BTC USD 47,790.0 Gold USD 1,843.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Properties yg dibangunkan developer cina 90% overvalued

M.Scofield

Junior Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
72
Reaction score
6
Points
11
nak kata aku terer sangat pasal properties taklah tp aku dr dulu lagi suka bisnes tanah2 ni..ada yg property aku buat tuk duduk sendiri ada yg aku buat utk investment..
la ni aku makin aktif ngan bisnes ni sbb org cina dah mcm org gila berlumba2 nak beli tanah kita..so aku cuba follow the trend la..

of course la developer bukan bumiputera pun dah makin byk pastu berlumba2 bayar kat pemimpin beli tanah utk develop satu tmpt..cam biasala derang gunakan satu melayu berpangkat shareholder sbg puppet utk dptkan tanah..tp pasal ni aku malas nak citerla sbb dah lapuk benar & dah malas nak kata apa..

apa yg aku nampak semenjak menjak ni developer2 cina ni makin lama makin besar kepala mentang2la kaum derang byk pegang duit tu psl derang jual rumah mahal2 kekadang tu mmg tak masuk akal & rasional bila compare dgn kedudukan & kos rumah tu..pendek kata kita panggil OVERVALUED..kwsn yg bukan eksklusif pun derang boleh naikkan kondo dgn range min 300k..mmg teruk betulla keadaan ekonomi sesuatu kaum dlm negara kita ni..mmg kita dah over la org kata tak boleh nak patah balik dah..aku pun skang still tgh berjuang tuk jatuhkan derang dgn apa patut..tu pun aku buat apa yg aku tedayala..

apa lak pendpt korang? setuju tak kalau aku kata proprties2 skang price sebenarnya mmg tak lojik (OVERVALUED)?

p/s:sembang serius je eh kat sini..aku nak amik point sket..nak tergelak2 kat tmpt lain :))
 
Sponsored Post

sweezer

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Mar 3, 2007
Messages
4,860
Reaction score
350
Points
41
nak kata aku terer sangat pasal properties taklah tp aku dr dulu lagi suka bisnes tanah2 ni..ada yg property aku buat tuk duduk sendiri ada yg aku buat utk investment..
la ni aku makin aktif ngan bisnes ni sbb org cina dah mcm org gila berlumba2 nak beli tanah kita..so aku cuba follow the trend la..

of course la developer bukan bumiputera pun dah makin byk pastu berlumba2 bayar kat pemimpin beli tanah utk develop satu tmpt..cam biasala derang gunakan satu melayu berpangkat shareholder sbg puppet utk dptkan tanah..tp pasal ni aku malas nak citerla sbb dah lapuk benar & dah malas nak kata apa..

apa yg aku nampak semenjak menjak ni developer2 cina ni makin lama makin besar kepala mentang2la kaum derang byk pegang duit tu psl derang jual rumah mahal2 kekadang tu mmg tak masuk akal & rasional bila compare dgn kedudukan & kos rumah tu..pendek kata kita panggil OVERVALUED..kwsn yg bukan eksklusif pun derang boleh naikkan kondo dgn range min 300k..mmg teruk betulla keadaan ekonomi sesuatu kaum dlm negara kita ni..mmg kita dah over la org kata tak boleh nak patah balik dah..aku pun skang still tgh berjuang tuk jatuhkan derang dgn apa patut..tu pun aku buat apa yg aku tedayala..

apa lak pendpt korang? setuju tak kalau aku kata proprties2 skang price sebenarnya mmg tak lojik (OVERVALUED)?

p/s:sembang serius je eh kat sini..aku nak amik point sket..nak tergelak2 kat tmpt lain :))


bagus gak perbincangan nie... so apa langkah bijak yg kiter perlu lakukan?
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,268
Reaction score
526
Points
176
diorang tu bijak, beli tanah harga sekarang tapi jual kondo ikut harga yg dijadualkan siap dalam tempoh 2-3 tahun lagi.
 

hazwan

Super Active Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
5,107
Reaction score
11
Points
65
gomen x leh pantau ke harge2 pojek umah ni? bukan ikut sesedap rase depa kot nak tentukan...
 

jejantas

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2007
Messages
24,648
Reaction score
920
Points
161
gomen x leh pantau ke harge2 pojek umah ni? bukan ikut sesedap rase depa kot nak tentukan...

Gomen kita nih apa ler mereka tau buat.... nak kawal harga beras dan gula pun x berapa nak berjaya
 

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
Gomen kita nih apa ler mereka tau buat.... nak kawal harga beras dan gula pun x berapa nak berjaya

gomen kita dah masyuk...bukan tanak pantau
tu la pelikkan...yg ditindas tetap kita org melayu di tanah air sendiri
 

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,569
Reaction score
75
Points
120
tu la pasal, cakap bnyk orang kita nie...
tapi tetap pilih kerajaan yg tak leh pakai. buat apa?

cakap bnyk, action tak tahu la...
 

abahmu

Legendary Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,952
Reaction score
125
Points
123
mmg susah kta nak lwn dgn mereka ni..sbb org melayu x ramai yg berminat dlm bisnes ni.malah xda galakan dri gov utk melayu terlibat dlm bisnes ni..lg pun menteri perumahan adalah dri kaum cina lg la susah utk melayu naik...

mungkin leader2 melayu kita akan sedar bila dh xda tanah utk org melayu miliki..x mustahil di masa akan dtg org melayu menyewa rumah dri org cina...sekiranya xda inisiatif dri org melayu dan pemimpin kerajaan berbangsa melayu
 

ForexGirl

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
3,022
Reaction score
30
Points
30
klau dari kecik belajar erti bisnes xmustahil bleh berjaya gak..
 

hazwan

Super Active Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
5,107
Reaction score
11
Points
65
mmg susah kta nak lwn dgn mereka ni..sbb org melayu x ramai yg berminat dlm bisnes ni.malah xda galakan dri gov utk melayu terlibat dlm bisnes ni..lg pun menteri perumahan adalah dri kaum cina lg la susah utk melayu naik...

mungkin leader2 melayu kita akan sedar bila dh xda tanah utk org melayu miliki..x mustahil di masa akan dtg org melayu menyewa rumah dri org cina...sekiranya xda inisiatif dri org melayu dan pemimpin kerajaan berbangsa melayu

aku sokong sama luu...lagi2 kat klang valley, atau pon tgnk kat desa park city kat kwsn umah ak, perggh...mcm dok oversea, smua mate sepet daa conquer...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register