BTC USD 61,345.3 Gold USD 4,328.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Viral Sembahyang tengah jalan

'Jika membahayakan nyawa hukumnya haram'​


"MELAKUKAN sesuatu yang memudaratkan diri hukumnya adalah haram walaupun perkara dilakukan itu wajib, cuba ikhtiar supaya dapat solat pada waktu tepat dalam keadaan selamat."

Demikian komen Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Osman berhubung tindakan pengguna lebuh raya yang menunaikan solat Subuh di lorong kecemasan di Kilometer 32, Lebuhraya Kuala Lumpur–Karak (KLK) akibat kesesakan lalu lintas ketika pulang ke kampung bagi sambutan Aidiladha.

Abdul Rahman berkata, solat adalah perkara wajib dilakukan umat Islam bagaimanapun Islam meletakkan pemeliharaan nyawa sebagai pokok utama.

"Matlamat memelihara agama (hifz al-din) tidak akan tercapai kecuali dengan memelihara nyawa (hifz al-nafs).

"Begitu juga dalam situasi ini, jika membahayakan nyawa hukumnya adalah haram tetapi solat wajib dilakukan terutama waktu Subuh yang tidak boleh dilakukan secara jamak," katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Katanya, jika keadaan terdesak hingga menyebabkan pengguna jalan raya perlu menunaikan solat di tepi jalan, mereka perlu memastikan diri dan orang ramai selamat.

"Mungkin pengguna berkenaan boleh memasang lampu atau meletakkan benda supaya dapat memberitahu pengguna jalan raya lain.

"Bagaimanapun, jika keadaan terdesak, boleh melakukan solat secara menghormati waktu tetapi wajib qada sebaik tiba di destinasi masing-masing," katanya.

Katanya, itulah pentingnya merancang perjalanan dan lebih elok mencari tempat yang bersesuaian untuk menunaikan solat.

Hari ini, syarikat konsesi Lebuhraya Pantai Timur (LPT), ANIH Berhad (ANIH) menggesa orang ramai tidak menunaikan ibadah solat di lorong kecemasan lebuh raya atas faktor keselamatan.

ANIH dalam satu kenyataan memaklumkan, pihaknya bimbang jika dibiarkan keadaan itu berterusan menyebabkan penunggang motosikal dan kenderaan lain tidak menyedari kehadiran individu sedang menunaikan solatdi lorong kecemasan.

Sebelum ini tular dua wanita bertelekung dilihat menunaikan solat di tepi lebuh raya dipercayai berhampiran Plaza Tol Gombak menuju ke Genting Sempah hingga mengundang pelbagai reaksi netizen.

 
Abam traffic pun layannnnn....ha..ha...
tp apa kes ni...ha..ha..
macam macam..
 
Aduh. Tarik jela ke tepi klo gini
 
Polis jaga trafik, orang ‘gila’ solat tengah jalan

PETALING JAYA – Tindakan anggota polis trafik tidak menganggu seorang lelaki yang sedang solat di tengah jalan raya sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas dipercayai berlaku di Jalan Kuching semalam telah mendapat pujian orang ramai.

Tindakan anggota tersebut yang berdiri dibelakang lelaki itu sambil mengarahkan kereta-kereta di jalan raya supaya terus bergerak agar tidak menyebabkan kesesakan lalu lintas.

Menerusi sebuah video berdurasi 29 saat, lelaki itu sedang solat di atas jalan raya dengan tidak menghiraukan keadaan sekeliling sambil di pantau oleh anggota-anggota polis trafik yang berada di situ.

Video berkenaan mendapat lebih 162,000 tontonan dan dihujani lebih 2,300 komen di media sosial Facebook.

Salah seorang pengguna Roshahan Soltan berkata, walaupun yang solat di tengah jalan itu orang ‘gila’ tetapi tindakan anggota polis yang tidak memberhentikan solat lelaki itu harus diberi pujian.

“Orang gila lah itu, tapi bagusnya abang polis trafik itu tetap hormat dekat dia, anggota-anggota itu biarkan dia habiskan solat dulu sambil mereka jaga keselamatan lelaki itu, polis Malaysia memang terbaik,” jelasnya.

Sementara itu, Andy Ahmad berkata, perbuatan lelaki itu seperti memberi peringatan kepada orang ramai agar menunaikan solat tanpa sebarang alasan walaupun dia dikategorikan ‘tidak sihat’.

“Yang diangkat sebagai ‘tak sihat’, sedang mengerjakan suatu amalan yang paling diwajibkan di dalam dunia, walaupun tak kena tempat tetapi tetap ada beberapa pengajaran di situ,” ujarnya. – K! ONLINE
 
Back
Top
Log in Register