Apakah Malaysia memerlukan HUDUD?

CG Sponsors




Apakah Malaysia memerlukan HUDUD?


  • Total voters
    0
Sponsored Post

syam dungun

Super Active Member
Joined
Jan 2, 2011
Messages
6,202
Reaction score
16
Points
65
Malaysia ni kan ats bmi. Bumi ni milik Allah. Kalau da milik Allah, kena r ikut undang2 yang Allah da tetapkan..
 

longlost

Active Member
Joined
Mar 14, 2011
Messages
2,186
Reaction score
18
Points
25
kalo rogol aper hukuman hudud dier :-?:-?

for me, its better to have hudud bkn sbb hukuman nie lebih berat, tp atas bbrp sebab yg humane atau perikemanusiaan>>

- nak maintain penjara kos tinggi, duit rakyat gak tu, mkn pun ikan masin jer, jahat camner pun penjenayah tu, kesian betul dgr derang mkn ikan masin tiap2 hari

- kalo mencuri tu, potong jer tangan, pastu pakai la tangan palsu and life goes on.. nak minum teh tarik kat gerai boleh, nak kawen boleh, nak scuba diving boleh.. kalo kat penjara, nak tgk matahari terbit dgn terbenam pun takleh.. tp at least keinsafan dr kehilangan tangan tu dah ader kan #:-S

- hudud nie mengkafarah dosa di dunia, so akhirat nanti takyah la masuk neraka sampai berjuta2 tahun

- hukuman bunuh secara hudud pancung ke? i dont know, tp hukuman manusia mcm gantung, suntikan beracun, gas beracun, kerusi elektrik sumer lagi kejam, sbb, org akan mengambil masa yg lama utk mati, dan cara derag mati pun sgt ngeri

thats why i think hudud is more humane than hukuman manusia:)cgrock:)cgrock

tp lebih efektif:)cgrock
rogol x sama dgn zina..zina perlakuan suka sama suka...rogol masuk hukum takzir..hukum yg ditentukan oleh pemerintah..
jadi persoalannya kenapa hudud dalam beberapa bab jek..xpakai smua takzir?...well hudud dah ditentukan oleh allah wajib..sbb allah maha mengetahui..

jadi takzir dan hudud mesti ada seiringan dalam sistem pentadbiran islam..
 
Last edited:

Furyzer

Fun Poster
Joined
Oct 26, 2011
Messages
395
Reaction score
2
Points
15
bukan perlu tapi WAJIB.....
LIKE :)


"AL-BAQARAH
208. Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu. "

sy bukan pandai sgt, sy hy tau cket2..so sy tulis sket2..
dlm al-quran terkandung 6236 ayat, 114 surah, 30 juzuk.
semua2 ayat al-quran itu qalamullah (kata2/perintah Allah) yg menjadi pedoman, petunjuk dan rahmat untuk mereka yg meyakini (surah 45 Al-jatsiyaah- ayat 20)

hudud tu sendiri dtg dari Allah, yg Maha mengetahui dan Maha Bijaksana. Dia lebih tahu apa yg terbaik untuk hamba2Nya..
kita hy makhluk hina yg kurang bersyukur.

satu ayat kita tolak, sama la cam kta tolak perintah Dia atau kta termasuk dlm golongan yg mendustakan huhu..

..
skdr pendpt insan kerdil sprt sy je ..
peace otai2 semua hehe
 

todeng75

Fun Poster
Joined
May 9, 2011
Messages
142
Reaction score
0
Points
15
Saya sokong yang mana wajib dijalankan..jgn guna kata hukum ni hukum lama dah salah... Ni hukum tuhan jadi kita wajib jalankan sementara kita memegang kuasa... Ni pendapat saya je
 

sena21

Active Member
Joined
Feb 13, 2011
Messages
1,647
Reaction score
1
Points
25
wajib laksanakan, klo x nati pemimpin skali dgn pngundi2 akan dipersoalkan kat mahkamah Allah
 

laharjaya

Active+ Member
Joined
Jul 1, 2008
Messages
3,334
Reaction score
13
Points
25
2 juta muda mudi Melayu blom daftar jd pemilih .....

nk harap yg saluran 1 tu ker ...punoh..punoh
 

dragger

Super Active Member
Joined
Aug 29, 2008
Messages
8,548
Reaction score
35
Points
70
Hudud hudud wajib dilaksanakan. hukum dlm Al-Quran bkn kita blh pilih yg mana kita suka saja. Al-Quran sesuai utk semua zaman.
 

imatt

Fun Poster
Joined
Oct 23, 2011
Messages
628
Reaction score
17
Points
25
Setiap pelusuk bumi perlu dilaksanakan hudud. bukan di Malaysia jer =).
 
Sponsored Post
Top
Log in Register