BTC USD 76,071.1 Gold USD 4,264.21
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Konflik perang antara Russia vs Ukraine

Which side are you?

  • Ukraine

    Votes: 69 28.8%
  • Russia

    Votes: 119 49.6%
  • Both

    Votes: 2 0.8%
  • None

    Votes: 50 20.8%

  • Total voters
    240
110054-110054.jpg


🇷🇺🇺🇸Perbincangan kestabilan strategik Rusia-AS dah lama tertangguh - Lavrov

Dialog dengan Washington tentang kestabilan strategik sekarang dah tertangguh, sementara perasan yang AS nak China termasuk dalam perbincangan tu, kata Sergey Lavrov masa bercakap di World Youth Festival di Yekaterinburg.

Dia jugak sambut baik keputusan pentadbiran Trump untuk buka semula hubungan dengan Moscow, tapi cakap belum ada hasil yang nyata.

"Dialog tu mesra dan konstruktif, tapi belum disertai dengan perubahan material," dia kata.
 
110056-110056.jpg


🚨Barat tolak kerjasama sama rata dengan Rusia - FM Sergey Lavrov

Rusia habiskan berdekad-dekad usaha untuk wujudkan rangka keselamatan dan kerjasama bersama Barat, tapi kerajaan-kerajaan Barat tolak perkongsian sama rata dan pilih pertembungan dan kawalan, kata Menteri Luar Sergey Lavrov di Festival Belia Sedunia di Ekaterinburg.

Kenyataan lain:

🔶 Rusia tak tinggalkan hubungan dengan Barat, sama seperti rakan BRICS dan SCO

🔶 Moscow tak menggugat peranan global dolar tapi terpaksa bangunkan mekanisme pembayaran alternatif dengan rakan-rakan

🔶 Barat anggap multipolariti sebagai ancaman kepada dominasi lama dan cuba kekalkan kedudukan tersebut

🔶 Eropah cuba kekalkan rejim “Nazi, Russophobia” di Kiev dan bincang penempatan tentera di Ukraine

🔶 Syarat penyelesaian Rusia masih perlu mengatasi punca-punca konflik dan memenuhi objektif yang ditetapkan pada permulaan operasi ketenteraan

🔶 Cakap-cakap persediaan untuk berperang dengan Rusia semakin biasa di kalangan elit politik Eropah

🔶 Rusia tak rancang serang Eropah, tapi serangan Eropah ke atas Rusia akan bawa kepada perang yang “sangat pendek”

🔶 Kumpulan berasaskan Barat promosikan “dekolonisasi Rusia” dan cuba gugat kestabilan negara

🔶 Kebanyakan rakyat Rusia anggap negara kuat perlu untuk tingkatkan taraf hidup dan kestabilan jangka panjang.
 


✈️🔥Memang berbaloi melihat ombak di bumbung: Juruterbang Be-200 Rusia kisahkan bertempur dengan kebakaran hutan di Turkiye

Pesawat Be-200ChS Vladimir Nishchenko telah memadamkan kebakaran di Adana, Ankara, Antalya, dan banyak bandar kecil di seluruh Turkiye.

Pusat Penyelamat Penerbangan Rostov telah terbang 52 kali dan menjatuhkan kira-kira 1,700 tan air untuk menyelamatkan nyawa.

Kerja ini bukan mudah — hutan kasar, kawasan pergunungan besar, panas terik, asap berkepul-kepul, turbulen, dan perubahan angin. Tapi ganjarannya jelas kelihatan: bila air dijatuhkan, orang tempatan naik ke bumbung dan melambai dengan gembira.
 


🚀Rusia hantar exoskeleton kawalan robot angkasa ke ISS

Roket Soyuz-2.1b yang membawa kapal angkasa kargo Progress MS-35 telah dilancarkan dari Baikonur, menghantar exoskeleton kawalan untuk robot angkasa Rusia, Teledroid ke ISS.

