Pelabur asing masih 'takut' dengan Bursa Malaysia

CG Sponsors
Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,640
Reaction score
325
Points
41
KUALA LUMPUR: Pengeluaran dana asing dari Bursa Malaysia terus menekan bursa saham tempatan.

Perkembangan ini masih berlaku walaupun penilaian saham-saham tempatan telah jatuh ke paras lebih murah.

Menurut Bloomberg, kira kira AS$2 bilion telah dikeluarkan oleh pelabur asing dari Bursa Malaysia tahun ini.

Ini menjadikan bursa tempatan ditakrif sebagai bursa dengan prestasi paling lemah di Asia.

Penangguhan atau pembatalan projek infrastruktur mega, kelemahan ringgit serta ketidaktentuan peralihan kuasa dikatakan menjadi faktor yang menjejaskan sentimen pelabur luar.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif EquitiesTracker, Alvin Vong, situasi ini turut dimangkin oleh pendapatan sektor korporat yang lemah.

“Jika kita lihat angka pendapatan korporat terkini berbanding tahun lepas, ia secara amnya lebih lemah, jadi tiada ada faktor penggalak untuk pelabur asing ingin kembali melabur ke Bursa Malaysia buat masa ini,” ujarnya.

Bursa Malaysia mengalami penarikan keluar dana asing terbanyak di Asia sejak kira-kira setahun lalu.

Bursa Malaysia dianggap bursa berprestasi terburuk di Asia sejak setahun lepas.

Alvin bagaimanapun berkata, kerajaan tiada pilihan selain melihat semula projek pembangunan infrastruktur bagi menguruskan hutang negara.

“Pada saya, belanjawan lalu agak baik. Ia agak berhemah, ia kelihatan seperti belanjawan yang bertanggungjawab meskipun tahap hutang kerajaan agak hampir kepada RM1 trilion.

“Banyak juga kontrak (pembangunan infrastruktur) telah dirunding semula dan kerajaan pada Mac lalu berkata [projek] bernilai kira-kira RM14 bilion akan diteruskan,” katanya.

Sementara itu menurut Ketua Pakar Ekonomi IQI-Juwai, Shan Saeed, walaupun Bursa Malaysia menerima impak paling besar, banyak bursa tempatan turut senasib.

“Saya melihat pelabur asing bukan saja menarik dana keluar dari Malaysia, tetapi dari bursa serata ASEAN sejak dua suku lalu.

“Pengurus dana harus menyeimbangkan kedudukan mereka akhir tahun ini untuk menunjukkan keputusan (pelaburan) mereka ke ibu pejabat masing-masing," katanya.

Shan berkata, ini kerana pengurus dana asing perlu mula merangka strategi pelaburan mereka untuk tahun hadapan.

Shan berkata, kerajaan juga perlu menambah baik dialog dengan komuniti pelabur tempatan dan antarabangsa.

Sementara itu, Alvin optimis sentimen pelabur terhadap bursa tempatan akan kembali pulih tahun hadapan, selepas langkah-langkah pengurusan kewangan kerajaan serta inisiatif dalam Belanjawan 2020 mula memberi kesan.

“Apa yang pelabur ingin lihat ialah pengurusan hutang kerajaan dengan bertanggungjawab. Pelabur akan lihat perkara-perkara seperti defisit pendapatan dan belanjawan kerajaan.

“Kalau kita lihat pada prestasi eksport, negara sebenarnya mencapai lebihan dagangan baru secara konsisten.

“Saya percaya ramai pelabur asing akhirnya akan kembali, tetapi sudah tentu pendapatan korporat juga perlu meningkat untuk mereka berbuat demikian,” katanya.

Shan berkata, kerajaan juga perlu memantapkan dialog dengan komuniti pelabur antarabangsa bagi menambah baik sentimen mereka terhadap ekonomi Malaysia.

“Strategi dialog dengan pengurus dana perlu ditambah baik supaya mereka melabur dengan banyak.

“Pemegang taruh perlu diberi taklimat menyeluruh mengenai keadaan ekonomi supaya mereka memahami realiti kini.

“Terbitkan siaran akhbar juga dengan lebih kerap kepada pelabur tempatan dan asing. Komunikasi adalah penting, untuk memanfaatkan peperangan perdagangan kini serta dan kelas menengah yang semakin meningkat di Afrika,” kata beliau lagi.

