Tolong bezakan JPEG Files...

CG Sponsors




tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
Kalau kita selalu gunakan files untuk tujuan cuci gambar yang saiznya besar 8r, 12r, 18r, jpg opsyen mana patut digunakan..

1.Baseline (Standard)
2.Baseline Optimized
3.Progressive - Scan 3/4/5

harap kengkawan dapat membantu
 
Sponsored Post

nashburn

Super Active Member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
6,374
Reaction score
67
Points
70
kalau nak print gambar tak digalakkan pakai format jpeg
lebih elok guna bitmap (BMP) atau Tiff
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
kalau nak print gambar tak digalakkan pakai format jpeg
lebih elok guna bitmap (BMP) atau Tiff
masalahnya kat kedai gambau yang biasa tok hantar mesinnya takler baca format bmp atau tiff
 

nashburn

Super Active Member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
6,374
Reaction score
67
Points
70
masalahnya kat kedai gambau yang biasa tok hantar mesinnya takler baca format bmp atau tiff
pakai mesin apa tu... kalu computer musti boleh baca
bmp & tiff format universal
baru first time dengar kedai gambo takleh baca bmp/tiff :D
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
pakai mesin apa tu... kalu computer musti boleh baca
bmp & tiff format universal
baru first time dengar kedai gambo takleh baca bmp/tiff :D
kat pc dia memang ler baca... tapi kat mesin cuci gambar kedai tu yang takler baca format tiff atau bmp... hehehe.. tak kisahler.. yang penting tok nak tahu mana yang bagus antara 3 ciri di atas..
 

bintang4

Super Active Member
Joined
Mar 4, 2007
Messages
8,528
Reaction score
332
Points
81
Compression method x penting..buat yg standard cukup...
Paling penting pixel size....lagi beso lagi cun gambo yg di print..
 

nashburn

Super Active Member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
6,374
Reaction score
67
Points
70
kat pc dia memang ler baca... tapi kat mesin cuci gambar kedai tu yang takler baca format tiff atau bmp... hehehe.. tak kisahler.. yang penting tok nak tahu mana yang bagus antara 3 ciri di atas..
hurmm kalu camtu elok amik baseline standard je. sebenarnya tak banyak beza standard dgn optimized. compression dia ada beza sikit je.
progressive tak sesuai...

jpg ni elok utk view kat website, email, etc sebab file size dia sederhana. utk printing tak berapa sesuai sbb image dia dah compress sikit & data2 gambar dah dibuang. tapi kalu takde option bantai je la :))
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
hurmm kalu camtu elok amik baseline standard je. sebenarnya tak banyak beza standard dgn optimized. compression dia ada beza sikit je.
progressive tak sesuai...

jpg ni elok utk view kat website, email, etc sebab file size dia sederhana. utk printing tak berapa sesuai sbb image dia dah compress sikit & data2 gambar dah dibuang. tapi kalu takde option bantai je la :))
:)cgrock ooo... itu macam kaa....:D thanx for info:)
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,141
Reaction score
79
Points
1,020
paling bagus guna PNG :)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register