BTC USD 54,642.0 Gold USD 1,792.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cara Buat PC Desktop Bajet Rendah

GamezStar

CG Top Poster Club
Messages
34,828
Joined
Jul 1, 2008
Messages
34,828
Reaction score
2,433
Points
201
Tt cadangkan menarik . Tapi rumit.. proc gan mobo kene same socket.. yg xntau pasal pc x akan tau pasal ni..jd beli je secondhand branded pc senang tinggal pakai.. recon pon bagus gak janji ada warranty beberape bulan
 
Sponsored Post

maxpda

Super Active Member
Messages
8,331
Joined
Jan 15, 2007
Messages
8,331
Reaction score
406
Points
91
Tt cadangkan menarik . Tapi rumit.. proc gan mobo kene same socket.. yg xntau pasal pc x akan tau pasal ni..jd beli je secondhand branded pc senang tinggal pakai.. recon pon bagus gak janji ada warranty beberape bulan
Betul... Ni penting woo... Salah socket.. Menagis bucu katil la... Hehe..

Biasa 1mobo boleh support 2gen je.. Cth i3 2nd gen-3rd gen, kmudian 4th, dan 5th gen.. Bahasa mudah socket lga 1150,1151,1156..macam2 jenis..

Kalau amd xtau socket macam mana xexplore tapi ade kes nak upgrade cpu tapi mobo xupdate.. Jadi xleh guna cpu baru... Kena masuk balik cpu lama.. Update bios dulu..


1 lagi yang penting... Mobo jangan pandai2 sentuh... Sebab mobo boleh rosak kalau kena static electric...rumit sebenarnya...

Kalau mobo kena static, goodbye la... Pastikan dah nyahcas dulu tengan kita tu atau pakai glove..
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Messages
34,828
Joined
Jul 1, 2008
Messages
34,828
Reaction score
2,433
Points
201
Betul... Ni penting woo... Salah socket.. Menagis bucu katil la... Hehe..

Biasa 1mobo boleh support 2gen je.. Cth i3 2nd gen-3rd gen, kmudian 4th, dan 5th gen.. Bahasa mudah socket lga 1150,1151,1156..macam2 jenis..

Kalau amd xtau socket macam mana xexplore tapi ade kes nak upgrade cpu tapi mobo xupdate.. Jadi xleh guna cpu baru... Kena masuk balik cpu lama.. Update bios dulu..


1 lagi yang penting... Mobo jangan pandai2 sentuh... Sebab mobo boleh rosak kalau kena static electric...rumit sebenarnya...

Kalau mobo kena static, goodbye la... Pastikan dah nyahcas dulu tengan kita tu atau pakai glove..

even aku it guys... baca ape yg TT tulis tu pon da kira rumit sebenarnya.. pastu second plak tu... beli sendiri plak tu... double trouble jadi nya
 

notepad

Super Active Member
Messages
9,548
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,548
Reaction score
829
Points
126
Betul... Ni penting woo... Salah socket.. Menagis bucu katil la... Hehe..

Biasa 1mobo boleh support 2gen je.. Cth i3 2nd gen-3rd gen, kmudian 4th, dan 5th gen.. Bahasa mudah socket lga 1150,1151,1156..macam2 jenis..

Kalau amd xtau socket macam mana xexplore tapi ade kes nak upgrade cpu tapi mobo xupdate.. Jadi xleh guna cpu baru... Kena masuk balik cpu lama.. Update bios dulu..


1 lagi yang penting... Mobo jangan pandai2 sentuh... Sebab mobo boleh rosak kalau kena static electric...rumit sebenarnya...

Kalau mobo kena static, goodbye la... Pastikan dah nyahcas dulu tengan kita tu atau pakai glove..
intel leceh. dari zaman dulu lagi modus operandi dia. tukar gen cpu tukar soket kena tukar mobo. LGA 1151 soket sama tapi tak serupa

amd senang. satu soket banyak generasi cpu boleh masuk. amd dicipta untuk mesra bajet.
 

yussv

Active+ Member
Messages
3,955
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Oct 18, 2008
Messages
3,955
Reaction score
626
Points
81
intel leceh. dari zaman dulu lagi modus operandi dia. tukar gen cpu tukar soket kena tukar mobo. LGA 1151 soket sama tapi tak serupa

amd senang. satu soket banyak generasi cpu boleh masuk. amd dicipta untuk mesra bajet.
Mcm2 ilmu kt sini bole belaja..
 

theblur

Super Active Member
Messages
7,665
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,665
Reaction score
992
Points
121
setup aku dalam RM3900, dah overbajet tapi kalau aku tunggu lagi lama, rasanya benda akan makin mahal.

i5 10400f, gtx 1660, ssd 512gb, 1tb hdd, 16gb ddr4 ram (dual), hugon 27 inci curve monitor.

puas hati la. tapi overkill sebab aku main game biasa2 je pun, kalau pakai i3 9th, gtx 1030 pun dah ok..

tapi gtx 1660 boleh la guna utk 5-6 tahun lagi.
 

yussv

Active+ Member
Messages
3,955
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Oct 18, 2008
Messages
3,955
Reaction score
626
Points
81
setup aku dalam RM3900, dah overbajet tapi kalau aku tunggu lagi lama, rasanya benda akan makin mahal.

i5 10400f, gtx 1660, ssd 512gb, 1tb hdd, 16gb ddr4 ram (dual), hugon 27 inci curve monitor.

puas hati la. tapi overkill sebab aku main game biasa2 je pun, kalau pakai i3 9th, gtx 1030 pun dah ok..

tapi gtx 1660 boleh la guna utk 5-6 tahun lagi.
Xpe buat lebih skit..sbb requirement utk game sentiase naik.. long term ok la kot spend lebih skit..bole pkai lama
 

sapit87

Super Active Member
Messages
8,361
Joined
Oct 4, 2012
Messages
8,361
Reaction score
518
Points
121
7f46c51eee56ba594e6a01d68706c4c9.jpg

Gambar sekadar hiasan

AMD murah sikit dari Intel. ryzen yg ngetop sekarang > A4 A6 A8 FM1/2 > Athlon phenom AM3

Monitor terpakai sila baca komen pada pembungkusan dan monitor itu sendiri. Ada penjual kata gred A ialah 80%, ada penjual monitor terpakai macam baru.
aah aku sndri pun dr zaman belajar mmg pakai amd je,murah dan laju..tahan lama pun ye
 

yussv

Active+ Member
Messages
3,955
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Oct 18, 2008
Messages
3,955
Reaction score
626
Points
81
aah aku sndri pun dr zaman belajar mmg pakai amd je,murah dan laju..tahan lama pun ye
Amd diaorg ckp bgus utk game.. intel bgus utk office work..btul ke?
 

theblur

Super Active Member
Messages
7,665
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,665
Reaction score
992
Points
121
Amd diaorg ckp bgus utk game.. intel bgus utk office work..btul ke?

Amd multithreading cun la. Tapi cepat panas. Senang overclock.

Intel ni game pun bole, editing pun bole.

Tapi yg main role penting kalau berat2 ni, grapik kad la.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register