Penghujung Syaaban
Akhir Syaaban adalah detik penting bagi umat Islam sebagai persiapan terakhir sebelum memasuki bulan Ramadan. Ia adalah masa untuk melakukan muhasabah diri, melengkapkan persiapan ibadah, dan memastikan kita memasuki Ramadan dengan hati yang bersih dan penuh keikhlasan.
Amalan di Penghujung Syaaban
1.
Memperbanyak Taubat dan Istighfar
• Memohon keampunan atas dosa-dosa yang lalu agar dapat memasuki Ramadan dengan jiwa yang suci.
• Meningkatkan istighfar dan doa agar Allah memberikan kekuatan untuk menjalani Ramadan dengan sempurna.
2.
Melunaskan Hutang Puasa (Qada’ Ramadan)
• Bagi yang masih mempunyai hutang puasa tahun lalu, ini adalah masa terakhir untuk menggantikannya.
• Jika tidak sempat, perlu membayar fidyah mengikut kadar yang ditetapkan.
3.
Meningkatkan Bacaan Al-Quran
• Membiasakan diri dengan membaca Al-Quran supaya lebih mudah mengkhatamkannya dalam Ramadan.
• Menghayati makna ayat-ayatnya dan mengamalkan ajaran yang terkandung di dalamnya.
4.
Berpuasa Sunat
• Rasulullah SAW banyak berpuasa di bulan Syaaban sebagai persiapan mental dan fizikal untuk Ramadan.
• Namun, dilarang berpuasa sehari atau dua hari sebelum Ramadan kecuali jika sudah menjadi kebiasaan seseorang (HR. Bukhari & Muslim).
5.
Menyucikan Hati dan Memperbaiki Hubungan
• Memohon maaf kepada keluarga, sahabat, dan sesiapa sahaja agar memasuki Ramadan dengan hati yang lapang.
• Melunaskan hutang, menunaikan janji, dan menyelesaikan sebarang perselisihan.
6.
Merancang Jadual Ibadah Ramadan
• Menyusun jadual ibadah agar Ramadan lebih produktif, termasuk solat tarawih, qiyamullail, dan sedekah.
• Menyediakan senarai target seperti mengkhatamkan Al-Quran, memperbanyak zikir, atau berusaha melakukan iktikaf.
7.
Memperbanyak Doa Agar Dipertemukan dengan Ramadan
• Salah satu doa yang diajarkan oleh para ulama:
اللهم بلغنا رمضان
“Ya Allah, sampaikanlah kami kepada bulan Ramadan.”
• Berdoa agar diberikan kesihatan, kekuatan, dan kelapangan untuk beribadah sepanjang Ramadan.
Penghujung Syaaban adalah peluang terakhir untuk bersedia menyambut bulan penuh keberkatan. Semoga kita dapat memasuki Ramadan dalam keadaan bersih hati, bersemangat, dan penuh keikhlasan dalam beribadah.
Berkongsi mutiara ilmu dan hikmah. Moga bermanfaat buat semua. Rasulullah SAW bersabda; خير الناس أنفعهم للناس Sebaik-baik manusia adalah yang memberi manfaat buat manusia.
t.me