Berapa lama anda habiskan masa Online berbanding Offline dalam masa 24 Jam

Recommended Brokers


Purata Sehari Anda Habiskan Masa Online

  • Kurang 1 Jam

    Votes: 1 5.9%
  • Kurang 4 Jam

    Votes: 4 23.5%
  • Kurang 6 Jam

    Votes: 4 23.5%
  • Lebih dari 8 jam Sehari

    Votes: 8 47.1%

  • Total voters
    17
Sponsored Post

Lazat

Freshie
Joined
Aug 1, 2019
Messages
19
Reaction score
3
Points
8
Rasa manusia zaman lani semua online kecuali yang veteran tua

Tapi tua tua pun ade layan youtube juga
Could you please define how old is old? In Malaysia, retirement age was 55 but has now been raised to 60. Do not under-estimate today's 60-something citizens because through social media, they rekindle, reconnect with their ex girl/boy friends.

At first, conversations may revolve around knowing what the ex is up to. Then, conversational mode shifts towards romance and flirt. If previously they were kilometres apart, social media facilitate to communicate conveniently, perhaps behind their legal spouses back. Later, they plan to meet in person. The next episode...guest what is likely to happen??? Yes, there are real cases relevant to the story.

It's a scary world we live in!
 
Last edited:

fadl

Fun Poster
Joined
Feb 3, 2013
Messages
547
Reaction score
48
Points
20
Manusia memerlukan Tidur 8 Jam sehari

Manusia bekerja sekitar 8 Jam sehari

Sudah 16 Jam..Tinggal lagi baki 8 Jam

Yang bekerja ONLINE...adakah anda bekerja lebih 8 Jam sehari ?

Bila kita terlalu lama menggunakan masa kita untuk melayari ONLINE...adakah benda ini akan menyebabkan kita ketagihan...

nak lihat pandangan forumer CG dalam hal ini...

sbb ada yang jenis melekat dengan ONLINE ni

cth :

mediasocial ( FB, Insta, twitter )
socialchat ( whatapp, telegram,, wechat dan etc )
Forumonline ( cg, cari.com, nogold dan lain2 lagi )

ada yang jenis memang lama online dalam sehari...

dan adakah perlakuan ini akan mengubah cara hidup real anda...

atau ada juga manusia yang nak bersosial..tetapi memilih bersosial dalam online...tidak ada perjumpaan di luar berlaku....

mungkin ada pro dan kontra nya....

sbb pada aku...dunia maya ni kena di kawal untuk memastikan kita menjadi manusia yang real...bukan manusia yang maya.....


Dari pengalaman peribadi saya, Bukan internet yang menjadikan seseorang itu tak pandai bersosial. Tapi orang yang tak pandai bersosial yang selalu main internet.
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
50,799
Reaction score
1,481
Points
596
Dari pengalaman peribadi saya, Bukan internet yang menjadikan seseorang itu tak pandai bersosial. Tapi orang yang tak pandai bersosial yang selalu main internet.
Yer setuju

Macam saya bila buat sales offline masa mula mula sales

Kadang nak buat sales bukan mudah

Tapi dengan online

Dengan web sendiri

Alhamdulilah leh buat ratus ribu sales

Bagi saya zaman lani

Yang penting orang tue

Tau cari duit bleh keja ka biz

Leh survive

Walaupun tak pandai bersosial ada duit untuk survive

Dari manusia yang pandai bersosial

Tak pandai cari duit duk merapu kawan last kebanyakan jadi penagih dadah

Dalam masyarakat kita kebanyakan yang buat jenayah dan hisap dadah nie golongan pandai bersosial la
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,504
Reaction score
2,618
Points
201
Dari pengalaman peribadi saya, Bukan internet yang menjadikan seseorang itu tak pandai bersosial. Tapi orang yang tak pandai bersosial yang selalu main internet.
orang yang lama berinternet ni jadi super bila online...

