RAHSIA gandakan simpanan anda 2 kali lebih cepat...

Recommended Brokers


Sponsored Post

ipinos

Active Member
Joined
Feb 10, 2014
Messages
1,475
Reaction score
22
Points
30
cari duit lebih dan kurangkan perbelanjaan..yg lebih tu simpan dlm asb, th, unit trust, fd dan sebagainya..baru lah berganda ganda...
 

a2zextra

Legendary Member
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,398
Reaction score
263
Points
141
sbnrnya...ia bukan nak gandakan duit pon....cuma calculation brapa lama nak gandakan duit tu....cth camni la...

1. ada 100k dlm asb, rate 7.25% per annum
2. ada 100k dlm unit trust, 15% per annum...

utk no 1, nak jd 200k tu 72/7.25 = 9.931 tahun...ie 10 tahun lah....
utk no 2, nak jd 200k tu 72/15 = 4.8 tahun..ie 5 tahun lah...

tujuan nak tahu brapa lama amik masa utk doublekan duit tu....xde apa2 special pon.....
Unit trust nak dapat 15% pun susah sekarang.
Biasa sekarang ~6% je.
 

mattcutt

Active Member
Joined
Aug 24, 2010
Messages
1,973
Reaction score
13
Points
25
Bagitau lah tt mana tempat ada dividen tinggi berbanding tabung haji 5 %
 

wantrader82

Active+ Member
Joined
Oct 8, 2008
Messages
3,896
Reaction score
111
Points
33
Bagitau lah tt mana tempat ada dividen tinggi berbanding tabung haji 5 %
saya pun taktau tuan....meniagalah kot.saya pun dok tengah pikir kenapa 72?tu yang saya kongsikan...
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
40,091
Reaction score
846
Points
161
ape2 pun .. depend pada nilai dividen la... tp skrg nk dpt dividen tinggi susah der...
 

Kenit

Active+ Member
Joined
Aug 15, 2014
Messages
4,431
Reaction score
52
Points
30
saya pun taktau tuan....meniagalah kot.saya pun dok tengah pikir kenapa 72?tu yang saya kongsikan...
Rules of 72 tu adalah formula mudah utk tahun berapa lama masa diperlukan utk simpanan kita menjadi double dgn pulangan berapa % setahun..

Dari mana formula ni dtg adalah dari pengiraan nilai duit kita pada masa depan..

Aku x ingt apa formula dia..tt boleh try google..klu x silap a=p(1+r)^t..

Yg mana a adalah future value, p = nilai skrg, r = rate if return, t = tahun..
(Formula tu maybe salah..tlg check ye)

dari formula tu, didapati pada nilai 7.2% or 7.2 tahun , simpanan bertambah secara double..

So bila guna rules of 72, senang nk cerita pasal return..
X perlu lah guna financial calculator or other pengiraan yg complex
 
Sponsored Post
Top
Log in Register