BTC USD 54,694.3 Gold USD 1,792.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cara Buat PC Desktop Bajet Rendah

yussv

Active+ Member
Messages
3,955
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Oct 18, 2008
Messages
3,955
Reaction score
626
Points
81
Amd multithreading cun la. Tapi cepat panas. Senang overclock.

Intel ni game pun bole, editing pun bole.

Tapi yg main role penting kalau berat2 ni, grapik kad la.
Ohh.. dulu diaorg buat simple explaination mcm tu je..bila ckp nk buat pc dia tnya utk keje2 ofis ke..atau game ke.. so dia akn suggest ikut keperluan kite.. biasenye amd utk game..
 
Sponsored Post

notepad

Super Active Member
Messages
9,548
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,548
Reaction score
829
Points
126
Power supply ialah barang wajib dalam pc. Power supply tak ikut spek akan merosakkan cpu dan motherboard.

Jangan kedekut berkira pakai power supply cap ayam. tapi jangan pula membazir beli power supply terlebih power pula.

psu.png

Pilihan terbaik untuk bajet tak cukup. lebih baik dari psu cap ayam
 
Last edited:

Dann

Administrator
Messages
3,317
Staff member
Joined
Nov 19, 2005
Messages
3,317
Reaction score
1,951
Points
101
1. Beli mainboard + cpu + cpu cooler + ram bundle terpakai dalam internet. jangan beli dari facebook karang kena scam duit lesap cpu tak hidup. Pastikan mainboard siap ada display. kalau dapat VGA + HDMI lagi terbaik. CPU 3.0ghz sudah cukup untuk kegunaan harian

2. Monitor baharu sudah naik harga. Beli monitor terpakai. Gred A ialah 80% baru !. Baca dulu komen pembeli. IPS > VA > TN.

3. Beli cashing siap power supply. cashing spek sekurang2 ada 2 x 2.5" SSD drive bay. Power supply percuma tak ada masalah untuk mainboard intergated grafik display .

4. RAM 4gb cukup makan. 8gb baru lancar

5. SSD SATA branded dari samsung dan kartel. Lebih baik beli hard disk dari SSD SATA cap ayam murah.

6. Banyak refurbish branded pc desktop dari hp dell lenovo dan sebagainya. Masalah branded pc ialah mainboard dan power supply tidak standard.

Terma budget dalam lingkungan harga berapa?
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Messages
33,170
Top Poster #5
Joined
Nov 23, 2012
Messages
33,170
Reaction score
4,271
Points
236
komputer dekstop ada untuk beberapa tujuan, untuk graphic editing seperti video, untuk gaming, untuk kerja asas rumah / pejabat ..

kalau personally, saya cadangkan "guna casing jenis clone" .. bukan branded, sbb spare part untuk clone senang pindah-pasang :)
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Messages
33,170
Top Poster #5
Joined
Nov 23, 2012
Messages
33,170
Reaction score
4,271
Points
236
keperluan asas patut kena concentrate tu hanya pada RAM, mainboard, CPU, Storage, kad grafik dan powersupply unit ..
 

notepad

Super Active Member
Messages
9,548
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,548
Reaction score
829
Points
126
monitor baru naik harga kerana kekurangan bekalan.
korang yang nak cari monitor sudah dipakai tapi masih cun boleh masuk kedai ini

2nd hand tapi nampak macam baru. tak ada calar, habuk
pembungkusan terbaik. masuk kotak dan dibalut dengan beg udara
HDMI kabel diberi percuma
hantar cepat tak ada peram berhari hari.
tak dapat coin tak apa. kedai ada coin mungkin pembeli terlampau ramai ada yang nasib tak baik dapat barang tak elok
 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register