tetapi jadi losser bila real sosial...

boleh check...mereka yang dok lepak kedai mamak dok sembang sampai berjam2 dengan kawan2 real...

berbanding mereka yang lebih masa beronline...akan dok habiskan masa berjam2 mengadap smartphone dan juga laptop...

aku penah buat kajian pada diri aku sendiri....

aku memang jenis sosial real...namun bila aku lama berada dalam dunia online...real sosial aku menjadi kurang...perasaan malas nak bercakap dengan manusia real menjadi lebihh banyak...

namun bila aku kurangkan online social...real social aku kembali normal...

tetapi bila x ada real social...aku mula spent time yang lebih di dunia online...

jadi dunia online dan dunia real jauh berbeza....

semoga dapat kita imbangkan keadaan ini dalam hidup kita
 

Jering

Fun Poster
Joined
Mar 14, 2019
Messages
480
Reaction score
70
Points
20
Dari pengalaman peribadi saya, Bukan internet yang menjadikan seseorang itu tak pandai bersosial. Tapi orang yang tak pandai bersosial yang selalu main internet.
orang yang lama berinternet ni jadi super bila online...

tetapi jadi losser bila real sosial...

boleh check...mereka yang dok lepak kedai mamak dok sembang sampai berjam2 dengan kawan2 real...

berbanding mereka yang lebih masa beronline...akan dok habiskan masa berjam2 mengadap smartphone dan juga laptop...

aku penah buat kajian pada diri aku sendiri....

aku memang jenis sosial real...namun bila aku lama berada dalam dunia online...real sosial aku menjadi kurang...perasaan malas nak bercakap dengan manusia real menjadi lebihh banyak...

namun bila aku kurangkan online social...real social aku kembali normal...

tetapi bila x ada real social...aku mula spent time yang lebih di dunia online...

jadi dunia online dan dunia real jauh berbeza....

semoga dapat kita imbangkan keadaan ini dalam hidup kita
Yg ni aku setuju...aku perati org yg krg bersosial tp lbh byk online...kemahiran bersosial mereka agak lemah...apabila berbual sepatah kita tnya sepatah dia jwb...agak kurang kenyakinan diri

Takpa aku buat contoh...ni true story...diri aku sendiri

Dulu2 aku jenis yg mcm ni...sgt krg real sosial...aku xda keyakinan diri...takut bila berhadapan org ramai...tp lbh selesa online...bila bercakap ngan org aku biasanya x ckp byk pastu tunduk...org ingt aku sombong...penah ada 1 hari tu aku gi bazar ramadan...peristiwa ni dah lama...sbb org ramai aku jd segan...akupun jln tunduk...adalah satu gerai ni khemah dia rendah sgt...terus kepala aku gi lnggr palang besi atap khemah tu...adoi malunya...tp skrg bila ingat semula jd kelakar lak:))

Jd diringkaskan aku pun berhijrah ke Bandar cari keje...start dari situ aku byk berubah

Kepada yg byk online tp x bersosial...rugi woo...dunia sebenar lg best...kurang2kanlah online
Tp utk yg sbb biz atau urusan keje tu x termasuk

Ni tips aku nak kongsi kpd yg suka online tp x kuar bersosial
  • 1. Malu biar bertempat...apabila bersembang jgn malu2 nak bersuara
    2. Ubah penampilan jgn terlalu skema
    3. Byk bergaul dgn ramai org
    4. Jgn mudah emosi...kita akan brjmpa brmcm2 jenis manusia...mulut longkang, suka provoke...tp ialah kitakan manusia biasa ada ms kita down...tp jgn berlebih2 lyn emosi tu...bangkit terus
    5. Biasakan bercakap di hadapan sekumpulan org ramai...dgn kesemua mereka melihat kita contoh mcm presentation...ini blh menghilangkan perasaan gemuruh InsyaAllah
 
Sponsored Post
Top
Log in Register