BTC USD 55,346.1 Gold USD 1,777.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Wanted Bantuan programmer menggunakan program mathlab

haku

Active Member
Joined
Sep 14, 2008
Messages
1,007
Reaction score
19
Points
35
assalamualaikum:)

nak mintak tolong otai2 sume tentang program matlab.
saya nie nak buat program untuk thermodynamic 6 stroke.
program nya dah ada. sume ade setengah2 program yang saya kantoi:((.
yelaa. matlab bukan master sgt pun. beginner je. jadi nak mintak tolong master2 matlab untuk tunjukkan sikit coding2 untuk matlab:">:">.

%"!Statepoint 1: Intake"

T_1=298

h_co2=enthalpy(co2,t=T_1) %enthalpy for co2,t=T(1) from table A-26(kJ/kmol)

s_co2=entropy(co2,t=T[1]) %entropy for co2,t=T(1) from table A-26(kJ/kmol.K)


h_air_1=x_co2_1*h_co2+x_n2_1*h_n2+x_o2_1*h_o2+x_h2o_1*h_h2o
s_air_1=x_co2_1*s_co2*P_1+x_n2_1*s_n2*P_1+x_o2_1*s_o2+x_h2o_1*s_h2o

nie contoh jadual dalam excel tu



program die panjang lagi sebenar nya. xmuat nak letak sume. jadi saya letak separuh je. yang berkaitan dengan masalah.

yang bold tu la masalah nya. saya ada 1 jadual ideal gas untuk co2,n2,h2o dan o2. jadual nie dalam format xlsx. excel laa tu.

jadi program akan run dan kira suhu untuk setiap process. kalau dalam program ni. suhu [email protected]_1 laa. dan lepas dah dapat nilai T_1.

program akan buka jadual yang dalam excel tu dan cari nilai h dan s. dan akhirnya selesaikan equation yang berkaler merah.

masalahnye macam mana nak cari data dekat excel berdasarkan suhu T_1 tu~X(~X(

mintak tolong sape2 yang tau. nie untuk final project. dah seminggu mengadap matlab. xsetel2. sv lebih kepada fortran. dah jumpa lect lain. xsetel jugak. mintak bantuan ye :):)
 
Last edited:
Sponsored Post

haku

Active Member
Joined
Sep 14, 2008
Messages
1,007
Reaction score
19
Points
35
bring up my post. any one.
 

miecs

Super Active Member
Joined
Nov 12, 2009
Messages
5,486
Reaction score
355
Points
86
truut ..tututt..tut i'm from planet marikh...trutt tuti
 

All in

Active Member
Joined
Oct 19, 2011
Messages
1,456
Reaction score
17
Points
25
sori tt. just nk share sini. aku mmg blur la dgn bahasa IT y ko tunjuk tu. bg aku ko dh ckup bgus ada ilmu camni.
 

haku

Active Member
Joined
Sep 14, 2008
Messages
1,007
Reaction score
19
Points
35
sori tt. just nk share sini. aku mmg blur la dgn bahasa IT y ko tunjuk tu. bg aku ko dh ckup bgus ada ilmu camni.

hah? program matlab tu ke? aku convert dari coding orang je tu:"> bukan coding aku sendiri. ilmu aku xtinggi mana pun. setakat amek program orang. edit2 sikit2. yang tu aku pandai laa :)paid:)paid nk buat sendiri. kantoii~X:)">

neway thanks bro :)cgrock:)cgrock hope ade otai2 yang dapat tolong. urgent sangat.
 

haku

Active Member
Joined
Sep 14, 2008
Messages
1,007
Reaction score
19
Points
35
help. help #:-S
 

ARIFFX

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Mar 27, 2008
Messages
12,037
Reaction score
159
Points
123
thermo?
hahahahahahahha~~

aku serenderrrrr~~
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register