Investor Chat RAHSIA gandakan simpanan anda 2 kali lebih cepat...

CG Sponsors




Sponsored Post

ipinos

Active Member
Joined
Feb 10, 2014
Messages
1,479
Reaction score
22
Points
30
cari duit lebih dan kurangkan perbelanjaan..yg lebih tu simpan dlm asb, th, unit trust, fd dan sebagainya..baru lah berganda ganda...
 

Jalapeno

Active+ Member
Joined
Nov 23, 2015
Messages
3,580
Reaction score
49
Points
35
Rule 72 ni biase. Unit Trust consultant mesti tau punye.
 

a2zextra

Legendary Member
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,407
Reaction score
273
Points
141
sbnrnya...ia bukan nak gandakan duit pon....cuma calculation brapa lama nak gandakan duit tu....cth camni la...

1. ada 100k dlm asb, rate 7.25% per annum
2. ada 100k dlm unit trust, 15% per annum...

utk no 1, nak jd 200k tu 72/7.25 = 9.931 tahun...ie 10 tahun lah....
utk no 2, nak jd 200k tu 72/15 = 4.8 tahun..ie 5 tahun lah...

tujuan nak tahu brapa lama amik masa utk doublekan duit tu....xde apa2 special pon.....
Unit trust nak dapat 15% pun susah sekarang.
Biasa sekarang ~6% je.
 

mattcutt

Active Member
Joined
Aug 24, 2010
Messages
1,981
Reaction score
13
Points
25
Bagitau lah tt mana tempat ada dividen tinggi berbanding tabung haji 5 %
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
40,688
Reaction score
964
Points
161
ape2 pun .. depend pada nilai dividen la... tp skrg nk dpt dividen tinggi susah der...
 

antarakasih

Super Active Member
Joined
Jun 4, 2014
Messages
6,313
Reaction score
63
Points
70
kesimpulannya ,,peratusan yg tinggi,,
forex lah yg sesuai hehe
 

Kenit

Active+ Member
Joined
Aug 15, 2014
Messages
4,431
Reaction score
52
Points
30
saya pun taktau tuan....meniagalah kot.saya pun dok tengah pikir kenapa 72?tu yang saya kongsikan...
Rules of 72 tu adalah formula mudah utk tahun berapa lama masa diperlukan utk simpanan kita menjadi double dgn pulangan berapa % setahun..

Dari mana formula ni dtg adalah dari pengiraan nilai duit kita pada masa depan..

Aku x ingt apa formula dia..tt boleh try google..klu x silap a=p(1+r)^t..

Yg mana a adalah future value, p = nilai skrg, r = rate if return, t = tahun..
(Formula tu maybe salah..tlg check ye)

dari formula tu, didapati pada nilai 7.2% or 7.2 tahun , simpanan bertambah secara double..

So bila guna rules of 72, senang nk cerita pasal return..
X perlu lah guna financial calculator or other pengiraan yg complex
 
Sponsored Post
Top
Log in Register