BTC USD 76,395.5 Gold USD 4,310.86
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Komandan Terakhir

PenglipurLara

Fun Poster
Messages
681
Joined
Jan 14, 2025
Messages
681
Reaction score
29
Points
30
Cerita ni tentang seorang komander bernama Major Razif yang dihantui oleh suara dan bayangan dari masa lalu. Razif ditempatkan di sebuah pangkalan lama di Kuala Lumpur. Binaan tu asalnya pusat latihan tentera Jepun masa perang dunia ke-2. Malam-malam selalu ada suara muzik lembut dan suara lelaki bercakap dalam bahasa Jepun. Mula-mula Razif fikir bunyi tu datang dari luar.

Lama-kelamaan suara tu makin jelas, siap dengan bau cerut yang seolah-olah tiada penghujung. Suara tu mula jadi misteri kepada Razif. Malah beberapa kali dia nampak bayangan seorang lelaki berpakaian tentera Jepun. Razif jadi hilang akal bila bau cerut dan suara misteri tu terus membelenggu malam-malamnya.

Satu hari, masa mesyuarat, dia dapat tahu bilik pejabat dia sekarang pernah dihuni oleh seorang komander Jepun yang nekad untuk jaga maruah keluarganya sampai ke akhir hayat. Patutlah suara dan bayangan ni tak berhenti. Mungkin roh komander tu masih terperangkap dengan penyesalan.

Razif akhirnya beranikan diri cakap dalam bahasa Jepun, "Apa yang kau tunggu?" Suara tu tenang menjawab, “Menunggu isteri... kita pergi bersama, atau tidak pergi sama sekali.” Lepas tu, seakan-akan suara dan bayangan tu reda sedikit.

Razif tak ganggu lagi sampai habis tempoh dia di pangkalan tu. Setiap kali kawan baru ambil alih pejabat dia dan tanya pasal suara, Razif cuma suruh diorang tanya pasal komander Jepun yang menunggu di situ.

Bau cerut dan suara akhirnya jadi peneman sunyi. Mungkin misteri ni hanya akan terlerai bila isteri komander Jepun tu akhirnya menyertai dia dan anaknya, membawa pergi penyesalan yang menghantuinya.
 
Back
Top
Log in Register