BTC USD 76,148.2 Gold USD 4,271.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

SKMM belanja hampir 2 juta untuk family day di Sunway Lagoon? SKMM saman Sunway Lagoon atas keracunan makanan

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
46,541
Joined
Apr 15, 2012
Messages
46,541
Reaction score
4,820
Points
266

SKMM saman Sunway Lagoon atas keracunan makanan, taman tema nafi bertanggungjawab​

14-APR-2026, 11:08

Wartawan FMT
Kongsi

Saman itu dijadualkan untuk pengurusan kes di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 29 April.​

db148a70-mahkamah-tinggi-shah-alam-fmt-200824-1.jpg

SKMM menyaman Sunway Lagoon Sdn Bhd atas dakwaan wabak keracunan makanan susulan acara hari keluarga di taman tema itu enam bulan lalu.

PETALING JAYA :Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mendesak saman berjuta-juta ringgit terhadap pemilik Sunway Lagoon untuk dibicarakan lebih dekat dengan mahkamah minggu lalu, dalam kes yang melibatkan dakwaan wabak keracunan makanan di sebuah acara yang dianjurkan untuk pengawal selia enam bulan lalu.
Saman itu, yang difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 2 Januari, dijadualkan untuk pengurusan kes di hadapan Hakim Anita Harun pada 29 April.

Dalam samannya, SKMM menuntut bayaran balik penuh sebanyak RM1,819,800 yang dibayar di bawah kontrak dengan Sunway Lagoon Sdn Bhd bertarikh 5 Ogos 2025, perbelanjaan perubatan sebanyak RM30,339.75, ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan, serta kos, atas dakwaan pelanggaran kontrak dan kecuaian.

Walau bagaimanapun, pengendali taman tema itu telah menafikan sebarang liabiliti dan menggesa agar saman itu ditolak dengan kos.

Kenyataan tuntutan SKMM menyatakan ia telah melantik Sunway Lagoon untuk menganjurkan acara hari keluarga, yang melibatkan 6,590 tetamu.

“Semasa hari keluarga, seorang pekerja plaintif (SKMM) telah melaporkan secara lisan kepada wakil defendan bahawa salah satu hidangan makan tengah hari yang dihidangkan berbau busuk dan terasa masam.

"Walau bagaimanapun, tiada tindakan diambil oleh defendan (Sunway Lagoon)," menurut dokumen itu.

Ia mendakwa bahawa dalam tempoh dua hari berikutnya, lebih 870 hadirin melaporkan mengalami cirit-birit, muntah, demam dan sakit perut.

Susulan kejadian itu, SKMM berkata ia telah membuat laporan kepada polis dan jabatan kesihatan Selangor, yang mengakibatkan penutupan dapur taman itu selama 14 hari bermula 7 Oktober.

Sebulan kemudian, jabatan kesihatan Selangor mengeluarkan kenyataan media bahawa 322 daripada 4,710 peserta mengalami simptom cirit-birit, muntah, dan sakit perut, tetapi tiada kematian atau penyakit serius yang berlaku akibatnya.

Ia mendakwa kejadian itu disebabkan oleh makanan dan peralatan memasak yang tercemar, penyediaan makanan dalam kuantiti yang banyak oleh sebilangan kecil pengendali, penyimpanan makanan yang telah dimasak dalam tempoh yang lama sebelum dihidangkan, dan kemungkinan pencemaran silang semasa penyediaan makanan.

"Adalah jelas bahawa reaksi buruk terhadap kesihatan adalah akibat langsung daripada perkara-perkara di bawah kawalan dan tanggungjawab defendan," menurut pernyataan tuntutan itu.

Ia mendakwa Sunway Lagoon melanggar kontrak atau cuai dalam pelaksanaan perkhidmatannya, "khususnya berkaitan dengan penyediaan makanan dan minuman".

SKMM mendakwa ia mengalami kerugian dan kerosakan akibatnya, “termasuk tetapi tidak terhad kepada kerugian yang timbul daripada gangguan perniagaan (disebabkan) pekerjanya tidak dapat hadir bekerja”, dan “kerosakan reputasi”.

Pernyataan tuntutan itu berhujah bahawa ganti rugi teruk dan teladan harus diberikan kerana “jumlah individu yang terjejas” dan kehadiran pegawai tinggi di acara tersebut, termasuk seorang ahli Kabinet, yang “membesarkan lagi rasa malu dan penghinaan reputasi yang dialami”.

Pertahanan Sunway Lagoon

Dalam pembelaannya, Sunway Lagoon menafikan melanggar kontrak atau cuai, dan berkata semua makanan disediakan mengikut prosedur operasi standard syarikat.

Ia menyatakan bahawa makanan dipantau dari segi kualiti dan saiz hidangan, dibungkus tidak lebih daripada dua jam sebelum waktu dihidangkan, dan diperiksa setiap 30 minit untuk memastikan kesegarannya.

