BTC USD 39,486.3 Gold USD 2,072.12
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Caj hospital swasta patut turun selepas GST dihapuskan

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
36,988
Joined
Apr 15, 2012
Messages
36,988
Reaction score
3,392
Points
266
Awards
1
Putrajaya_Malaysia_Ministry-of-Finance-01-960x522.jpg

AGENDANASIONAL

September 28, 2019 6:04 pm

GEORGE TOWN, 28 SEPT: Kerajaan berharap hospital swasta akan mengurangkan bayaran kos rawatan mereka bagi memastikan kadar bayaran yang dikenakan berada dalam ruang lingkup kemampuan para pesakit, selepas cukai perkhidmatan diketepikan kerajaan.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, oleh kerana kerajaan semasa tidak mengenakan cukai perkhidmatan kepada pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital swasta, beliau berharap pusat-pusat rawatan swasta dapat mengurangkan kos rawatan mereka.

“Kerajaan sebelum ini mengenakan enam peratus Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST). Kami tidak mengenakan cukai itu kerana kita hendak membantu mereka yang memerlukan rawatan.
“Kerajaan hilang berbilion (ringgit) di sini, jadi kita harap ini akan dapat membantu dalam mengurangkan kos rawatan di pusat-pusat rawatan swasta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan tiga perkhidmatan baharu di Mount Miriam Cancer Hospita,l di sini, hari ini.

Turut hadir di acara hari ini ialah Exco Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan Pulau Pinang, Dr Afif Bahardin, Anggota Parlimen Bukti Bendera, Wong Hon Wai dan Ketua pegawai Eksekutif Hospital, Joan Lim-Choong.

Bagaimanapun, Guan Eng berkata, sektor Pelancongan Perubatan ketika ini di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan, dan beliau telah meminta supaya Dr Afif mengatur mesyuarat antara beliau dengan wakil-wakil hospital swasta di Pulau Pinang untuk berbincang mengenai rancangan masa depan mereka.

Katanya, beliau berharap hospital-hospital swasta akan megurangkan kos rawatan kesihatan mereka, kerana beliau merasakan pihak hospital masih boleh peroleh keuntungan menerusi peningkatan jumlah pesakit yang datang mendapatkan perkhidmatan mereka.

“Sebaik sahaja anda meningkatkan jumlah kehadiran bagi pesakit, khususnya pesakit dari luar negara, ini akan membantu dari segi keuntungan yang diperoleh kerana kita juga sedang menghadapi saingan yang sengit dari negara-negara jiran dalam soal rawatan kesihatan ini.
“Walaupun dengan saingan sengit, Malaysia masih maju di hadapan disebabkan kualiti perkhidmatan yang kita tawarkan, kemampuan kita, dan tempat yang paling sesuai untuk pulih,” katanya.

Terdahulu, Guan Eng yang juga Ahli Dewan Negeri Air Putih melancarkan tiga perkhidmatan baharu yang terdiri daripada CyberKnife Robotic Radiosurgery, Ambulatory Procedure Department (APD) dan mesin Pengimejan Resonans Magnet (MRI) bernilai RM25 million.
Guan Eng berkata, beliau gembira melihat Mount Miriam Cancer Hospital dapat memainkan peranannya dalam membantu orang ramai, khususnya dalam kalangan pesakit yang tidak berkemampuan.

– BERNAMA
 
Sponsored Post

Last year den ponah sakit perut angin pusing2. Nk copek punyo pasal sbb tak tahan sakit, den poie klinik swasta.

Doktor klinik swasta cek pun tak pasti sakit apo, dio kasi ubat tahan sakit & surat rekmen suruh scan di hospital swasta.

Habis dlm rm90 kek klinik swasta, trus rush ke spital swasta; scan perut doktor spital swasta pun takleh sahkan sakit apo, dio buek surat suruh ke hospital kerajaan; kek sini ajo dh habih dlm RM200 scan etc

Rush ke spital kerajaan emergency room, doktor cek pastu suruh xray, lps cek xray ruponyo doktor kato encik ni kena sembelit aja, jgn risau nanti sy bg ubat ye:cool:

habih duit dkt rm300 kek klinik+spital swasta, tapi kek spital kerajaan den hanya byr dlm rm5 shj utk rawatan+xray+ubat sembelit

terimakasih hospital kerajaan dan doktor yg merawat den....
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register