BTC USD 52,158.4 Gold USD 1,685.03
Time now: Jun 1, 12:00 AM

` AWAS - Cawan Kertas!!!

CG Sponsors




tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
mesej sangat penting kepada penggemar cawan kertas!!









Varun*, an IT professional working in Technopark, was finding himself with an upset stomach every night. While normal medical checks revealed nothing wrong in him, deeper probes revealed the reason – his stomach was collecting significant amounts of wax. And doctors identified the villian – the ordinary paper cups he used for drinking his tea at his office pantry.
Disposable paper cups have become quite popular in office pantries due to the convenience it offers. What many overlook is the fact that these paper cups are coated with a tiny layer of wax, which is essential to prevent water from seeping into the paper. When very hot liquids are pour over this cup, the wax may disintegrate and a little may come off, which will promptly be sent along with the drink into our stomachs! While our body can discard minor amounts, over the long-term, it does become a problem.
So what can be done about it? You can try to bring your own glass cups. Glass is one of the least reactive materials in the world (remember acids are stored in glass vessels, blood samples are collected in glass plates – these are for a good reason). But glass does have the problem of breaking easily, so it requires good care. Ceramic cups are probably the best bet. Of course, you can also use your ordinary stainless steel glass, but never use plastic ones – its dangers are even worse than wax!


kalu malas membaca, baca aje yg aku highlight merah tuu :)paid

sumber kat sini http://www.technoparktoday.com/beware-of-paper-cups-in-your-pantry/

* Varun, yang bekerja TI profesional di Technopark, telah menemui dirinya dengan perut setiap malam. Sementara pemeriksaan perubatan biasa menunjukkan ada yang salah dalam dirinya, probe lebih dalam mengungkapkan alasannya - perutnya mengumpulkan sejumlah besar lilin. Dan doktor mengenalpasti penjahat - cawan kertas yang biasa ia digunakan untuk minum teh di dapur pejabatnya.
cawan kertas sekali pakai telah menjadi sangat popular di pantries pejabat kerana kemudahan yang ditawarkan. Apa yang banyak mengabaikan adalah kenyataan bahawa cawan kertas yang dilapisi dengan lapisan lilin kecil, yang penting untuk mengelakkan air merembes ke dalam kertas. Ketika cecair yang sangat panas tuangkan cawan ini, lilin boleh hancur dan sedikit mungkin datang dari, yang akan akan dihantar bersama-sama dengan minuman ke dalam perut kami! Sementara tubuh kita dapat membuang sejumlah kecil, selama jangka panjang, itu tidak menjadi masalah.
Jadi apa yang boleh dilakukan tentang hal itu? Anda boleh cuba untuk membawa gelas sendiri kaca. Kaca adalah salah satu bahan reaktif sekurang-kurangnya di dunia (ingat asam yang disimpan di dalam kapal kaca, sampel darah dikumpulkan dalam pinggan kaca - ini untuk alasan yang baik). Tapi kaca memang mempunyai masalah melanggar mudah, sehingga diperlukan perawatan yang baik. cawan keramik mungkin yang terbaik. Tentu saja, anda juga boleh menggunakan kaca stainless steel biasa anda, tetapi tidak pernah menggunakan yang plastik - bahaya bahkan lebih buruk dari lilin!


ada logiknya jugakk.. kenapa air tak tumpah? sebab diorang ada letak wax (lapisan lilin nipis) utk menghalang kebocoran :(scam :(scam
 
Last edited:
Sponsored Post

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,141
Reaction score
79
Points
1,020
aduh atikel english lagi ...

tak pandai la tt :p
 

RuthlessFairy

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 15, 2009
Messages
27,498
Reaction score
115
Points
128
kes terpencil.
kat malaysia tak pernah plak dengar.

maybe yang kat melaysia punya guna wax yang boleh minum
 

ah fan

Super Active Member
Joined
Oct 29, 2009
Messages
8,148
Reaction score
28
Points
70
aku mmg dh lame elak penggunaan polisterin ni..mmg dh tau xbaek..
 

iorichee

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
4,681
Reaction score
11
Points
25
nak selamat guna la gelas kaca.....


:">
 

Pelabur

Active Member
Joined
Oct 26, 2010
Messages
1,824
Reaction score
11
Points
25
alamak aku dah bertaun pakai botol plastik. kene tukar pada stainless steel glass. jenama apa yg bagus?:-?
 

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
kes terpencil.
kat malaysia tak pernah plak dengar.

maybe yang kat melaysia punya guna wax yang boleh minum
kat mesia antibodi kita semua kuat.. setakat lilin :)) dakwat pen pun kita bule telan apaa :eek:
 

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
dalam kes ni dia minum air panas dalam cawan plastik. so air panas tu telah mencairkan wax tu.. so dengan wax² skali dia p telan :)paid
 

RuthlessFairy

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 15, 2009
Messages
27,498
Reaction score
115
Points
128
apake cik-ngang bebenor pi bancuh air panas dalam cawan kertas .
 
Sponsored Post
Top
Log in Register