carjunk_boyz
Banned
- Messages
- 5,659
- Joined
- Dec 2, 2008
- Messages
- 5,659
- Reaction score
- 35
- Points
- 70
dividen dan bonus tu dikira berasaskan apa?
contoh mcm asb, saya masuk rm1, dividen dan bonus ialah 8%...jadi dari rm1 jadi rm1.08.... ni anggaran mudah la...
bagai mana dengan ut?
yang saya paham, contoh harga seunit rm1, amik 1 lot (wajib 1 lot rasanya) = rm1k.. jika harga unit tu naik ke rm1.40, jadi lah rm1.40X1000=rm1400... untung 400=40%..
dan untuk dapatkan keuntungan itu, saya perlu jual unit yang saya beli tu..maknanya, kalau dah jual tolak tendang terajang, saya dapatla rm1270 selepas ditolak upah kat remiser bla3... betul ke pemahaman saya ni bro?:-?:-?
salah tu tuan..
kita xde main lot2..
sebab kita bukan beli share..
dividen kite beri berasaskan berapa nilai investment dan bonus pula diberi dalam bentuk unit cth 1:10
1 unit yg tuan ada bonus beri 10 lg extra unit..
bila unit kita makin bertambah dan bila sampai masa kita nak jual nanti akan memberi impak yg tinggi apabila kita jual pada harga semasa..
untuk pengetahuan tuan juga..
dekat CIMB klu kita buat pengeluaran tidak ade dikenakan sebarang caj berbeza dengan company2 yg lain..
