BTC USD 76,511.4 Gold USD 4,311.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Saman RM100 juta Hamzah: Redzuan serah pada peguam

kupanglaut

Super Active Member
Messages
9,716
Joined
Jun 13, 2025
Messages
9,716
Reaction score
97
Points
80
7c3b6d203d149e58a6a3df3035a17a28.jpg

cbb2a6292e678a5c7a8f67dcfdab1696.png


Pengasas bersama Bersatu Redzuan Yusof enggan mengulas berkaitan saman saman fitnah RM100 juta terhadapnya yang difailkan Ketua Pembangkang Hamzah Zainudin.

Hamzah, timbalan presiden yang baru dipecat Bersatu, memfailkan saman itu selepas dia didakwa menggerakkan enam anggota parlimen parti itu menyokong Perdana Menteri Anwar Ibrahim pada 2023.

“Saya dah serahkan kepada peguam untuk tindakan.

“Tiada komen lanjut untuk elakkan prejudis pada kes,” kata bekas menteri era Muhyiddin Yassin itu kepada Malaysiakini.

FMT melaporkan saman itu difailkan Hamzah di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 12 Jan lalu menerusi Tetuan Siddiq Azani & Co.

Hamzah dilapor menuntut ganti rugi am sebanyak RM100 juta, ganti rugi teruk dan teladan, faedah serta kos.

Dia juga menuntut Redzuan menarik balik kenyataan selain memohon maaf terbuka tanpa syarat melalui media elektronik dan akhbar harian berbahasa Melayu, mengikut terma dipersetujui.

Hamzah mendakwa kenyataan yang diterbitkan di Berita Harian pada 5 Nov 2025 itu palsu, berniat jahat dan mencemar reputasinya sebagai ketua pembangkang serta pemimpin kanan Bersatu ketika itu.

Redzuan, melalui Tetuan Cheah Teh & Su, sebelum ini menafikan mengeluarkan kenyataan dipertikai itu.

 
Back
Top
Log in Register