Journal ( USD 500 ) MARVELOUS Bersama Broker LiteFx

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.08956
USD / JPY
107.728
GBP / USD
1.21935
USD / CHF
0.97166
USD / CAD
1.39838
EUR / JPY
117.377
AUD / USD
0.65457

CG Sponsors




marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,046
Reaction score
2,952
Points
201
hari ni punya trade....aku nak start BUY

AUDNZD...Target 2000 pip dari price skrng.....

bila kena TP...mungkin tahun depan...hahahhahaha......sbb tu lah aku wat journal...bila lah agak2 kena TP....

sapa nak follow sila kan...walau ni trade long term....MM kena jaga ya....

kalo open post guna 1 pip = 0.10 usd....dah selesa sgt2...boleh open n tinggal...ada masa check....kalo price drop lg...tambah lg satu posisi BUY....jarak selamat 50 - 100 pip lah....

kalo sampai TP....0.10 x 2000 pip = dapat lah usd 200....

ni baru pair ni aje bro....dalam sebulan tu..banyak pair2 lain yang berpotensi.....yang makan hari2 pun ada...yang makan seminggu [un ada...yang makan sebulan pun ada....makan setahun pun ada...kalo nak tunggu setahun lah...hahahhahah
plan masih ON....

esok 12.12...bukan SALE SHOPPE...kemungkinan akan berlaku gerakan besar ke atas pair Euro dan GBP...kerana election tuan presiden...

ada 2 perkara yang perlu di lihat...

yang pertama siapa yang menang ?

yang kedua isu brexit.....

brexit ini yang banyak memberikan kesan kepada pergerakan GBP....

mana2 cross pair akan di tarik bersama...

sehari sebelum election...nampaknya GU dah mula melakukan gerakan......

stay watching market dengan santai2 aje...



tak ada apa boleh di buat sgt dgn market hujung tahun ni...kena lebih banyak memerhati dari trade...
 
Sponsored Post

FAUZEY_FX

Legendary Member
Joined
Nov 13, 2010
Messages
19,993
Reaction score
743
Points
171
plan masih ON....

esok 12.12...bukan SALE SHOPPE...kemungkinan akan berlaku gerakan besar ke atas pair Euro dan GBP...kerana election tuan presiden...

ada 2 perkara yang perlu di lihat...

yang pertama siapa yang menang ?

yang kedua isu brexit.....

brexit ini yang banyak memberikan kesan kepada pergerakan GBP....

mana2 cross pair akan di tarik bersama...

sehari sebelum election...nampaknya GU dah mula melakukan gerakan......

stay watching market dengan santai2 aje...



tak ada apa boleh di buat sgt dgn market hujung tahun ni...kena lebih banyak memerhati dari trade...
tul tu..market akhir tahun unpredictable. kena hati2..
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
487
Reaction score
51
Points
30
smua medsoc tu xleh lwn forum lg.. forum snang, google je dh jumpa..
masta org lama dlm cg ni.. gmbr katak mcm masta spekmato.. haha
Saya harap tuan putera katak kita ni doing well dalam trading sekarang ni.

So saya pun kayuh pelan-pelan macam tuan.

Tuan menunjukkan contoh yang baik tentang money management dalam trading.
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,046
Reaction score
2,952
Points
201
Saya harap tuan putera katak kita ni doing well dalam trading sekarang ni.

So saya pun kayuh pelan-pelan macam tuan.

Tuan menunjukkan contoh yang baik tentang money management dalam trading.
bulan ni memang busy offline...lg pun market tak menentu....

selepas 12.12.2019 tu...terpaksa cut loss half profit.....

jadi skrng proses recover balik....

nnti tunggu masa sesuai akan update balik...

plan usd3k akaun maybe delay end of februari....

tgk pergerakan pair awal tahun 2020 nanti...
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,046
Reaction score
2,952
Points
201


sebulan lebih tak update..sebenarnya akaun dalam proses recovery..termasuk akaun2 lain selepas peristiwa election GBD bulan 12 hari tu....

semalam ada 2-3 post lama....swing pah cerooh...akhirnya close dgn popit....alhamdulillah....
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
487
Reaction score
51
Points
30
Secara rasmi...aku dah lama memencil kan diri dari dunia Fx...

