BTC USD 63,124.5 Gold USD 4,470.48
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Tangki flush bocor :(

lyeen90

Freshie
Messages
38
Joined
May 20, 2013
Messages
38
Reaction score
0
Points
6
Salam warga CG,

Saya ada satu soalan berkaitan dengan tandas. Rumah sewa saya punya tangki flush bocor. Ada air menitik-nitik di bawah tangki flush. Bukan kat paip, tapi bahagian tepi tangki. Mean memang tangki tu yang bocor. Bocor kecik je, tp saya rimas tengok air menitik. So soalan saya, selain dari menukar tangki baru (saya kalau boleh taknak melibatkan penukaran tangki), apakah yang boleh saya buat untuk hentikan air tu? Ada tak jual plaster / gam / pelekat yang boleh saya tutup lubang kecik tu?

Mohon warga CG yang tau pasal DIY benda ni kongsikan kepada saya. Saya taknak tukar tangki sebab saya tak berhajat nak duduk lama pon kat rumah sewa tu. Nak pindah ke lain. hehe..
Thanks. :) :)cgrock
 
kalo bocor kecik, tampal je. Pakai gam 3Second yg dijual di kedai. Ataupun pergi kedai hardware minta pendapat depa utk selesaikan masalah nih. Depa akan bagi alternatif utk mengatasi.
 
cari gam silikon kat kedai hardware..
tp kalu kecik jaa bocornya.. pakai jaa gam paip tuh..
murah skek
 
Carila boyfriend/suami. . Selesai byk msalah
 
gam silikon..keringkan dulu tangki tau
 
Ko pegi hardware. Carik silikon. Tak pun carik gam kawin pun boleh. Ikut pada bajet. Kasi kering pastu tampal itu lobang.
 
rasa nya tangki flush tu susah nk bocor..lain la kalo ada kesan retak ke,pecah ke..kalo air menitik tu pastikan dari mana sumbernya..munkin bebola dlm tangki flush tu yg rosak..

--> fungsi bebola tu akan stopkan air kalau air dh penuh dlm tangki flush tu..kalau dh rosak air akan sentiasa mesuk ke dlm tanki dan akan melimpah..:):)
 
Ko pegi hardware. Carik silikon. Tak pun carik gam kawin pun boleh. Ikut pada bajet. Kasi kering pastu tampal itu lobang.

gam kawin :">:">

kang x pandai bancuh plak :">:">
 
gam kawin :">:">

kang x pandai bancuh plak :">:">

Gam kawen ade 2. Jenis cair n jenis tanah liat.

Pakai jenis tanah liat tu. potong sama saiz ikut keperluan.

Mix kan dia macam adun kuih.

Kasi sampai warna dia sama.

Lepastu tepek kat lubang. Kasi rata2 sikit.

Tanya tokei hardware tu.

Kalau pakai silikon kene ade gun.
 
Back
Top
Log in Register