BTC USD 17,240.1 Gold USD 1,790.06
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Masalah EarWorms

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
388,706
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
388,706
Reaction score
25,675
Points
2,836
Awards
1
FB_IMG_1664104597463.jpg


“Begitu syulit.. lupakan Rehan..…Apalagi rehan baik…” adakah lirik tersebut masih berputar di minda tanpa henti?

Ia adalah situasi yang dinamakan Earworms

"Earworms" ialah lagu yang tidak diingini yang berulang di kepala anda sehingga mengganggu ketenteraman.

Ciri Ciri Lagu Earworm

Ahli psikologi muzik mendapati lagu-lagu ini lebih pantas dan mempunyai ciri melodi yang ringkas dan panjangnya hanya 15 hingga 30 saat . Muzik bagi ear worm juga mempunyai beberapa selang unik antara nota yang menjadikan lagu itu menonjol.
.

Tips Untuk Menghentikan Ear Worms

1. Dengarkan keseluruhan lagu.

Menikmati keseluruhan lagu dapat menghilangkan sesetengah rangkap lagu "terperangkap pada gelung" di kepala anda.

2. Tambah variasi lagu dalam fikiran

Fikirkan atau dengar lagu lain yanb lebih anda sukai, atau fikirkan lagu kebangsaan. Berzikir juga mampu membantu

3. Abaikan.

Cuba untuk tidak memikirkannya dan biarkan ia lengap secara semula jadi dengan sendirinya.

4. Gula Gula Getah.

Apabila mengunyah gula-gula getah sejurus selepas mendengar lagu yang sangat menarik, mereka kurang berkemungkinan diganggu oleh Ear Worm

5. Sibukkan Diri

.

Adakah ia bahaya?

Kadangkala ia berlaku dengan gangguan obsesif-kompulsif, sindrom psikotik, sakit kepala migrain, sawan atau keadaan yang dikenali sebagai palinacousis — apabila anda terus mendengar bunyi lama selepas ia hilang.

Dalam kebanyakan kes, cacing telinga adalah NEUTRAL , tidak serius, malah mungkin sebahagian daripada proses kreatif otak anda.

Cacing telinga yang berterusan (bertahan lebih daripada 24 jam) mungkin disebabkan oleh pelbagai penyakit yang lebih serius.

Dapatkan pemeriksaan dan rawatan jika berterusan.

PHM
 
Sponsored Post

rinoa99

Legendary Member
gem
Messages
19,485
Joined
Jun 5, 2022
Messages
19,485
Reaction score
2,584
Points
251
Awards
1
Ingatkan ada cacing dalam telinga
 

g-man

Super Active Member
gem
Messages
9,971
Joined
Jan 16, 2011
Messages
9,971
Reaction score
1,685
Points
151
Tu la..ingat cacing hidup dlm telinga😅😅
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
388,706
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
388,706
Reaction score
25,675
Points
2,836
Awards
1
Ada berita kata cacing sampai ke otak kalau selalu makan sushi/ikan mentah
Entah betul ke dak
Uihh..menakutkn bunyinye
Cacing dalam otak

Oleh Agensi

WORMS001a_1566979635.jpg


SEEKOR cacing sepanjang 10 sentimeter yang dikeluarkan. FOTO youtube


BEIJING: Seorang lelaki yang sering sakit kepala dan diserang sawan sejak 30 tahun lalu terkejut selepas doktor mengeluarkan seekor cacing sepanjang 10 sentimeter dari otaknya.

Zhang, 59, mula mengalami sakit kepala yang teruk dan sawan sejak 1989.

Dia disahkan menghidap epilepsi dan perlu bergantung pada ubat.

Walaupun mengambil ubat itu sejak 30 tahun lalu, Zhang masing mengalami sawan dan pitam termasuk pening kepala yang teruk.

Zhang berjumpa beberapa pakar dan menjalani pemeriksaan tetapi jawapan yang diterimanya tetap sama, dia menghidap epilepsi.

Bagaimanapun, pada bulan lalu dia menjalani imbasan MRI di sebuah hospital di Guangzhou dan doktor menemui kesan luar biasa pada bahagian depan otak kanan Zhang.

Ujian darah kemudiannya mengesahkan ada parasit dalam tubuh Zhang dan selepas pemeriksaan lanjut doktor cacing sepanjang 10 sentimeter di otaknya.

Seorang doktor pakar otak, Yan Xueqiang memberitahu Global Times, meminum air sungai yang tidak dimasak atau haiwan seperti katak atau ular secara mentah boleh menyebabkan jangkitan parasit.

Zhang yang dibesarkan di kawasan pergunungan mengaku meminum air sungai dan makan katak adalah amalan biasa di kampung halamannya.

Disiarkan pada: August 28, 2019 @ 4:05pm

Harian Metro
 

anbusan

Super Active Member
Messages
9,054
Joined
Jan 22, 2006
Messages
9,054
Reaction score
483
Points
91
Aku biasa je kene ni, selalu sebab dengar lagu dekat radio time drive. Lagu yg aku rasa melodi die sedap tp dengar sikit je. So aku akan ulang2 melodi tu walau tak tau sapa nyanyi and tak complete. Nak buang biasa aku akan carik lagu tu kat youtube dengar sampai habis sambil check lyric die....Lepas dah dengar baru tau lagu tu tak best pun keseluruhan die and lepas tu da ok balik.
 
Sponsored Post

Top
Log in Register