Sumber : astro awani
 
Sponsored Post

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
7,214
Reaction score
395
Points
81
Sejak kerajaan baru ambil alih, belum ada satu pun berita berkaitan ekonomi yang boleh menggembirakan hati rakyat.
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,335
Reaction score
20,969
Points
1,671
Najib Razak
4 hrs ·

Ini yang dinamakan "terlalu pandai".

Suku pertama tahun 2018, bursa saham naik mendadak sehingga mencapai paras paling tinggi dalam sejarah pada bulan April 2018.

(mungkin "defisit" RM4.1b pada akhir tahun 2017 yang didakwa PH pun sudah lenyap)

Bulan April 2018 itu masih zaman BN.

Suku kedua tahun pula 2018 ialah dari bulan April hingga akhir Jun.

Kita semua maklum bahawa Bursa Saham menjunam sejurus selepas PRU14 pada 9hb Mei 2018.

Ini bermakna kejatuhan Bursa dan defisit Tabung Haji pada akhir suku kedua tahun 2018 itu sudah zaman PH - bukan masa BN lagi.

Posting page propaganda PH ini sebenarnya telah mengaku bahawa bahagian paling besar bail-out RM17.8 bilion untuk Tabung Haji sekearang inisebenarnya adalah salah PH dan berlaku pada zaman PH.

Ada hati nak salahkan BN lagi?


 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,335
Reaction score
20,969
Points
1,671
Najib Razak
4 hrs ·

PH U-turn sini sana, langsung tak bagi signal.

Tipu ke kiri dan ke kanan.

Akauntan tak bertauliah dibuang kerja tak sampai 1 minggu yang jaga duit negara.

Mana mungkin pelabur asing tak takut?

Dah 18 bulan pun belum hilang fobia.

 

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,640
Reaction score
325
Points
41
Perubahan pada pengurusan atasan Bursa dan Suruhanjaya SekuritiKUALA LUMPUR: Kedua-dua Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia dijangka menyaksikan perubahan pada pengurusan tertinggi tidak lama lagi.

Ketua Kewangan dan Pelaburan Korporat (CFI) Suruhanjaya Sekuriti, Eugene Wong Weng Soon akan meletak jawatan sehingga selesai kontraknya menjelang akhir tahun, kata jurucakap suruhanjaya ketika dihubungi.

Wong akan meninggalkan badan berkanun itu "untuk menjalankan perniagaan lain setelah selesai kontraknya pada akhir tahun", kata jurucakap itu.

SC juga mengesahkan bahawa Hayati Aman Hashim, Pengurus Besar (ekuiti) Bahagian CFI, juga akan meninggalkan institusi tersebut berikutan peluang kerjaya yang lain sehingga akhir tahun.

Menurut Laporan Tahunan SC 2018, Wong dilantik sebagai ahli bukan eksekutif SC pada 1 Mac 2016. Beliau kini menjadi penasihat kepada Lembaga Piawaian Perakaunan Malaysia, dan beliau juga pernah menjadi ahli majlis Institut Akauntan Malaysia dan Pengerusi Lembaga Piawaian Etika.

"SC ingin menekankan bahawa seperti mana-mana pertubuhan lain, akan ada penurunan dan aliran pekerja di institusi itu.

"Apa yang lebih penting ialah institusi mempunyai bakat strategi diperlukan untuk memastikan kita mempunyai sumber terbaik untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran," kata jurucakap.

Sementara di Bursa, menurut sumber, ia juga dijangka akan melihat beberapa perubahan pada jawatan pengurusan kanan yang sedia ada.

Adalah difahamkan bahawa perubahan itu akan melibatkan Ketua Pegawai Komersil Selvarany Rasiah, Ketua Pegawai Operasi Datin Azalina Adham, dan Pengarah Strategi Korporat Dr Tan Wei Lin, menurut tiga sumber yang tidak mahu mahu mendedahkannya kepada umum.

Perubahan itu juga akan melibatkan Ketua Pegawai Selia Yew Yee Tee, kata sumber itu.

Ia tidak jelas mengapa rombakan itu dilakukan. Bursa Malaysia tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan sebarang komen.

Semalam, bursa saham mengeluarkan satu kenyataan untuk mengumumkan rancangannya untuk menyusun semula organisasi, berkuatkuasa pada 1 Januari 2020.

Struktur baru kepada organisasi mendatar dan membuktikan perubahan masa depan berdasarkan lanskap operasi dan pengawalseliaan yang pantas dan mencabar, menurut kenyataan itu.

