ICDK (Indicator collection)

Recommended Brokers


Forex Chart

Sponsored Post

Sifu786

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 18, 2007
Messages
12,326
Reaction score
154
Points
123
Teknik ni memang antara fav aku,tapi bila kat tsd ada yg minta,aku rasa better share kat sini..aku memang suka style support n resistance

Indicator ni bagus untuk kita dapat tahu support dan resistance yang betul-betul kuat antara jarak candle H4.Sesuai kalau guna tf bawah H1.



--------------------------------------------------------------
Update H4_Hi_Low_Middle_Dk_v1
1.Tiada line merah dan lebih kemas


Fahamkan gambarajah dibawah
Thanks!!..Saya lebih minat yg macam ni ..kira follow favrote aku ni..BEST!!TQ!!:)paid
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
ok nanti ada masa aku buat k..ada keje lain esok kene shoot gambar plak..so time too sleep..yeahh nite
 

Sifu786

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 18, 2007
Messages
12,326
Reaction score
154
Points
123
ok nanti ada masa aku buat k..ada keje lain esok kene shoot gambar plak..so time too sleep..yeahh nite
Nite...:)paid

p/s: tido awal tuk esok pagi 'start' berjuang!...:D :D
 

AkuJaya

Fun Poster
Joined
Apr 7, 2007
Messages
167
Reaction score
5
Points
25
Salam bro darkkiller,
Untuk mengetahui posisi buy or sell hari tersebut berpandukan kepada pivot jam (malaysia) berapa?
 

My LiFe

Freshie
Joined
Apr 17, 2008
Messages
3
Reaction score
0
Points
3
aku tk dpt nk donload la...:D :D

tk cukup 20 post...:"> :">
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
Salam bro darkkiller,
Untuk mengetahui posisi buy or sell hari tersebut berpandukan kepada pivot jam (malaysia) berapa?
w'salam
aku ikut indi fullfibopiv aku je..takde ikut jam berapa tapi dia ikut daily candle sebelum

STANDARD PIVOT =
(Daily High+Daily Low+Daily Close)/3
Apa-apa pun ikut strategi masing-masing,yang penting dalam forex ni kita faham sifat-sifat indi yg kita gunakan..jangan follow pada cerite kehebatan sesuatu sistem atau method sahaja
 
Last edited:

AkuJaya

Fun Poster
Joined
Apr 7, 2007
Messages
167
Reaction score
5
Points
25
Salam bro darkkiller,
Macam mana pula peranan Fibo tu, saya kurang faham untuk menggunakanya?
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
Salam bro darkkiller,
Macam mana pula peranan Fibo tu, saya kurang faham untuk menggunakanya?
W'salam
Pernah tak guna indicator FiboPiv yang original?.Yang ori punye dia tulis

Resistance 3
Resistance 2
Resistance 1
PIVOT
Support 3
Support 2
Support 1

Tapi tahu ke kenapa ada 3 je utk resistance dan support,itulah persoalannya.

Seperti gambarajah dibawah.Cuba cari kelebihan dan kekurangan antara dua chart ini dari segi fungsi indicator tersebut.



So fikir camni je,
Bawah Pivot =Price lebih cenderung untuk Sell
Atas Pivot =Price lebih cenderung untuk Buy

Jadi apa pula fungsi Resistance dan Support tu?
Resistance dan Support tu adalah halangan jika price melepasi halangan pertama dia mencari halangan kedua,jika melepasi halangan kedua dia mencari halangan ketiga.Jika TIDAK melepasi bermakna tukar trend baru

Bagaimana cara kiraan untuk dapat Resistance dan Support untuk FibPiv yg asal tu?
Resistance 3= PIVOT + (Range x 1.000);
Resistance 2= PIVOT + (Range x 0.618);
Resistance 1= PIVOT + (Range x 0.382);
Support 1 = PIVOT - (Range x 0.382);
Support 2 = PIVOT - (Range x 0.618);
Support 3 = PIVOT - (Range x 1.000);

***(R adalah hasil kiraan Daily High semalam tolak Daily Low semalam

Range = Daily High semalam - Daily Low semalam


*** x adalah DARAB
Jadi apa kelebihan pada FullFiboPiv?
Ok nampak tak nombor berwarna merah diatas yang ada pada asal FibPiv iaitu 1.000,0.618 dan 0.382 sahaja.

Jadi apa salahnya?
Takde salah pun, tapi cuma ada 3 kiraan fibo!! Aku tak puas hati..kadang2 pelik kenapa tetiba price tak sentuh Resistance 3 padahal dah sentuh Resistance 2!!!!
Ditambah lagi kiraan fibonnaci bukan ada 3 jee untuk mengukur market..ada banyak

Bagi sesetengah orang cukup,bagi aku tak cukup sebab market ni ikut suka dia nak pergi mana bukan sampai 3 tahap je.

Jadi apa yg ko dah buat?
Jadi aku tambah jumlah fibonnaci yang aku tahu dari

0.236,0.382,0.500,0.618,0.764,1.000 sebanyak 2 kali iaitu sampai kiraan 2.000 untuk support dan resistance.

Jadi apa yg perlu aku lakukan?
Pasang dulu indicator ni pada template/system sendiri,sedikit sebanyak garisan ni membantu bagitau keadaan market.
Tajamkan mata untuk lihat price suka main dekat line-line tersebut.

Ok good luck
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register