Langkah mudah belajar bahasa cina

Recommended Brokers


wAk2394

Active Member
Joined
Mar 23, 2008
Messages
1,277
Reaction score
1
Points
25
Aku penah amik bahasa mandarin kat UPM...1st,2nd test fail...final tau tulis nama ngn no matrik jer...last2 dpt C+...muah syg laoshi..:D:D
 
Sponsored Post

lantana

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2012
Messages
4,036
Reaction score
25
Points
30
nice.

member ak sorang sek cina dulu ckp, klo word english kita bole sebut tapi makna tak tau..(mcm arab la..bole baca quran tapi makna tak tau)

tapi mandarin ni lain..die tau tu makna die apa,

tapi sebut, bunyi, nak pronounce word tu xtau..lol
Ni saya repost blk sebahagian dari post saya dari thread sebelah...

Cuma,harus diingat,Bahasa Cina ialah bahasa yg sifat persamaannya adalah pada tulisan,dan bknnya pada sebutan.

Hal ini terjadi sbb maharaja China pada zaman dulu nak sebarang arahan blh ditulis,dan dihantar ke mana2 tempat di China,dan

difahami,regardless of how penduduk di situ pronounce perkataan tu.Blh rujuk lbh lanjut tentang perkara ni dlm

buku2 sejarah China utk pengetahuan yg lbh lanjut. :)


Sbb tula blh faham makna perkataan,tp,tak tau nak sebut. :)


P/S - Teruk kena maki dgn si pegulza sbb post ni. :p :p
 

lantana

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2012
Messages
4,036
Reaction score
25
Points
30
Aku penah amik bahasa mandarin kat UPM...1st,2nd test fail...final tau tulis nama ngn no matrik jer...last2 dpt C+...muah syg laoshi..:D:D
Xie xie laoshi.Wo ai ni. :">
 

lantana

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2012
Messages
4,036
Reaction score
25
Points
30
nada dia pun beza gak..pun bg maksud lain..~X(~X(~X(

menaik,menurun,menaik+menurun, dan mendatar
Yup.Ada 4 cara sebut.Sebut lain,makna pun jadi lain.Yg cara nak ingat tulisan tu ada amoi pergi bagi dah dulu. :">

Mmg membantu utk mengingat stroke.Tp,utk tulisan yg less than 10 stroke la.Kalau yg berpuluh2 stroke,

mmg 'stroke' la nak mengingatnya. :)) :))
 

adiyon84

Fun Poster
Joined
May 3, 2010
Messages
394
Reaction score
0
Points
10
Erm, kalau aku pulak.. aku paham bahasa Kantonis je. Bahasa Mandarin aku tak paham, pasal aku tak suka bunyi sh sh sh dia banyak sangat. Hahaha..

Duduk dan sekolah di Ipoh memang senang nak tangkap apa diorang cakap. Member2 rapat aku pun semua cina masa kat sekolah dulu.. :)
 

miskinenator

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2006
Messages
3,040
Reaction score
6
Points
30
tumpang belajar juga ye tt..
 

m0mo~

CG Top Poster Club
Platinum Member
ForexMart Fans
Joined
Oct 4, 2012
Messages
35,320
Reaction score
386
Points
136
mesti berdasarkan pengalaman kan??? :D
nak buat camne, dah budaya dia main selet je. :D
bukan sebab selet..
zaman nabi dulu pun selet pakai batu kecil bro..:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register