BTC USD 51,006.0 Gold USD 1,774.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Berkongsi pengalaman untuk semua youtuber di luar sana

Pelawat yg dtg di sini adalah


  • Total voters
    19

miehensem

Legendary Member
Messages
16,219
Joined
Dec 22, 2007
Messages
16,219
Reaction score
1,793
Points
191
ni secara general jelah.. pemerhatian aku sendiri

aku byk tgk vlogger ni ambik video dari IG ke facebook video page artis atau politician lain

tu secara legal dia tak kira copyright infringement ke? ade permission ke dari artist tu?

paling senang channel politic, potong je clip video dari channel parliment lepas tu letak logo sendiri je

letak tajuk propa sikit, turn on comment section biar org bergaduh dlm tu,

tak kisah pun apa jadi janji traffic naik sbb visitor akan selalu masuk balik nak reply komen org lain

idokler teman nak ngambik duit camtu hehe.. tak bertanggungjawab yop ;)
bab copyright platform lain.. aku taktau la.. tapi bab utube aku tau la sikit2

untuk channel yg pakai content org lain.. cth video dlm fb.. artis.. politik.. kalau just nak upload tanpa monetization tu takde masalah. jika ada claim copyright drpd owner video pun.. tak jejaskan owner channel..

tapi in case kita nak monetisekan video yg kita ambik drpd fb dan upload ke utube channel kita.. situ akan jadi problem.

sebab syarat monetise utube.. semua content yg reupload ke dlm utube atau terma betulnya reused content.. owner channel perlu edit at least 70% drpd video asal. kalau kita tak edit.. channel kita boleh demonetise.. dan kalau kesalahan tu berulang lagi.. utube boleh tutup channel kita.

mcm aku buat niche politik.. mmg aku ambik drpd fb dan edit lepas tu upload. nak kata tak bertanggungjawab tu takde la jugak kan.. sebab parti2 politik ni tak pernah copyrightkan atau larang content creator luar utk share ceramah2 depa. sebab mesej parti politik ni perlu disebarkan seluas mungkin. sebab tu channel politik tiada masalah dgn content.

yang selalu jadi problem tu dgn utube adsense je la. sebab 1 sumber video diupload oleh byk channel utube. dkt situ mmg akan trigger robot utube nak punish owner channel.
 
Sponsored Post

g-man

Super Active Member
Messages
6,107
Joined
Jan 16, 2011
Messages
6,107
Reaction score
980
Points
121
bab copyright platform lain.. aku taktau la.. tapi bab utube aku tau la sikit2

untuk channel yg pakai content org lain.. cth video dlm fb.. artis.. politik.. kalau just nak upload tanpa monetization tu takde masalah. jika ada claim copyright drpd owner video pun.. tak jejaskan owner channel..

tapi in case kita nak monetisekan video yg kita ambik drpd fb dan upload ke utube channel kita.. situ akan jadi problem.

sebab syarat monetise utube.. semua content yg reupload ke dlm utube atau terma betulnya reused content.. owner channel perlu edit at least 70% drpd video asal. kalau kita tak edit.. channel kita boleh demonetise.. dan kalau kesalahan tu berulang lagi.. utube boleh tutup channel kita.

mcm aku buat niche politik.. mmg aku ambik drpd fb dan edit lepas tu upload. nak kata tak bertanggungjawab tu takde la jugak kan.. sebab parti2 politik ni tak pernah copyrightkan atau larang content creator luar utk share ceramah2 depa. sebab mesej parti politik ni perlu disebarkan seluas mungkin. sebab tu channel politik tiada masalah dgn content.

yang selalu jadi problem tu dgn utube adsense je la. sebab 1 sumber video diupload oleh byk channel utube. dkt situ mmg akan trigger robot utube nak punish owner channel.
Kalau dr segi background music lak camne ye? Kalau kena copyrighted claim, video mmg akan demonitized ke camne?
 

miehensem

Legendary Member
Messages
16,219
Joined
Dec 22, 2007
Messages
16,219
Reaction score
1,793
Points
191
Kalau dr segi background music lak camne ye? Kalau kena copyrighted claim, video mmg akan demonitized ke camne?
utk copyright claim selalunya channel tak kena demonetise.. cuma semua hasil iklan yang dpt drpd video tu akan disalurkan kepada owner lagu tu.. so kita yg buat video tu tak dpt apa2.

kalau nak guna background music.. boleh guna royalty free music je.. ada byk dlm utube. search je..
 

g-man

Super Active Member
Messages
6,107
Joined
Jan 16, 2011
Messages
6,107
Reaction score
980
Points
121
utk copyright claim selalunya channel tak kena demonetise.. cuma semua hasil iklan yang dpt drpd video tu akan disalurkan kepada owner lagu tu.. so kita yg buat video tu tak dpt apa2.

kalau nak guna background music.. boleh guna royalty free music je.. ada byk dlm utube. search je..
Tq miehensem ats ilmunya👍👍👍
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register