30 Perkara Yang Anda Harapkan Dari Sebuah Blog Proffesional [ Complete]

Recommended Brokers


MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
kena ade target market..contoh mcm kalo target golongan dewasa, matangkan isi kandungan tuh..kalo remaja, ikut la bntuk penulisan remaja...kalo target warga emas, xde makne nye diorg nk gi layan kalo dlm blog tu guna shortform org2 muda...eg: pe cer?
penulisan yang mengikut target market!! tp kalu target market semua peringkat umur...adakah pakai ayat baku lebih disukai ramai? lepas jawab ni sy masukkan dlm list..heheh..nk tnya betul ke tak dulu apa yg sy faham dgn pemberi pendapat..hehe :)cgrock
 
Last edited:
Sponsored Post

hafiy01

Fun Poster
Joined
Oct 27, 2008
Messages
377
Reaction score
2
Points
15
penulisan yang mengikut target market!! tp kalu target market semua peringkat umur...adakah pakai ayat baku lebih disukai ramai? lepas jawab ni sy masukkan dlm list..heheh..nk tnya betul ke tak dulu apa yg sy faham dgn pemberi pendapat..hehe :)cgrock
erm, yg ni susah nk jwb..~X(~X(~X( penggunaan bahasa baku bkn benchmark trbaik..bkn la nk jd offensive tp bntuk bahasa memainkan peranan sbgi daya tarikan satu2 blog nih...kalo trlalu skema, mau berpinar gak mata nih..:(:)(:)((
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
erm, yg ni susah nk jwb..~X(~X(~X( penggunaan bahasa baku bkn benchmark trbaik..bkn la nk jd offensive tp bntuk bahasa memainkan peranan sbgi daya tarikan satu2 blog nih...kalo trlalu skema, mau berpinar gak mata nih..:(:)(:)((
haaaaaaaa...feedback yg sgt terbaik..heheh:)paid terima kasih hafiy...

so..jgn terlalu bakudan skema dan jangan terlalu pasar kan? sbb implementation nya adalah utk ke arah nampak professional..:D:)

kalu sapa2 nk bincangkan pasal penggunaan bahasa ni mmg lagi baik..sebab saya mmg berminat lagi nk bahaskan ni..

saya karang 3 situasi dalam penggunaan bahasa..sape2 leh bg feedback mmg sy sangat2 hargai...


SITUASI 1

Selepas saya membuat beberapa kajian keatas keberkesanan program-program payperclick, saya rasa Google Adsense mempunyai ranking terbaik dalam pilihan penggiat blog yang mahu menjana income melalui blog mereka. Sebab ia mudah dan senang utk dipelajari.


SITUASI 2

Selepas gua kaji-kaji program2 payperclick PPC neh, gua rasa yg program advertising yg paling best adalah Google Adsense sbb ramai sgt blogger2 yg pkai program neh sbb mudah dan senang jer nk blajar program ni.

SITUASI 3

Google Adsense adalah pilihan terbaik dalam program-program pay per click kerana ia menjadi pilihan para blogger yang cenderung untuk menjana pendapatan sampingan melalu blog dan ia juga sangat mudah untuk dipelajari.





sapa2 leh bagi feedback..pilihan ayat mana yg anda lebih suka..? anda juga boleh cipta ayat sendiri kalau nak..kita banding kan mana yg lebih sesuai dari penggunaan style bahasa dan ayat..:)
 

hfz_khazli

Fun Poster
Joined
Jul 29, 2008
Messages
977
Reaction score
2
Points
15
yg ni ok..:D

SITUASI 1

Selepas saya membuat beberapa kajian keatas keberkesanan program-program payperclick, saya rasa Google Adsense mempunyai ranking terbaik dalam pilihan penggiat blog yang mahu menjana income melalui blog mereka. Sebab ia mudah dan senang utk dipelajari.
[
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
yg ni ok..:D

SITUASI 1

Selepas saya membuat beberapa kajian keatas keberkesanan program-program payperclick, saya rasa Google Adsense mempunyai ranking terbaik dalam pilihan penggiat blog yang mahu menjana income melalui blog mereka. Sebab ia mudah dan senang utk dipelajari.
[
haaaaaa...tengkiu2...dah dapat dah idea skit2..hehe:)paid

tp ada banyak lagi nk menyusul nehh..heheh:)
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
haaaaaa...tengkiu2...dah dapat dah idea skit2..hehe:)paid

tp ada banyak lagi nk menyusul nehh..heheh:)

up skali..jom bincang...nanti kalau siapa2 nk buat blog boleh la sedikit sebanyak tahu apa yg perlu dibetulkan..hehe:)paid

tambah lagi satu... pemilihan template yg profesional.. contoh la...anda buat pasal menjana pendapatan..template hendaklah mempunyai size font yg senang baca dan takder gmbar background pelik2..kadang2 ada yg org buat blog ala2 profesional tp template belakang ada gmbar iphone besar gedabak.. tp blog bukan pasal iphone...hehe:):-?
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Wah menarik thread ni :) Suka lah pasal ia banyak manfaat dan cenderung ke penambahan ilmu. Macam majlis ilmu pun ada thread ni. Kudos tu tuan tanah Moshed.:D

