BTC USD 61,222.4 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

[HELP] Motor EX5 Problem

MASTER ZEKAMAN

Active+ Member
Joined
Sep 16, 2008
Messages
4,231
Reaction score
51
Points
30
fuh..TT ada pendamping ekk..aku rasa jin TT tu duk kt pelampung carb. tu...hehehe..jgn mare...!!!
 
Sponsored Post

zali8057

Fun Poster
Joined
Feb 6, 2010
Messages
690
Reaction score
5
Points
15
TT kau tukar (electronik/kotak warna hitam) aku nak sebut nama sintifiknyer x pandei sb dah lama tinggalkan memomen ni. benda ni kat dlm box kiri @ kanan dah lupa r..kau check r..sendiri.
kalau kau was2 kau try pinjam dulu ngan kengkawan, untuk test jer..

klau dah berdesup jgn lupa tinggal pesan :eek: :eek:
 

Abdullah

Active Member
Joined
Jul 7, 2007
Messages
1,294
Reaction score
11
Points
25
fuh..TT ada pendamping ekk..aku rasa jin TT tu duk kt pelampung carb. tu...hehehe..jgn mare...!!!

Aku x nak teori mistik bukan2 walaupun sy seroang Psikik .

Macam saya bg tau masalah nih JARANG-JARANG berlaku , 2 hari lepas jadi dalam 15 minit sahaja , kemudian motor ok tiba2 ? :-?

Terus rembat full trotle , ok jer :-?

Cuma bila ia berlaku sy nak penjelasan saintifik , saya dah rasa penat sebenarnya sebab 2 dari 3 kali kejadian berlaku ketika saya keseorang di jalan raya, 2 hari lepas berlaku ketika jam 12 tngh malam , di sebatang jalan lenggang di Jalan Kulim - Junjung .
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
Motor aku pernah jadi kes macam ni, Terjadi lepas service kaburator,
Aku hantar kedai motor, Naik pening pomen tu repair. Dia kata tukar karburator tu choice terakhir. Mesti ada sebab lain sebab jadi macam tu, Semua dia da servis dari air filter sampai ke tangki minyak dia service, jadi macam tu juga. Test dlm 500meter full throttle sampai 80kmj, terus semput macam minyak tak sampai. Patah balik, check lagi. Berterusan la dia buat sampai habis minyak motor aku pastu dia isi balik (kene cas juga isi minyak ni. Aduhai)

Last2 dia try tukar pelampung terus ok. Sah pelampung dia problem, mungkin spring pelampung ke apa tah yang problem. 2 hari pomen tu kerjakan motor aku. hehe2 kesian juga tgk pomen tu. aku plak kejap2 dtg bengkel2 tu nak tau apa perkembangan. Tu yg dia asyik dok buat motor aku je~ :)paid

Dia kata tak pernah dia kene kerosakkan macam tu, lepas tu dia tau la kot. aku pon tau juga. hehe~:)cgrock

selalu nya kes pelampung ni, dia bocor, jadi dia tenggelam.
 

hairy84

Legendary Member
Joined
Sep 15, 2010
Messages
15,870
Reaction score
35
Points
120
nak tau mistik @ tak... TT pinjam moto membe ..tgk ape jadi.. kalo same gak masalah mistik la tu.. :D

cube stat enjin dalam 15minit.. pastu pegang caburator..rase panas ke sejuk..kalau sejuk (berpeluh) makne ade prob mcm tu bole semput jugak..

kuel plug (api) pon jd punca.. @ kuel blah kiri dalam magnet moto...
 

amer

Fun Poster
Joined
Jul 24, 2010
Messages
779
Reaction score
1
Points
15
servis kabereter..klu xjdi jugak..

sebis tank, tembak angin salurnye tuh, kut ade babun2 menyumbatkan beliau~
 

Zulkarnine

Super Active Member
Joined
May 30, 2007
Messages
7,621
Reaction score
163
Points
83
TT, cuba check penutup tangki minyak tu..kat situ ada lubang pengudaraan..kalau lubang tu tersumbat, minyak tak dpt nk turun pada kadar yg sepatutnya..lagi penuh minyak dalam tangki tu, maknanya kurang la angin..so bila dh kurang angin, minyak lg susah nk turun sbb tekanan vacum berlaku dlm tangki tu..

aku cadangkan TT drill kasi besar sikit ruang udara kat penutup tangki minyak tu, atau pepandai la TT cari alternatif lain supaya lubang tu tak tertutup..

Sekian...Tamat..
 

niko

Active+ Member
Joined
Jun 5, 2009
Messages
3,052
Reaction score
24
Points
30
aku pnah gak jdi cm ni,cm trsedut2 time dok bwk laju2,last2 aku pi tukar minyak itam,ok blik normal smpai skng,tak tau arr sbb pe sbnrnye kn..
 

mr_gab

Active Member
Joined
May 20, 2010
Messages
1,301
Reaction score
0
Points
20
cuba tarok sayap A380.....gerenti zzzzoooommmmmm........

pastu..ganti ekzos skali.....cr yg saiznye beso peha......hahahaha
 

Abdullah

Active Member
Joined
Jul 7, 2007
Messages
1,294
Reaction score
11
Points
25
nak tau mistik @ tak... TT pinjam moto membe ..tgk ape jadi.. kalo same gak masalah mistik la tu.. :D

cube stat enjin dalam 15minit.. pastu pegang caburator..rase panas ke sejuk..kalau sejuk (berpeluh) makne ade prob mcm tu bole semput jugak..

kuel plug (api) pon jd punca.. @ kuel blah kiri dalam magnet moto...

Pinjam moto member? jenuh gak lar nak menjampi panggil itu jin betina 2 ekor suh duk atas motor :D .

Hari nih satg nak pi servis karburetor, tukar fuel filter , tukar minyak hitam .
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register