owner then baru urus hal2 lain.
 

abahmu

Legendary Member
gem
Messages
17,952
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,952
Reaction score
126
Points
123
bab paidup ngan deposit tu yg malas ambik port nak apply. sbb nk urus signing dgn owner then baru urus hal2 lain.

susah..lesen pemaju mmg xda org bg sewa..high risk..x mcm lesen pkk...

lg pun lesen pemaju nak mohon kena semua bnda dh ada..iaitu qt/geran,plan bangunan,brouchers,harga jualan,

hnya satu cara je boleh buat..lantik pemaju sbg PMC ,project management consultant.di mana diaorg akan terlibat dlm pengurusan projek tersebut.satu lg duit claim semua akan masuk dlm akaun HDA pemilik syarikat pemaju tu....klu nak buat SI klu buyer buat loan goment xpe la..sbb duit masuk ikut akaun HDA,tp klu loan bank duit masuk terus dlm syarikat pemaju...ni yg bahaya..yg ni xleh buat SI

CAJ PMC ni kena bincang dgn PMC..mungkin tinggi..sbb risiko terhadap pemilik syarikat ni amat besar...klu ape2 berlaku dkt projek tersebut pemaju tersebut yg akan menanggung..

dlm erti kata lain tidak ada istilah pinjam lesen dlm bidang pemaju perumahan...hnya JV atau melantik diaorg sbg PMC ..yg ni biasa org buat...

klu betul2 series aku blh tlg tanyakan pemaju2 di area pahang tu ....
 

haikal09

Banned
Messages
2,165
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,165
Reaction score
7
Points
25
susah..lesen pemaju mmg xda org bg sewa..high risk..x mcm lesen pkk...

lg pun lesen pemaju nak mohon kena semua bnda dh ada..iaitu qt/geran,plan bangunan,brouchers,harga jualan,

hnya satu cara je boleh buat..lantik pemaju sbg PMC ,project management consultant.di mana diaorg akan terlibat dlm pengurusan projek tersebut.satu lg duit claim semua akan masuk dlm akaun HDA pemilik syarikat pemaju tu....klu nak buat SI klu buyer buat loan goment xpe la..sbb duit masuk ikut akaun HDA,tp klu loan bank duit masuk terus dlm syarikat pemaju...ni yg bahaya..yg ni xleh buat SI

CAJ PMC ni kena bincang dgn PMC..mungkin tinggi..sbb risiko terhadap pemilik syarikat ni amat besar...klu ape2 berlaku dkt projek tersebut pemaju tersebut yg akan menanggung..

dlm erti kata lain tidak ada istilah pinjam lesen dlm bidang pemaju perumahan...hnya JV atau melantik diaorg sbg PMC ..yg ni biasa org buat...

klu betul2 series aku blh tlg tanyakan pemaju2 di area pahang tu ....

tlgla tanya abahmu. bagi tujuan JV
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register