1. laling pulak suka blog make money Bahasa Melayu membahasakan kata diri pertama sebagai AKU dan seterusnya KAU dan akhirnya you all(Kauorang)Ia ditambah dengan ego dan berlagak sikit dan
ni sesuai untuk banyak blog yg penulisnya lelaki. contoh ayat "..apa barang kau masih terkial-kial usaha mencari ilmu dapatkan RM1 di Internet dan aku nak ajar kau sekarang percuma ilmu buat duit RM10 sehari..":p

2. laling suka dah blog yg menulis apply letak numbering..macam blog Dr.Mahathir. Ia buatkan bila start baca No.1 nak baca semua Nombor kat situ..Why not blog make money start using this idea perasaan as pembaca terarah kemas dan fokus.


3 laling suka blog make money buat video dia logon ke MB2U or Paypal or GA account dan tujuk baki serta history..hari2 update video tu mengikut progress. Since SS banyak tipu sekarang ni cara nih memang mengujakan.

4. laling suka blog menjana pendapatan ceritakan cerita sebenar bukan hype yang direka2 nampak mudah jer semua.

5. Sukakan tajuk entry yang friendly search engine, menarik dan 3 baris pertama ayat di perenggan pertama sangat mengujakan.
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
738
Points
166
Wah menarik thread ni :) Suka lah pasal ia banyak manfaat dan cenderung ke penambahan ilmu. Macam majlis ilmu pun ada thread ni. Kudos tu tuan tanah Moshed.:D

1. laling pulak suka blog make money Bahasa Melayu membahasakan kata diri pertama sebagai AKU dan seterusnya KAU dan akhirnya you all(Kauorang)Ia ditambah dengan ego dan berlagak sikit dan
ni sesuai untuk banyak blog yg penulisnya lelaki. contoh ayat "..apa barang kau masih terkial-kial usaha mencari ilmu dapatkan RM1 di Internet dan aku nak ajar kau sekarang percuma ilmu buat duit RM10 sehari..":p

2. laling suka dah blog yg menulis apply letak numbering..macam blog Dr.Mahathir. Ia buatkan bila start baca No.1 nak baca semua Nombor kat situ..Why not blog make money start using this idea perasaan as pembaca terarah kemas dan fokus.


3 laling suka blog make money buat video dia logon ke MB2U or Paypal or GA account dan tujuk baki serta history..hari2 update video tu mengikut progress. Since SS banyak tipu sekarang ni cara nih memang mengujakan.

4. laling suka blog menjana pendapatan ceritakan cerita sebenar bukan hype yang direka2 nampak mudah jer semua.

5. Sukakan tajuk entry yang friendly search engine, menarik dan 3 baris pertama ayat di perenggan pertama sangat mengujakan.

jazakallah laling :)

saya nak tambah sikit apa yang tuan tanah dah update list ni:


SEMUA YG TELAH DIPOST SY AKAN LISTKAN DIBAWAH!! :)


1. Mempunyai gaya bahasa yang sangat senang faham..

2. Tidak mempunyai terlalu banyak iklan berbanding isi...

3. Rekabentuk layout yang menarik dan ringkas. serta loading time yang laju..

4. gamba yg berkaitan..a picture worth thousands of word!

5. jangan letak audio kat blog.. kadang2 menggangu pelawat.

6. Guna bahasa yang baik.. Jangan guna bahasa pasar sangat dalam blog..

7. Tumpukan kepada niche tertentu..jangan terlalu rojak...

8. Bahasa perlu disesuaikan dengan target market dan peringkat umur..

9. Pemilihan template blog yg lebih kepada profesional...

10. Update and keep update...
orait... setakat ni 10 tips ni dah cukup berguna untuk menjadi blogger. tapi pada pandangan saya, antara faktor lain ialah sikap/tatacara kita sebagai tuan punya blog :)

ok la. sebagai contoh, setiap blog pasti sebolehnya inginkan ramai pelawat yang datang ke blog masing-masing kan? bahasa senang faham ialah pelawat yang berulang (repeat visitor). :D

setiap blog juga pasti inginkan email setiap pelanggan kan? ye la mudah untuk alert pelawat dengan cara menghantar email atau sms bila blog kita diupdate :D

apa yang saya melalut panjang ni? #:-S :))

sikap/tatacara yang saya maksudkan ialah untuk rapat dengan pelawat. caranya semasa dalam mailing list tu guna la bahasa spontan dengan pelawat. buat lawak sikit ke kan. ni tidak. kebanyakan hantar mailing list semata-mata nak MENJUAL!!! :(scam

maaf... ni pendapat saya jek :) so sama-sama la kita jaga sikap/tatacara kita sebagai blogger. hargailah pelawat kita yang datang dengan cara pergi ke blog dia balik dan komen ke dan sebagainya :)

Pss... kalau silap tolong ajar saya :) :)cgrock

wallahu a'lam
 
Sponsored Post
Top
Log in Register