"Keperluan untuk melakukan rombakan ini adalah untuk memberikan perubahan kepada perkhidmatan yang lebih baik kepada para pelanggan dan pemegang kepentingan kami,bagu memenuhi visi kami untuk menjadi pasaran utama yang bertanggungjawab dan global yang terkemuka di Asean," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Muhamad Umar Swift.

Selvarany, Azalina dan Tan telah berkhidmat dalam jawatan masing-masing sekarang hanya dalam tempoh tiga tahun sejak pelantikan mereka pada Februari 2017.

Selvarany, 53, telah berkhidmat di Bursa sejak 1992, dan berkhidmat dalam beberapa jawatan kanan dalam kumpulan termasuk sebagai Ketua Pegawai Perundangan dan Ketua Pegawai Kawal Selia sebelum menyandang jawatan sekarang.

Azalina, 50, telah menyertai kumpulan itu sejak Jun 2001, dan telah berkhidmat sebagai Pengarah Strategi dan Transformasi sebelum pelantikannya sekarang.

Tan juga dilantik memegang peranannya pada Februari 2017. Sebelum itu, beliau berkhidmat di Bank Negara Malaysia dan Kumpulan Perbankan RHB.

Dalam pada itu, Yew, 49, dilantik sebagai Ketua Pegawai Pengawal Seliaan pada 1 Mei 2017. Beliau telah menyertai kumpulan itu sejak tahun 1999.

=======================================================================

SC and Bursa to see top management changes

KUALA LUMPUR: Both the Securities Commission of Malaysia (SC) and Bursa Malaysia are expected to see changes at the top management soon.

At the SC, its head of corporate finance and investment (CFI) Eugene Wong Weng Soon will be stepping down from his current post upon the completion of his contract by year-end, said the commission’s spokesperson when contacted.

Wong will be leaving the statutory body “to pursue other endeavours upon completion of his contract at the end of the year”, the spokesperson added.

The SC has also confirmed that Hayati Aman Hashim, general manager (equities) of the CFI division, is also leaving for other career opportunities by year-end.

According to the SC’s Annual Report 2018, Wong was appointed as SC’s non-executive member on March 1, 2016. He currently serves as an adviser to the Malaysian Accounting Standards Board, and he was also previously a council member of the Malaysian Institute of Accountants and chairman of its Ethics Standards Board.

“The SC would like to stress that as with any other organisation, there will be an ebb and flow of people working at the institution.

“What is more important is that the institution has a talent strategy in place to ensure we have the best resources to regulate and develop the market,” said the spokesperson.

Over at Bursa, according to sources, it is expected to see several changes in its current senior management positions as well.

It is understood that the changes will involve its chief commercial officer Selvarany Rasiah, chief operating officer Datin Azalina Adham, and director of corporate strategy Dr Tan Wei Lin, according to three sources who declined to be named as the matter has not been made public.

The changes could also involve chief regulatory officer Yew Yee Tee, the sources said.

It is unclear about the reason behind the movement. Bursa Malaysia cannot be immediately reached for comment.

Yesterday, the stock exchange issued a statement to announce its plan for an organisational restructure, to be effective on Jan 1, 2020.

The new structure will flatten the organisation and future-proof the exchange in light of the fast-evolving and challenging operational and regulatory landscape, according to the statement.

“It is incumbent on the exchange to make these changes to better serve our customers and stakeholders, fulfilling our vision of becoming Asean’s leading responsible and globally connected marketplace,” said its chief executive officer Datuk Muhamad Umar Swift.

Selvarany, Azalina and Tan have served in their current positions for just under three years since their appointments in February 2017.

Selvarany, 53, has served Bursa since 1992, and has served in several senior positions in the group including as its chief legal officer and chief regulatory officer before her current responsibility.

Azalina, 50, has been with the group since June 2001, and has served as strategy and transformation director prior to her current appointment.

Tan was also appointed to her current role in February 2017. Prior to that, she had stints in Bank Negara Malaysia and RHB Banking Group.

Meanwhile, Yew, 49, was appointed as chief regulatory officer on May 1, 2017. She has been with the group since 1999.


Sumber : the edge markets
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
7,214
Reaction score
395
Points
81
Keuntungan Bursa pun dah tinggal ciput tahun ni, pelabur, trader tak berani masuk market.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register