BTC USD 62,356.0 Gold USD 4,328.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

3 bot nelayan Malaysia dibakar Indonesia

  • Thread starter Thread starter TT
  • Start date Start date

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,601
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,601
Reaction score
22,873
Points
1,831
botbengkalis.ashx


JAKARTA: Pihak berkuasa Indonesia telah membakar dan menenggelamkan tiga bot nelayan Malaysia di Selat Bengkalis, Wilayah Riau pada Khamis, menurut laporan sebuah akhbar Inggeris tempatan.


Jakarta Post pada Jumaat memetik Ketua Bahagian Jenayah Am Pejabat Pendakwa Raya Bengkalis, Mico Wave Sitohang sebagai berkata pemusnahan bot itu dirancang untuk pelaksanaan dalam November dan awal Disember tahun lepas tetapi hanya dapat dilakukan pada Khamis.

Mico berkata, 10 anak kapal warga Malaysia telah dijatuhkan masing-masing hukuman penjara 8 bulan dan denda 2 bilion rupiah (kira-kira RM600,000) kerana menangkap ikan secara haram.

Kerajaan Indonesia telah membakar dan menenggelamkan beratus bot nelayan asing dalam usahanya membanteras penangkapan ikan secara haram di perairan negara ini.

Media tempatan melaporkan sejak tahun lepas kira-kira 107 daripada 177 bot nelayan yang diimpaun oleh Kerajaan Indonesia sama ada dimusnahkan ataupun ditenggelamkan.

Sekurang-kurangnya 103 bot dirampas daripada nelayan asing, 39 daripadanya dari Vietnam, 34 dari Filipina, 21 dari Thailand, enam dari Malaysia, dua dari Papua New Guinea dan satu dari China. - Bernama


http://www.mstar.com.my/berita/berita-jenayah/2016/01/08/bot-nelayan-dibakar/
 
bagus, tunjukkan mereka ada maruah pada perairan mereka, negara kita pula? jangan asyik2 runding nk jaga hati negara jiran
 
bakar bot china kalau betul berani
 
rakyat dorg ceroboh mesia... ? nk bakar rakyat dorg ... bakar dorg dr puak ambon dan madura... bikin jenayah kt mesia

dalam kawalan aku ada satu okt indonesia..hari isnin ni aku pi rujuk kes dgn dpp selangor Untuk dapat arahan tuduh...insyallah hari selasa boleh tuduh di mahkamah..kes dadah
 
puak'2 indon jilake yang datang sini buat hal sana sini macamana.. datang sini jadi

perompak.. kang kalau pukul termampus tak pasal kena hukuman seksyen 302 rakyat

marhen jugak yg nk ke tali gantung pati dihantar balik baik'2.. ppuihh
 
Kita patut lagi marah kat penguatkuasa kita yg tak buat kerja. Bukan pi marah kat penguatkuasa Indonesia yg buat kerja.
 
Back
Top
Log in Register