Saya resigned kerja.. sekarang buat FX trading full time

CG Sponsors




Sponsored Post

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
nak men porek nih tak bley

tetinggal ker?

musti benti kijer ker?
 

ashrap_gpunk

Active+ Member
Joined
Jan 19, 2009
Messages
3,007
Reaction score
2
Points
25
aku memang spatah haram tak paham..

lepas kuciwa dh xnk amek tau sume ni..
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Saya resigned dari kerja saya bulan lepas sebagai reksekutif/engineer (gaji RM7,500) dan sekarang trade currency full time. My average profit daily is 7%-10% of my deposit (pledge money). Setahun sebelum tarikh resign, saya dah ready surat resign dan saya dah inform close friends tentang hasrat saya untuk resign one year later and do Forex trading. I set myself the deadline. The resignation letter was ready one year earlier, then during the one year period I started giving my 110% devotion to Forex study. Babypips.com dua-tiga kali khatam.. investopedia (Forex chapter) pun habis. Yesterday I made USD200. Today about USD150. Actually FX trading is simple (though not easy). How to start? Buka demo account dan mulakan macam ni.
(1)Put Stop Loss at 10 pips and Take Profit at 50 pips. Repeat trade selama 10 kali dan rekod berapa kali dapat untung. Jangan Close Trade half way.. biarkan.
(2) Kemudian, put Stop Loss at 50 pips and Take Profit at 10 pips. Repeat 10 kali dan rekod berapa kali untung. Adakah account balance bertambah atau berkurang?

Actually profitable trading (Forex, Options, futures etc) is about striking a balance between probabality of trade win and ratio of profit to loss. macam ni, kalau stop loss 10 pips dan take profit 50 pips, kemungkinan amat besar ialah daripada 10 kali kita trade, 9 kali akan terkena stop loss dan rugi. Untuk stop loss 50 dan take profit 10 pula, trade kita sebanyak 8 atau 9 kali akan untung, tetapi sekali rugi sahaja ia akan kurangkan account balance kita dengan teruk sekali. Jadi kita main2 take profit and stop loss sehingga kita terjumpa satu balance antara stop loss dan take profit yg unique kepada kita punya psychology. Sebenarnya kalau ada sesiapa yang mengajar rule Take Profit at this and Stop Loss at this.. it's oversimplified and not going to work. FYI, I dont use any indicators. I like to observe the candles... tak betul sebenarnya teori yang take profit mesti lebih tinggi dari stop loss - not necessarily. Yang penting ialah (Probablity of Trade Win x Ratio of Profit/Loss) = > 0.5

Kalau stop loss saya 100 dan take profit saya 45, tetapi jika sistem ini memberi saya 9 kali trade success dan sekali trade loss.. saya masih untung. Tetapi take profit 100 dan stop loss 45 jika 9 kali trade loss dan sekali trade win - tetap rugi. thats why there's no such thing as a secret formula to profitable trading. It's about discipline, money management and psychology. U can view my trade journal online if u want. I'm not selling anything... i myself dont even use indicators at all. Setakat ni saya tak ada plan untuk mencari kerja. Seronok jugak jadi sura rumah.. cuma sekali-sekala jiran ternampak sedang menjemur kain... hehe

ok...elok ler tu...jangan berenti dari jadi orang dah ler:))
 

pips2u

Freshie
Joined
May 6, 2009
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
Fuh gaji dah RM7500 sggp brenti demi forex..Caya lah :D
Saya resigned bukan sebab duit dan gaji. Tetapi sebab kerohanian. Saya rasa jadi hamba korporat ni conflict dengan nilai hidup saya. Forex trading memberi kebebasan.
 

pips2u

Freshie
Joined
May 6, 2009
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
u laki ke pompuan? :)):)):))
Saya lelaki. Sebenarnya apa yang saya nak kongsikan ialah teknik mencari trading style yang berfungsi untuk diri kita. Ada dua perkara sahaja yang menentukan untung/rugi:

(1) Probabality of trade success
(2) Ratio of Take Profit/Stop Loss

Profit -> (1) x (2) > 0.5

Contohnya;
Kalau kita set Stop Loss 50 pips dan Take Profit 50 pips.
Result : 10 kali trade - 7 kali hit Take Profit dan 3 kali hit Stop Loss. Untung 350 pips dan rugi 150 pips. Net profit 200 pips. Jadi ini method yang workable dan boleh pakai lah.

Contoh extreme;
Stop loss 10 pips dan Take Profit 100 pips.
Result : 10 kali trade - 1 kali hit Take Profit dan 9 kali hit Stop Loss. Untung 100 pips dan rugi 900 pips. Net profit ialah minus 800 pips. Jadi tak boleh pakai.

Jadi kita kena main-main Take Profit and Stop Loss sehingga balance dia menjadikan kita mendapat untung. Sebabnya semakin tinggi ratio Take Profit/Stop Loss, semakin rendah probabality of trade win.

pips2u.com
 

gengjawa

CG Top Poster Club, XM Official, Introducing Broke
Platinum Member
Joined
Dec 22, 2006
Messages
33,087
Reaction score
200
Points
123
time kasih sanggup kongsi2 ilmu
 

123456

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
5,187
Reaction score
55
Points
70
semuga menjadi true trader yg cermerlang bro
 
Sponsored Post
Top
Log in Register