Banyak kisah suka duka aku lalui dalam Forex...

Akaun lama aku masih ada...dan masih lagi trade mengikut kesesuaian masa dan keadaan...

Ada rezeki lebih ckit di akaun lama...aku buka satu akaun pada 29.10.2019 untuk di buat journal bagi sharing sesama rakan dan juga sebagai melihat keupayaan trade aku..

Akaun ini d mulai dengan USD 500...dan aku memilih akaun cent..sebab emosi aku akan lebih terjaga apabila menggunakan akaun cent...:)

Akaun ni tidak ada target khusus...berapa % sebulan aku dapat hasilkan...

cuma kalo capai target..20% sebulan bersamaan USD 100 ..dapat lebih alhamdulillah...dapat kurang pun alhamdulillah

Insya Allah...aku akan update setiap hari jika ada trade..termasuk sabtu n ahad kerana sabtu n ahad boleh kita trade bitcoin...hehhehhee.....

di bawah ni hasil malam tadi...29.10.2019



jangan pertikai Lot yang aku open...sbb dalam FOREX adalah High Risk...

kalo aku nak jadi kan Low risk...aku open lah lot yang sesuai dengan modal bilis aku....hehhhehe

ni akaun cent ya kawan2..ini saja yang mampu...bukan akaun standard....
Salam masta,

Mohon pencerahan.

Apa yang dimaksudkan dengan emosi yang lebih terjaga apabila menggunakan account cent?

Kalau dengan account yang lebih besar bukankah lebih mudah untuk membuat profit?

Contohnya account yang mana 5% bersamaan dengan USD 100?
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
487
Reaction score
51
Points
30
hhahaha..kalau lah saya tahu kan best.....

pada pemerhatian saya..market hujung tahun ni terutama disember ni tidak menentu...rekod sebelum2 ni market bulan disember ada je USD menguat sampai bulan januari....

so far USD tengah melemah....kalo d rujuk TF yang lebih besar...USD akan terus melemah...untuk seminggu ke 2 minggu...

tapi bab kata otai2...dalam BUY ada SELL....dan dalam SELL ada BUY.....

ikut trading plan masing2 lah...

saya pula hujung tahun memang busy ckit dgn urusan peribadi...tp trade tetap ON...ikut spt di plan...cuma kurang masa berforum....

semalam punya market dah tepu...berhenti rehat dulu...malam ni NFP....

saya tak trade NFP...tp susun strategi utk mengurangi post sedia ada....melalui impak NFP....
Betullah cakap bro.

Market ini tak perlulah diramalkan ke mana arahnya ia pergi.

Bagi tumpuan pada money management ialah lebih penting.

"Processor" / "backbone" bagi money management saya ialah trade dengan minimum lot.

Components lain seperti jumlah target & stop dan mengawal over-trading ialah sebagai sokongan.
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,046
Reaction score
2,952
Points
201
Betullah cakap bro.

Market ini tak perlulah diramalkan ke mana arahnya ia pergi.

Bagi tumpuan pada money management ialah lebih penting.

"Processor" / "backbone" bagi money management saya ialah trade dengan minimum lot.

Components lain seperti jumlah target & stop dan mengawal over-trading ialah sebagai sokongan.
yup..buat masa sekarang..saya stay away dari market..sbb market unpreddict dengan suasana ekonomi tidak menentu..d tambah lg serangan virus..banyak impack di luar jangka..cth mcm aussie terjejas teruk akibat sektor pelancongan...china lumpuh...

semua itu ada kesan kepada pergerakan matawang yang skrng banyak bergantung kepada FA...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register