Dividen ASB

Recommended Brokers


gold_minded

Active Member
Joined
Nov 24, 2008
Messages
1,073
Reaction score
25
Points
30
10K x 7.3 = rm 730

10K x 1.25 = 125/10 = rm12.50..

lebih kurg kira dan betul2 utk simpanan setahun..kalo lebih lama utk bonus tu lebih la..

p/s..sy kira agak2 ja..
jadi kalau dah dua tahun

10k x 1.25 = 125 x 2/10 = rm 25

kalau dah 10 tahun plak

10k x 1.25 = 125 x 10/10 = rm 125 :D
 
Sponsored Post

nazvm33

Fun Poster
Joined
Jan 30, 2009
Messages
146
Reaction score
0
Points
10
4hb Januari 2010 (ISNIN) - HARI MENUAI ASB..

* 1993: Dividend=9.00, Bonus=4.50* Total=13.5
* 1994: Dividend=9.00, Bonus=4.50* Total=13.50
* 1995: Dividend=10.0, Bonus=3.00*Total=13.00
* 1996: Dividend=10.25, Bonus=3.00*Total=13.25
* 1997: Dividend=10.25, Bonus=1.25*Total=11.50
* 1998: Dividend=8.00, Bonus=2.50*Total=10.50
* 1999: Dividend=10.5, Bonus=1.50*Total=12.00
* 2000: Dividend=9.75, Bonus=2.00*Total=11.75
* 2001: Dividend=7.00, Bonus=3.00*Total=10.00
* 2002: Dividend=7.00, Bonus=2.00**Total=9.00
* 2003: Dividend=7.25, Bonus=2.00**Total=9.25
* 2004: Dividend=7.25, Bonus=2.00**Total=9.25
* 2005: Dividend=7.25, Bonus=1.75**Total=9.00
* 2006: Dividend=7.30, Bonus=1.25**Total=8.55
* 2007: Dividend=8.00, Bonus=1.00**Total=9.00
* 2008: Dividend=7.00, Bonus=1.75**Total=8.75
* 2009: Dividend=7.30, Bonus=1.25**Total=8.55
sekali tengok figure nie...hehe mcm diaorang main adjust sendiri2 jer nie... naik turun tak banyak... its not really reflect the MAKRO economy. In real fact, last year economy up to date still in the RED zone... bukan nak suruh PNB reducekan rate, tapi mcm ader yg tak kena jer...
 

ajid

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2006
Messages
406
Reaction score
11
Points
15
jadi kalau dah dua tahun

10k x 1.25 = 125 x 2/10 = rm 25

kalau dah 10 tahun plak

10k x 1.25 = 125 x 10/10 = rm 125 :D
Oooo mcm nie rupa2 nya cara nk kira bonus. Ramai dh aku tanya org pasal cara kira bonus ramai yg xtau nk jawad hehehehe. thanks for the info sharing.
 

Dafinah

Fun Poster
Joined
Dec 3, 2009
Messages
337
Reaction score
100
Points
23
4hb Januari 2010 (ISNIN) - HARI MENUAI ASB..

* 1993: Dividend=9.00, Bonus=4.50* Total=13.5
* 1994: Dividend=9.00, Bonus=4.50* Total=13.50
* 1995: Dividend=10.0, Bonus=3.00*Total=13.00
* 1996: Dividend=10.25, Bonus=3.00*Total=13.25
* 1997: Dividend=10.25, Bonus=1.25*Total=11.50
* 1998: Dividend=8.00, Bonus=2.50*Total=10.50
* 1999: Dividend=10.5, Bonus=1.50*Total=12.00
* 2000: Dividend=9.75, Bonus=2.00*Total=11.75
* 2001: Dividend=7.00, Bonus=3.00*Total=10.00
* 2002: Dividend=7.00, Bonus=2.00**Total=9.00
* 2003: Dividend=7.25, Bonus=2.00**Total=9.25
* 2004: Dividend=7.25, Bonus=2.00**Total=9.25
* 2005: Dividend=7.25, Bonus=1.75**Total=9.00
* 2006: Dividend=7.30, Bonus=1.25**Total=8.55
* 2007: Dividend=8.00, Bonus=1.00**Total=9.00
* 2008: Dividend=7.00, Bonus=1.75**Total=8.75
* 2009: Dividend=7.30, Bonus=1.25**Total=8.55
Emm... tak boleh nak expect lebih2 dah, almost 10 yrs dividen tu arround 7 jek... hu..hu..

tak tau sampai bila la simpanan nak smpai tahap max(200k)
 

bujal38

Active Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
2,097
Reaction score
370
Points
41
sekali tengok figure nie...hehe mcm diaorang main adjust sendiri2 jer nie... naik turun tak banyak... its not really reflect the MAKRO economy. In real fact, last year economy up to date still in the RED zone... bukan nak suruh PNB reducekan rate, tapi mcm ader yg tak kena jer...
kena la tengok prospektus dia....
dia laburkan ke company mana, bond mana etc....
pastu kalau nak rajin lagi....tengok la pulak company company tu bagi bonus atas share berapa etc....
gitu le adanya....

baik le 7.3 sen daripada 0 sen
nak lebih....kena usaha sendiri...

7.3sen...duduk saja kutip hasil ujung tahun...
nak 100% or more....usaha la....
duduk saja....duit tak datang bergolek brooooo:)):)):eek::eek:

nak dapat 7.3sen ni pun kena beratur nak masukkan duit dalam ASB...(sib baik le dah ada yg online kat M2U)
 

bujal38

Active Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
2,097
Reaction score
370
Points
41
tapi kalau kat US tu pun ada otai NASDAQ yg gile gile punye PONZI....
adakah di Malaysia juga wujud gitu?

sedang kan otai otai banker seluruh dunia buleh tertipu dengan mamat otai Nasdaq tu......alangkan kita....

Nauzubillah...moga our hard earn money takde hangus begitu aje.....
 

bujal38

Active Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
2,097
Reaction score
370
Points
41
Emm... tak boleh nak expect lebih2 dah, almost 10 yrs dividen tu arround 7 jek... hu..hu..

tak tau sampai bila la simpanan nak smpai tahap max(200k)
1. usaha,usaha & usaha...jgn malas
2. simpan.....
3. belanja seadanya....
4. doa n tawakal....
:)cgrock:)cgrock
 

adymfi

Fun Poster
Joined
Apr 30, 2008
Messages
318
Reaction score
43
Points
20
Untuk kes aku dapatlah 14,600 (200k x 0.073).
Bonus tu.. tak tau lagi berapa.. kene beratur kat CIMB check tengok.

Alhamdulilah.. duit bonus tu boleh lah buat topup OD.

Harap2 tahun depan dapat la 9%..
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
Dividen :7.3
Bonus :1.25


again..yg wat loan 200k pasti tersenyum..
walau ekonomi drop jap.. namun leh bg div camni..ni kira da campur 3% yg di forward la tu dr thn lepas:))..
again.. ASB DIV > ASW DIV..setakat nih..always right
 
Sponsored Post
Top
Log in Register