BTC USD 85,501.8 Gold USD 4,318.24
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana Rasulullah Bermesra Dengan Isteri

Membaca Al-Qur'an tanpa wudhu' atau semasa haid
Ditulis oleh Hafiz Firdaus
Tuesday, 18 September 2007
Assalamu 'alaikum

Adakah dibolehkan pegang or baca Al Quran tanpa wuduk and saya pernah dengar orang kata dosa and kalau nak hapuskan dosa tu kena ambik wuduk? Saya nak mintak bro hafiz firdaus tolong jelaskan artikel tentang perempuan yang sedang haid boleh baca Quran (al-firdaus.com), saya masih confuse sebab dalam Quran kan ada sebut yang haid itu benda yang kotor, so, betul ke boleh baca Quran masa haid?



Jawab HF:

Yang kotor hanya darah haidh, bukan wanita yang mengalami haid. Oleh itu tangan yang memegang, lidah yang menyebut, hati yang berfikir dan kepala yang menghafal tidak terlibat dalam kotoran haidh.

Dalam hadis sahih, ketika Rasulullah s.a.w. sedang beriktikaf, baginda meminta daripada A'isyah kain sarungnya. A'isyah keberatan untuk memberi, katanya dia sedang haid. Lalu Rasulullah jawab, kamu tidak haid di tangan kamu.

Dalam Sahih al-Bukhari, seorang wanita kulit hitam masuk Islam. Oleh kerana tiada tempat tinggal, Rasulullah mengizinkannya membuat khemah dan tinggal di dalam masjid. Padahal sebagai seorang wanita, dia akan mengalami putaran haidnya yang normal.

Hadis terakhir ini dijadikan dalil oleh Ibn Hazm bahawa wanita haid boleh masuk dan berurusan dalam masjid. Oleh itu yang kotor hanya darah haid dan bukan wanita itu sendiri. Ibadah yang secara sahih terlarang ketika haidh ialah solat, puasa dan tawaf.



Tambah THTL:

1. Hukum pegang al-Qur'an (musyhaf) tanpa wudhu':

Pendapat muttakhir adalah dibolehkan.

Dalil Al-Qur'an al-Waqi'ah ayat 79 (tidak menyentuhnya kecuali orang-orang yang suci) telah pun dihapuskan khilafnya kerana 'orang-orang' dalam ayat itu adalah Malaikat dan ia berlaku di Lauh Mahfudz.


Imam alAlbani (Tamam al-Minnah) dan Dr Qardhawi (Fiqh Taharah) telah mengesahkan hal ini. Ia bersumber dari Fiqh Ibn Abbas RA.

2. Hukum baca al-Qur'an tanpa wudhu'

Boleh membaca al-Qur'an bagi orang yang tidak berwudhu' adalah ijma'. Berwudhu' itu adalah sunnah (Imam Nawawi, atTibyan, bab adab Tilawah)



3. Wanita haidh baca al-Qur'an

Pendapat muttakhir dari al-Albani (Tamam alMinnah), dan Dr Qardhawi (Fiqh Taharah) bolehnya wanita haidh membaca al-Qur'an.

Sebab utama: dalil hadis (dalam isu ini) adalah bermasalah.

Walaupun pendapat muttakhir ini menyalahi Jumhur, tapi manhaj salaf, jumhur tidak semestinya benar. Kebenaran ialah bila terbukti dasar dan pegangan jumhur berjaya dibedah siasat semula dan kecacatan dalilnya dikenalpasti.

Jadi sekarang yg muktahir dah dibolehkan pegang AlQuran tanpa wudhuk:D
 
kalau camtu,samalah konsep dengan CPU ye,masukkan AlQuran,pastu keadaan memaksa terpaksa bawa CPU masuk tandas jap,sebab nak kemas rumah kononnya lah:D

camtulah sbb cpu bukan al-Quran jd takleh samakan.
 
Salamz...

Alangkah seronok nyer kalau kita berbuat baik pada pasangan kita seperti Rasulullah dan kemudian kita dihargai...
Cuba pembaca semua fikirkan bila mana kita berbuat baik pada pasangan kita hampir2 menyamai cara Rasulullah SAW ( peribadi kita jauh lebih teruk dari Rasulullah SAW,tetapi cara dan layan kita pada pasangan hampir2 menyamai mcm apa yang Rasulullah SAW buat ) kemudian pasangan kita jenis yang buat dek jer, tak romantik dan tak tau menghargai kita, asyik fikir kepala dia saja, semua nak ikut kata dia...agak2 berapa lama kita boleh tahan...
 
cuba perhati dalil pasal wanita haid tu, itu baru pada aku...mohon pencerahan

tak surelah yg ni bro..tapi kalau ikut hadis nabi tu,Baginda kata yg kotor darah haid bukannya badan wanita tersebut..kene cari yg pakar
 
utk kes sentuh isteri ketika berwuduk,
mengikut apa yg aku belajar, depend on mazhab.

kita mazhab safie..mazhab safie kata batal wuduk bersentuhan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim.

mmg ikut iman syafie batal tp iman malik tak batal....mereka ada hujah tersendiri...psl hadis tak bgtahu berlapik @ tak....dlm youtube ada ceramah ttg i ole dr.Asri zainal abidin..
 
Back
Top
Log in Register