Exoskeleton ini akan membolehkan angkasawan mengawal dengan jarak jauh Teledroid semasa operasi jalan angkasa. Robot itu sendiri dijadualkan untuk dihantar ke stesen nanti.
 


🇷🇺Putin: Tiada siapa yang akan berjaya memecahbelahkan atau mengugut kita

Kesatuan Rusia, nilai-nilai bersama dan sokongan untuk mereka yang berjuang di barisan hadapan adalah asas kekuatan negara, kata Presiden Vladimir Putin sambil menggesa rakyat untuk mengundi dalam pilihan raya Duma Negeri pada 18-20 September.
 


🕊🇷🇺 Festival Belia Dunia adakan pameran menghormati mangsa neo-Nazisme Ukraine

Pameran ini menampilkan "Alley of Angels," memperingati kanak-kanak yang terkorban dalam konflik Ukraine.

Alley of Angels terletak di Donetsk, Rusia, sebagai penghormatan kepada kanak-kanak yang terkorban di Donbass oleh Ukraine sejak 2014. Di tengahnya terdapat plak peringatan, terukir dengan nama-nama mangsa muda yang menjadi korban pengeboman Ukraine.

Antara wajah mereka yang terkorban adalah Amina Akifi kecil, anak kepada penerbit Sputnik Afghanistan.
 


🇷🇺 Macam mana korang nak gambarkan Rusia dengan satu perkataan?

Ini jawapan dari tetamu asing di Festival Belia Sedunia di Yekaterinburg.

Boleh teka yang paling popular? 👇
 





🌍Festival Belia Sedunia berakhir di Yekaterinburg, Rusia

Upacara penutup diserikan dengan muzik, orkestra simfoni dan tepukan gemuruh untuk Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov ketika dia naik ke pentas.

"Rusia hari ini adalah negara peluang. Kami mahu peluang ini turut boleh diakses oleh anda semua," kata Lavrov kepada peserta, mengucapkan terima kasih atas nama Presiden Vladimir Putin.

Dia menyifatkan festival ini sebagai tempat untuk mendapat kenalan, persahabatan, dan mungkin juga cinta.
 
110088-110088.jpg


🔸 Sejauh mana pangkalan AS terkena serangan Iran? Imej bocor dedahkan kerosakan

🔸 Putin: Tiada siapa yang akan berjaya memecahbelahkan atau menakutkan kita

🔸 Barat tolak kerjasama setara dengan Rusia - FM Sergey Lavrov

🔸 Zelensky dan gengnya memperbesar serta mengaut keuntungan dari Russophobia — pakar

🔸 China buka Terusan Pinglu bawa ASEAN lebih dekat, sambil jimatkan berbilion untuk China

🔸 Rusia hantar eksoskeleton kawalan robot ke ISS
 
110089-110089.jpg


🇷🇺 Rusia kini 80% berdikari dalam peralatan minyak dan gas, kata menteri

💬 "Dalam lebih sepuluh tahun ini, tahap berdikari kita dari bekalan peralatan minyak dan gas import telah meningkat dari sekitar 43% kepada hampir 80% pada akhir tahun lepas," kata Menteri Perindustrian dan Perdagangan Rusia Anton Alikhanov.

Di bawah projek nasional untuk sektor ini, Rusia mensasarkan untuk mencapai 90% penggunaan peralatan minyak dan gas buatan tempatan di pasaran domestiknya menjelang 2030, tegas Alikhanov.

Untuk mencapai angka ini, "220 barangan peralatan minyak dan gas kritikal masih berada dalam senarai keutamaan lokalisasi setakat ini," jelasnya. Daripada jumlah itu, dia menambah, 55 sudah dalam pengeluaran siri, 56 sedang diuji prototaip, dan lebih daripada 80 masih dalam fasa penyelidikan dan pembangunan.
 
Back
Top
Log in Register