Tukar dari PruBSN ke insurans lain

CG Sponsors




boblynn02

Active+ Member
Joined
Sep 8, 2007
Messages
3,457
Reaction score
81
Points
30
Assalamualaikum. Selamat pagi. Ada pertanyaan.

Saya join PRUBSN nak tukar ke Insuran lain. Adakah penyakit anak saya akan di'cover' oleh syarikat insuran yg baru?

Contoh anak saya ada asma dan pernah menerima rawatan dan pernah di'cover' oleh PRUBSN. Katakan saya tukar ke insuran lain. Insuran tu akan cover tak penyakit asma anak saya. Atau tak boleh cover dah sbb dah oernah menerima rawatan. Tq.
 
Sponsored Post

extremeagro

Active Member
Joined
Mar 11, 2008
Messages
1,309
Reaction score
46
Points
40
Assalamualaikum. Selamat pagi. Ada pertanyaan.

Saya join PRUBSN nak tukar ke Insuran lain. Adakah penyakit anak saya akan di'cover' oleh syarikat insuran yg baru?

Contoh anak saya ada asma dan pernah menerima rawatan dan pernah di'cover' oleh PRUBSN. Katakan saya tukar ke insuran lain. Insuran tu akan cover tak penyakit asma anak saya. Atau tak boleh cover dah sbb dah oernah menerima rawatan. Tq.
Ada beberapa keadaan :

1. Penyakit yg dah ada takleh cover
2. Penyakit yg dah ada boleh cover tapi akan ada penambahan premium
3. Insurance company reject

Semuanya bergantung kepada underwriter syarikat yg TT nak join tu. better TT submit dulu dan jgn dicancel polisi yg lama. bila company baru dah bg result baru TT buat decision
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,188
Reaction score
1,533
Points
596
yer saya dari prubsn tukar pi allianz
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
32,618
Reaction score
1,484
Points
206
cuba tanya agen terus senang.
 

pendekar-laut

Active Member
Joined
May 17, 2012
Messages
1,808
Reaction score
30
Points
30
Assalamualaikum. Selamat pagi. Ada pertanyaan.

Saya join PRUBSN nak tukar ke Insuran lain. Adakah penyakit anak saya akan di'cover' oleh syarikat insuran yg baru?

Contoh anak saya ada asma dan pernah menerima rawatan dan pernah di'cover' oleh PRUBSN. Katakan saya tukar ke insuran lain. Insuran tu akan cover tak penyakit asma anak saya. Atau tak boleh cover dah sbb dah oernah menerima rawatan. Tq.
bgantung pd sakit ape tu..
klo asma, normally pihak insurans baru da xnk cover sakit tu. Pihak insurans juga xnk cover ape2 sakit yg related indirectly and/or directly dengan asthma & saluran pernafasan..

kalau nk tukar jgak, pilih lah cmpany takaful.. patuh syariah..
ade pendapat yg menyatakan, haram pilih insurans konvensional sebab plan takaful yg patuh syariah ade byk di pasaran malaysia..
 
Last edited:

pendekar-laut

Active Member
Joined
May 17, 2012
Messages
1,808
Reaction score
30
Points
30
saya pun buat perkara sama dari prubsn kepada allianz
pendapat sy sesama saudara seagama, pilih lah mana-mana pengendali takaful yg ade kat malaysia ni (GE takaful, takaful ikhlas, PruBSN Takaful, Zurich Takaful, etiqa takaful & etc).. allianz ni conventional, ianya x patuh syariah sebab ade unsur riba, maisir & gharar..
 

Muhammad_27

Super Active Member
Joined
Nov 8, 2007
Messages
7,909
Reaction score
82
Points
70
pendapat sy sesama saudara seagama, pilih lah mana-mana pengendali takaful yg ade kat malaysia ni (GE takaful, takaful ikhlas, PruBSN Takaful, Zurich Takaful, etiqa takaful & etc).. allianz ni conventional, ianya x patuh syariah sebab ade unsur riba, maisir & gharar..
ini cerita lama, masih byk lagi khilaf nya.. abam dauz boleh terang kan nanti kenapa. bukankah takaful pun under maqasih assyariah
 
Sponsored Post
Top
Log in Register