oscar
Active Member
- Messages
- 1,498
- Joined
- Oct 18, 2007
- Messages
- 1,498
- Reaction score
- 2
- Points
- 25
Ikut Shafie dulu ....![]()
btol bro...berpegang jer pd imam yg kite pegang...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ikut Shafie dulu ....![]()
tak payah le bro nak banyak banyak belajar.kalau dah tak faham ambil asas jer.. yang penting solat 5 waktu tu buat tak? kalau buat Alhamdulillah..coz otak dapat oksigen yang banyak bila dapat oksigen yang banyak anda mudah belajar..
![]()

jangan kata betul aja bro..aku pun cuma share jer.. coz ini semua kehendak Allah...btol tu jugak broo....hehehehe

Aku dulu pun belajar benda yang sama gak, tapi bila mendapat tahu tentang satu ilmu yang baru menjadikan aku ni semakin jahil tentang ilmu Allah.kalau belajar fiqh
najis terbahagi kepada 3 jenis
mugholazoh
mutawassitoh
mukhaffafah
apa ustaz cakap ni betul bagi yang belajar ... bagi yang tak belajar mcm kita ni, kita ada fatwa kebangsaan ... dan fatwa menyarankan najis **** dan anjing adalah tergolong dalam najis berat ( mugholazoh ) dan perlu disamak apabila tersentuh ....
pada pandangan aku mcm tak sesuai diperbincangkan di sini , thread ni boleh dikategori dalam thread perbincangan agama yang tinggi serta boleh menimbulkan kekeliruan kepada sesiapa yang kurang ilmu
sebagai islam kita merujuk kepada kedua duanya, quran dan hadis sahih
Semakin banyak yang kita belajar semakin jahil rasa diri...perbincang secara ilmiah dialu-alukan
http://www.youtube.com/watch?v=uEp2o-YWILc
Mod kalau dah ada tulun delete...
Masalah ini adalah fekah, penceramah tu pun kata kalau ikut feqah susah, baik ikut Al-Quran dan As-sunnah! Tapi dia tak sedar ke masalah Feqah tu dari Quran dan sunnah juga.
Nak tuduh ust ni Wahabi pun aku takde bukti. Tapi ust ni macam nak menolak pandangan Imam yang 4 (Syafie, Hanbali, Maliki, Hanafi). Tapi nak suruh orang ikut pendapat dia.
Mazhab yang 4 itu bile dah dia bincangkan pasal **** dan yang berkaitnya, telah meletakkan dalil-dalilnya...dalil2 mazhab yang 4 tuh bersandarkan pada Quran dan Hadis juga.
Asyik kata saya tak jumpa dalil, saya tak jumpa dalil...yang 4 imam letak dalam kitab masing2 tu ape? Hang tak bace kitab mereka ke? Kalau hang tak bace, hang nak bahas macamane?
p/s: hati-hati la dapatkan informasi...ni zaman dajjal...akhir zaman...
so bro bro yang ikut wahabi tu saya tak kata salah.. tapi saya cuma khuatir adakah saya dari golongan yang diterima oleh Allah. coz hari hari aku duk minta IHDINA SIROTULMUSTAKIM.. tunjukkan jalan yang lurus.
pelajaran baru tu memang penting tapi adakah pelajaran baru tu bertentangan dengan yang ada? kalau bertentangan tauhid dari yang ada. baik kita tolak kan????