Fernandes disenarai paling berpengaruh
UALA LUMPUR 21 Nov. - K
etua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Bhd. (AirAsia), Tan Sri Tony Fernandes telah dinamakan sebagai salah seorang daripada 100 orang paling berpengaruh di Jepun.
AirAsia dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini berkata, Fernandes merupakan r
akyat Malaysia pertama yang disenaraikan dalam majalah perniagaan tersohor di negara itu, Nikkei Business.
Katanya, dua lagi yang tersenarai dalam majalah itu juga bukan warga Jepun yang memberi sumbangan kepada pasaran negara matahari terbit berkenaan.
''Kedua-dua mereka ialah Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Motors, Elon Musk dan pengasas Apple, mendiang Steve Jobs,'' kata majalah itu.
Senarai 100 orang paling berpengaruh di Jepun adalah merupakan senarai pendek calon pemimpin perniagaan yang dicadangkan pencalonannya oleh pemimpin-pemimpin perniagaan di Jepun.
Calon-calon yang disenaraikan itu telah dinilai, diselidik dan disiasat dalam enam kategori berbeza.
Keenam-enam kategori tersebut melibatkan pencetus perubahan dalam permainan (game changer), pencipta, hero, pemimpin, pemikir dan yang mempunyai impian yang tinggi.
http://www.utusan.com.my/utusan/inf...pub=Utusan_Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_05.htm