Prabayar (Prepsid) Didaftar Tanpa Pengetahuan Anda

Recommended Brokers


hltmt_lina

Freshie
Joined
Apr 25, 2009
Messages
36
Reaction score
0
Points
6
Assalamualaikum warga cg,

saya nak tanya , pernah tak terjadi pada anda..Prabayar (Prepaid Telco) Didaftar Tanpa Pengetahuan Anda

Maksud saya...anda mempunyai 1 nombor umobile sebagai contoh , bila anda check kat apps myumobile...anda check my prepaid...ada nombor lain selain dari nombor yang anda guna.

Berhati-hati ada Dealer tidak bertanggungjawap mengguna kan maklumat peribadi kita walaupun kita dah 'cross' kat salinan kad pengenalan.

cuba check kat apps
- umobile
- digi
- hotlink
- celcom (boleh check ocs kat website)
sama ada nombor lain selain nombor tetap yang anda guna.

Saya dah buat aduan perkara ini , dalam siasatan pihak berkenaan.

Tidak masuk akal , 2 nombor didaftar dalam 1 hari...pastu masa cuti Hari Raya Aidil Fitri. Hari Raya pertama pula 15hb Jun 2018. Orang sibuk kat rumah , takkan lah nak keluar pergi daftar prepaid.

Saya terkena di 2 syarikat telekomunikasi. Saya rasa warga asing yang mendaftar mengguna maklumat peribadi kita.

Yang paling kita risau mereka yang guna nama kita , salah guna..buat ntah apa2 aktiviti.
 
Sponsored Post

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
7,671
Reaction score
402
Points
86
tak boleh pakai app kalau tak ada nombor dalam telco tersebut. kena ada satu nombor baru boleh login.
 

hltmt_lina

Freshie
Joined
Apr 25, 2009
Messages
36
Reaction score
0
Points
6
tak boleh pakai app kalau tak ada nombor dalam telco tersebut. kena ada satu nombor baru boleh login.
apps umobile boleh tahu.
saya ada bukti...& celcom pun boleh trace melalui celcom ocs

cuma hotlink & digi tak pasti..tapi boleh call customer services untuk semakan
 

hltmt_lina

Freshie
Joined
Apr 25, 2009
Messages
36
Reaction score
0
Points
6
cara semakan kat umobile

pergi ke my Account , klik ke Profile & Setting dan klik ke My Prepaid Line
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
21,760
Reaction score
2,326
Points
191
aku kena dah..

nama aku kena blacklist sebab ada nombor xbayar bil, nombor celcom..

bila cek, aku xpernah guna pun nombor tu..

bila tanya solutions, celcom suruh buat report polis..
 

hltmt_lina

Freshie
Joined
Apr 25, 2009
Messages
36
Reaction score
0
Points
6
aku kena dah..

nama aku kena blacklist sebab ada nombor xbayar bil, nombor celcom..

bila cek, aku xpernah guna pun nombor tu..

bila tanya solutions, celcom suruh buat report polis..
saya kena 3 nombor daftar atas nama saya. 2 umobile & 1 celcom...digi & hotlink saya tak check lagi.
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
7,671
Reaction score
402
Points
86
apps umobile boleh tahu.
saya ada bukti...& celcom pun boleh trace melalui celcom ocs

cuma hotlink & digi tak pasti..tapi boleh call customer services untuk semakan
maksud saya tak boleh daftar pakai no telco lain.
WE ARE SORRY!
Sorry, the number you have keyed in is not a valid U Mobile number.
Please contact our customer service @ 018 388 1318 for further assistance.
 

hltmt_lina

Freshie
Joined
Apr 25, 2009
Messages
36
Reaction score
0
Points
6
maksud saya tak boleh daftar pakai no telco lain.
WE ARE SORRY!
Sorry, the number you have keyed in is not a valid U Mobile number.
Please contact our customer service @ 018 388 1318 for further assistance.
memang lah boss tak boleh. check kat my prepaid line...kat apps umobile...jika guna umobile.
untuk syarikat lain masing2 kan ada apps nya sendiri..

digi...my digi
hotlink...red hotlink
celcom...celcom lite

masing2 ada apps @ ocs website.
tapi digi tak boleh tengok kat webs telenor ... kena apps ... godek2 lah sepuas hati sampai jumpa info nombor prepaid yang kita guna
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,508
Reaction score
2,619
Points
201
memang lah boss tak boleh. check kat my prepaid line...kat apps umobile...jika guna umobile.
untuk syarikat lain masing2 kan ada apps nya sendiri..

digi...my digi
hotlink...red hotlink
celcom...celcom lite

masing2 ada apps @ ocs website.
tapi digi tak boleh tengok kat webs telenor ... kena apps ... godek2 lah sepuas hati sampai jumpa info nombor prepaid yang kita guna
ya tuan...ada berlaku...

boleh terminate terus no tu...sbb tuan adalah pemilik asal...

nak buat report polis pun boleh...

dan dealer yg melaku kan perbuatan tu boleh kena saman...dah ada yg kena saman...

seingat sya kes d penang....
 

matskodeng

Fun Poster
Joined
Oct 26, 2011
Messages
456
Reaction score
10
Points
15
saya pernah kena nombor celcom ade org daftar pakai nama saya...saya pergi center ckp simcard saya hilang...dpt simcard baru+plan internet yg dah siap langgan hahaha
 
Sponsored Post
Top
Log in Register