"Dapur dibersihkan setiap hari, dan sanitasi peralatan dapur dijalankan setiap bulan oleh pekerja defendan," tambah kenyataan pembelaan itu.

Ia juga berkata SKMM tidak dapat membuktikan bahawa pengendali bertanggungjawab atas insiden keracunan makanan itu.

"Adalah sepenuhnya spekulatif untuk mengaitkan kejadian (keracunan makanan) yang didakwa itu dengan defendan, memandangkan bilangan hadirin yang dilaporkan terjejas oleh keracunan makanan yang didakwa itu hanya 322 orang, yang mewakili peratusan yang sangat kecil daripada jumlah keseluruhan hadirin di acara tersebut."

Sunway Lagoon juga berkata ia tidak menerima sebarang aduan semasa acara itu bahawa hidangan makan tengah hari yang dihidangkan “berbau busuk dan terasa masam”, seperti yang didakwa oleh SKMM.

"Plaintif diberikan bukti tegas bahawa aduan sedemikian telah dibuat," tambah dokumen yang difailkan pada 23 Februari itu.

Pengendali taman tema itu juga mempertikaikan dakwaan SKMM bahawa 870 pengunjung melaporkan jatuh sakit, sebaliknya merujuk kepada kenyataan media jabatan kesihatan yang menyatakan jumlahnya seramai 322 orang.

Sunway Lagoon mengakui bahawa unit makanan dan minumannya telah ditutup selama dua minggu tetapi berkata ia dibenarkan untuk menyambung semula operasi berkuat kuasa 22 Oktober, setelah mematuhi arahan jabatan kesihatan.

"Walaupun perintah yang dikeluarkan, tiada bukti saintifik atau perubatan yang membuktikan sumber pencemaran makanan yang didakwa itu datang dari dapur defendan," menurut kenyataan pembelaan.

Ia juga mendakwa SKMM turut cuai kerana tidak memeriksa makanan yang dibungkus setelah menerima dan gagal mengarahkan hadirin untuk menghabiskan makanan yang dibungkus dengan segera setelah diagihkan.

Ia menyatakan bahawa para hadirin juga turut cuai kerana gagal mematuhi amalan kebersihan diri, termasuk mencuci tangan dengan betul, sebelum makan.

Sunway Lagoon turut mencabar dakwaan SKMM bahawa ia mengalami "gangguan perniagaan", dengan mengatakan bahawa pengawal selia tidak boleh mengalami kerugian komersial.

Jawapan SKMM

Dalam jawapannya pada 9 April, SKMM membantah bahawa memandangkan semua makanan dan minuman luar dilarang, satu-satunya sumber pencemaran yang mungkin berlaku ialah dapur taman tema tersebut.

Berkenaan ganti rugi, SKMM berkata ia mengalami gangguan fungsi berkanunnya, penurunan operasi dan kerugian kewangan akibatnya.

SKMM diwakili oleh firma guaman Sreenevasan dan Sunway Lagoon oleh Azim, Tunku Farik & Wong.

sumber - https://www-freemalaysiatoday-com.t...ms&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true
 

SKMM Belanja Dekat RM2 JUTA Anjur Family Day? Banyak Duit Korang!​

Semalam dilaporkan SKMM telah bertindak menyaman Sunway Lagoon berhubung isu keracunan makanan yang menimpa kakitangannya, dipercayai akibat makanan yang disediakan oleh pihak Lagoon semasa sambutan Hari Keluarga SKMM yang diadakan di sana.

Tapi yang menariknya, jumlah refund yang diminta oleh SKMM tu a.k.a jumlah yang dibelanjakan oleh SKMM untuk anjurkan Hari Keluarga tersebut. Banyak betul duit mereka, kan?

 
Bila dgn rakyat suruh rakyat berjimat bersabar
So hai
 
Ini semua salah siapa?
 
banyak giler peruntukan gomen utk progrem mcm ni ek?
adakah eskeyemem guno tender terbukak utk dapekkan supplier progrem huhahuha yakyakyek femili dey amma appa yennadey mcm ni?

ekekkekekee
 
banyak giler peruntukan gomen utk progrem mcm ni ek?
adakah eskeyemem guno tender terbukak utk dapekkan supplier progrem huhahuha yakyakyek femili dey amma appa yennadey mcm ni?

ekekkekekee
biasa collect secara paksaan tu bang... cer tanya yg kerja gov

biasa kalau abg tengok majlis pencen grand ala2 gegar vaganza tu biasa collect paw duit orang bawah.... :LOL: :LOL: :LOL:
 
Qunut nazilah dimakbulkan
Fahmi taknak delete carigold ke
 
Back
Top
Log in Register