BTC USD 38,826.2 Gold USD 1,826.25
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Perceraian dan prosedur

RuthlessFairy

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 15, 2009
Messages
27,508
Reaction score
118
Points
128
Salam.

aku nak tanya,proses perceraian tu mcm ne?
selepas suami melafazkan talak..
lepas tu kene gi mahkamah kan?

ok. pastu dah bercerai, bekas isteri boleh tuntut apa ye?

aku ada study pasal mutaah tapi tak faham.
dalam keadaan mana yang membolehkan bekas suami TAK PERLU bayar mutaah?

and harta sepencarian tu mcm ne plak?
adakah ,mahkamah yg tentu kan?
 
Sponsored Post

mynameis

Super Active Member
Joined
May 2, 2012
Messages
6,942
Reaction score
253
Points
81
Salam.

aku nak tanya,proses perceraian tu mcm ne?
selepas suami melafazkan talak..
lepas tu kene gi mahkamah kan?

kenala p mahkamah.hakim akan tentukan smaada lafaz dibuat dlm keadaan suami waras/sebaliknya

ok. pastu dah bercerai, bekas isteri boleh tuntut apa ye?

nafkah edah,harta sepencarian,penjagaan anak,nafkah anak

aku ada study pasal mutaah tapi tak faham.
dalam keadaan mana yang membolehkan bekas suami TAK PERLU bayar mutaah?

bila bekas isteri stuju utk x tuntut.slalunya kes bila isteri nak berpisah n suami x brapa nak bagi.so si isteri kata,if u divorce me,i wont claim mutaah.
so bekas suami xyahla bayar


and harta sepencarian tu mcm ne plak?

harta yg diperoleh secara bersama semasa dlm tempoh perkahwinan.
adakah ,mahkamah yg tentu kan?

klu ada surat yg menyatakan suami/isteri berhak sekian2 amaun,so mahkamah akan ikut je perjanjian tu.klu xde mahkamah akn tentukan tp rumit sket la prosesnya.
 

meijin

Legendary Member
Joined
Oct 30, 2008
Messages
11,656
Reaction score
116
Points
123
klu ada surat yg menyatakan suami/isteri berhak sekian2 amaun,so mahkamah akan ikut je perjanjian tu.klu xde mahkamah akn tentukan tp rumit sket la prosesnya.

ok dah blh close thread
 

9_9

Active+ Member
Joined
Nov 1, 2012
Messages
3,084
Reaction score
15
Points
30
da kahwin ker tt
 

boyz371

CG Top Poster Club
ForexMart Fans
Joined
Aug 24, 2010
Messages
28,564
Reaction score
281
Points
131
tt nak cerai ke?Bincang leklok dulu
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
155,594
Reaction score
21,295
Points
1,671
kt msia ni dah cerai wt hal masing2la..hal sepencarian tu klo mampu byr lawyer pstu duit juta2 je baru fight..org kaya, artis je..yg marhaen redha jela..nk turun naik mahkamah tu yg malas
 

mynameis

Super Active Member
Joined
May 2, 2012
Messages
6,942
Reaction score
253
Points
81
ok dah blh close thread

sebenarnya boleh je gugel maklumat smua tuh.

aku sbenarnya musykil.dia tanya soalan untuk diri sendiri ke?:-?:-?:-?
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
155,594
Reaction score
21,295
Points
1,671
aah ruth ni cople pun tak tiba2 tanya cerai cmne
 

Dzoolhelmi™

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
10,486
Reaction score
163
Points
133
drama baru ke nie?

parking duluk lah :D
 

meijin

Legendary Member
Joined
Oct 30, 2008
Messages
11,656
Reaction score
116
Points
123
sebenarnya boleh je gugel maklumat smua tuh.

aku sbenarnya musykil.dia tanya soalan untuk diri sendiri ke?:-?:-?:-?

jngla musykil2..nti die malu..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register