Investor Chat RAHSIA gandakan simpanan anda 2 kali lebih cepat...

CG Sponsors




wantrader82

Active+ Member
Joined
Oct 8, 2008
Messages
3,942
Reaction score
129
Points
33
Rules of 72 tu adalah formula mudah utk tahun berapa lama masa diperlukan utk simpanan kita menjadi double dgn pulangan berapa % setahun..

Dari mana formula ni dtg adalah dari pengiraan nilai duit kita pada masa depan..

Aku x ingt apa formula dia..tt boleh try google..klu x silap a=p(1+r)^t..

Yg mana a adalah future value, p = nilai skrg, r = rate if return, t = tahun..
(Formula tu maybe salah..tlg check ye)

dari formula tu, didapati pada nilai 7.2% or 7.2 tahun , simpanan bertambah secara double..

So bila guna rules of 72, senang nk cerita pasal return..
X perlu lah guna financial calculator or other pengiraan yg complex
oh macam tu...terima kasih tuan..sangat jelas.:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

ryumaira

Freshie
Joined
Feb 13, 2012
Messages
33
Reaction score
0
Points
6
hi semua ..sy consultant cwa..
so mmg selalu leader suh guna rules 72 tu utk tahu dgn dividen sekian2.. berapa lama duit kita akan berganda..

neway..utk info..bulan lps cwa declare div utk dali growth fund 6.5% per unit..
so okayla..belum kira capital gain lg..
fund ni pun dah 18tahun..dah pernah rs ms economy downfall 1998,2008....
tp ms ekonomi teruk tu xlama pun..dah mmg cycle ekonomi dunia..

if ada yg nk tau lg psl cwa boleh je tny kt sini..pm pun boleh
 

mata sepet

Freshie
Joined
Apr 16, 2014
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
Hati2 dgn agent unit trust...sgt licik smpi pelabur xtau kena tipu.duit dh amik,sy tggu 2 thn.bila call agent xde dlm pkhidmatan,call BIMB unit trust mereka kata nama sy xde..rupanya agent tu mmg dh kena terminate kerana bawa lari duit org..
 

hakeem

Active+ Member
Joined
May 26, 2008
Messages
3,013
Reaction score
10
Points
25
hi semua ..sy consultant cwa..
so mmg selalu leader suh guna rules 72 tu utk tahu dgn dividen sekian2.. berapa lama duit kita akan berganda..

neway..utk info..bulan lps cwa declare div utk dali growth fund 6.5% per unit..
so okayla..belum kira capital gain lg..
fund ni pun dah 18tahun..dah pernah rs ms economy downfall 1998,2008....
tp ms ekonomi teruk tu xlama pun..dah mmg cycle ekonomi dunia..

if ada yg nk tau lg psl cwa boleh je tny kt sini..pm pun boleh
apa cwa tu?
 

ryumaira

Freshie
Joined
Feb 13, 2012
Messages
33
Reaction score
0
Points
6
Hati2 dgn agent unit trust...sgt licik smpi pelabur xtau kena tipu.duit dh amik,sy tggu 2 thn.bila call agent xde dlm pkhidmatan,call BIMB unit trust mereka kata nama sy xde..rupanya agent tu mmg dh kena terminate kerana bawa lari duit org..
encik bagi cash dekat tgn ke? cek utk simpanan cash..encik kena buat banker cek ats nama encik..bukan cash cheque..

so nextime hati2 bila nk wat pelaburan..
 

lizzqute

Super Active Member
Joined
Feb 8, 2010
Messages
9,786
Reaction score
58
Points
70
Rahsianya adalah hukum 72, seperti dibawah:


Tahun diperlukan untuk menggandakan simpanan anda = 72 / Pulangan dari simpanan anda


Untuk mudah faham;


1. Katakan Ahmad menyimpan RM50,000 di akaun simpanan biasa di bank dengan pulangan setahun 2%. Maka masa diperlukan untuk duit Ahmad jadi sekali ganda iaitu RM100,000 adalah 36 tahun iaitu 72/2 tahun.


2. Mutu menyimpan RM50,000 beliau di akaun simpanan tetap dengan pulangan setahun 3.6%, jadi duit Mutu bertambah jadi RM100,000 dalam masa 72/3.6 iaitu 20 tahun.


3. Yusuf menyimpan RM50,000 beliau di amanah saham dengan pulangan setahun 12%. Duit Yusuf bertambah jadi RM100,000 dalam masa 72/12 iaitu 6 tahun.


Jadi dalam contoh diatas, duit Yusuf bertambah sekali ganda lebih cepat berbanding Mutu dan juga Ahmad.
*

Teknik menggandakan wang penting jika ingin mengumpul kekayaan. Jadi kita perlulah bijak untuk menyimpan agar mendapat gandaan pulangan secepat mungkin….Tiada gunanya ia sampai pada sasaran tetapi kita pula
sudah tua.
NPV... net profit Value.. biasa Bank atau badan kemajuan akan nilai sesuatu project berdasarkan NPV.. so kita akan tahu bila keuntungan boleh tercapai pada tempoh tertentu
 

imp

Fun Poster
Joined
Sep 22, 2009
Messages
790
Reaction score
99
Points
20
Atau boleh guna log..

Rm1 ke rm2 dgn kadar 7%
Log(2)/log(1.07) = 10.244 tahun / 1 tahun 89 hari

Rm1 ke rm 10 dgn kadar 12%
Log(10)/log(1.12) = masa diambil 20.3 tahun / 20tahun 110 hari

Rm1 ke rm1.50 dgn kadar 5%
Log 1.5/log 1.05=8.3 tahun

Ini hanya terpakai untuk exponential.

Rule 72 juga hnya terpakai untuk exponential tapi hanya limit kepada ganda dua.

Untuk ganda selain dari itu, blh guna log.
Rm1000 ke rm1M dgn 7%
1m/1k = 1k
Log(1k)/log(1.07) = 102.09 tahun. Lama jugak nak jadi jutawan asb dgn hanya rm1k compounding annual return tanpa external capital.

Rm200k/rm1m
Log5/log1.07 = 23.78tahun. Utk asb full 200k ke rm1m.
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register