Saya resigned kerja.. sekarang buat FX trading full time

CG Sponsors




pips2u

Freshie
Joined
May 6, 2009
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
Saya resigned dari kerja saya bulan lepas sebagai reksekutif/engineer (gaji RM7,500) dan sekarang trade currency full time. My average profit daily is 7%-10% of my deposit (pledge money). Setahun sebelum tarikh resign, saya dah ready surat resign dan saya dah inform close friends tentang hasrat saya untuk resign one year later and do Forex trading. I set myself the deadline. The resignation letter was ready one year earlier, then during the one year period I started giving my 110% devotion to Forex study. Babypips.com dua-tiga kali khatam.. investopedia (Forex chapter) pun habis. Yesterday I made USD200. Today about USD150. Actually FX trading is simple (though not easy). How to start? Buka demo account dan mulakan macam ni.
(1)Put Stop Loss at 10 pips and Take Profit at 50 pips. Repeat trade selama 10 kali dan rekod berapa kali dapat untung. Jangan Close Trade half way.. biarkan.
(2) Kemudian, put Stop Loss at 50 pips and Take Profit at 10 pips. Repeat 10 kali dan rekod berapa kali untung. Adakah account balance bertambah atau berkurang?

Actually profitable trading (Forex, Options, futures etc) is about striking a balance between probabality of trade win and ratio of profit to loss. macam ni, kalau stop loss 10 pips dan take profit 50 pips, kemungkinan amat besar ialah daripada 10 kali kita trade, 9 kali akan terkena stop loss dan rugi. Untuk stop loss 50 dan take profit 10 pula, trade kita sebanyak 8 atau 9 kali akan untung, tetapi sekali rugi sahaja ia akan kurangkan account balance kita dengan teruk sekali. Jadi kita main2 take profit and stop loss sehingga kita terjumpa satu balance antara stop loss dan take profit yg unique kepada kita punya psychology. Sebenarnya kalau ada sesiapa yang mengajar rule Take Profit at this and Stop Loss at this.. it's oversimplified and not going to work. FYI, I dont use any indicators. I like to observe the candles... tak betul sebenarnya teori yang take profit mesti lebih tinggi dari stop loss - not necessarily. Yang penting ialah (Probablity of Trade Win x Ratio of Profit/Loss) = > 0.5

Kalau stop loss saya 100 dan take profit saya 45, tetapi jika sistem ini memberi saya 9 kali trade success dan sekali trade loss.. saya masih untung. Tetapi take profit 100 dan stop loss 45 jika 9 kali trade loss dan sekali trade win - tetap rugi. thats why there's no such thing as a secret formula to profitable trading. It's about discipline, money management and psychology. U can view my trade journal online if u want. I'm not selling anything... i myself dont even use indicators at all. Setakat ni saya tak ada plan untuk mencari kerja. Seronok jugak jadi sura rumah.. cuma sekali-sekala jiran ternampak sedang menjemur kain... hehe
 
Last edited:
Sponsored Post

NEMO

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,190
Reaction score
1,041
Points
1,101
bravo...share la ckit...idea..
 

piJimR

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2006
Messages
3,036
Reaction score
14
Points
25
kat mane nk tgk ur trade journal online tuh?
 

atlantis

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 3, 2008
Messages
35,221
Reaction score
767
Points
161
My average profit daily is 7%-10% of my deposit (pledge money).
tinggi juga ni.
amek 1% je aku. #:-S
 
Last edited:

mokhaan81

Fun Poster
Joined
Feb 23, 2008
Messages
724
Reaction score
2
Points
15
syabas buat bro sanggup tinggal kerja gaji Rm7500 semata2 buat forex fulltime..5 bulan klu gaji saya hehehe...klu ada ape2 nak share kat CG ni lagi bagus...sememangnya CG tempat ilmu mencurah dan menimba ilmu bagi newbie2 mcm saya...peace...
 

feroz3004

Active+ Member
Joined
Apr 13, 2008
Messages
3,810
Reaction score
138
Points
33
Fuh gaji dah RM7500 sggp brenti demi forex..Caya lah :D
 

virtualmetal

Fun Poster
Joined
Jan 26, 2008
Messages
585
Reaction score
1
Points
15
aku keje customer service gaji ciput ni pun x berani nak berhenti keje. tabik bro. ko mmg berani.
 

lampor_2003

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
11,056
Reaction score
141
Points
123
setahun standby resingnated letter..
peh...
mmg bpikir panjang la..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register