BTC USD 67,037.3 Gold USD 2,331.00
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jom FCPO ( Bursa Malaysia)

Hou-Ou

Active+ Member
gem
Messages
4,382
Joined
Jun 13, 2021
Messages
4,382
Reaction score
1,911
Points
111
20 Rejab 1445

Assallamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Allahumma Solli ala Syaidinna Muhammad


Indah Mawar di celah pegaga
Mawarnya harum pegaganya di makan
enak bersuap besama Nasi
Berkerja keras itu mulia
Mencari rezeki penuhi kewajiban
cemerlangkan Bangsa membangun diri


Hahaha...saya mulakan bebenang baru ini dengan serangkap pantun..sebagai jatidiri anak melayu

Sopan Santuun Anak Melayu :)

Eh tapi bebenang ni utk semua ya...semua pun Welcome!

nihao...vanakkam...Hi.. :)




.........................................

Alhamdullillah


Tujuan saya start bebenang baru FCPO ini InsyaAllah bertujuan untuk buat satu bentuk jurnal lah...Untuk trading FCPO
(usah sambung yg lama..kita start barulah..) :)

InsyaAllah saya akan cuba untuk tiap-tiap hari update perkembangan trading saya disini.


Tapi..Bebenag ni saya tak maksudkan untuk jurnal saya sorang..tak!
saya nak ajak masta Masta FCPO yg ada...mcm Tuan Tuabangka, Masta Jusuh, Masta JIBAM, Masta Jais, Masta hamirumar, Masta Ahirhashim, Masta Kapak, Masta adie....errrr.....banyaaakkkk....sekadar menyebut Masta2 yg saya ingat ...byk lagi...maaf tak tertaip


Kat luar sana..ada banyak group2 telegram...dan nampak byk & rancak...terlebih lagi group2 sifu Forex...Tapi...Org2 tua mcm saya ni pickup slow


huhu...Pickup slow


So..kalau kat CG ni..lebih sesuai utk yg slow mo mcm saya... :)


kalau dulu2..saya ingat thread2 Forex sgt2 rancak kat CG...antara yg saya ingat..Masta Belida...hebattt...sapa lagi..ramai...
Tapi jaman telegram ni......semua org tumpu tele agaknya..

Tapi yg best kat CG.....semua org boleh slomo..buat cerita panjang mcm cerpin pun masih o.k!


...............................................


Wokeyyyy...

Hari ni...Market FCPO CUTI
Bursa Malaysia CUTI
(Cuti Hari Wilayah)

Bulan Baru
Tahun pun masih baru 1/2 ..2024
Bulan Islam..20 Rejab 1445

Laepas Syaaban...nanti kita Puasa...dekaattt dah

Moga2 Allah berkati Rejab kita, Syaaban dan sampaikan kita ke Ramadhan....Aminnn


Saya buka Thread baru ni ya....Harap dapat dimeriahkan.

InsyaAllah
 
Sponsored Post

O.K...Sementara cuti ni...
kita buat Ulangkaji sikit

................................................................................................


Apa itu FCPO ?

FCPO
, atau Kontrak Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah, merupakan kontrak yang diperdagangkan di Bursa Malaysia Derivatif. Kontrak ini menggunakan Ringgit Malaysia (MYR) sebagai denominasi. FCPO telah menjadi penanda aras harga global bagi Pasaran Minyak Sawit Mentah sejak Oktober 1980.


Waktu Dagangan FCPO?​

FCPO mempunyai tiga waktu dagangan iaitu:

  • 1️⃣
    Sesi Pertama : Sesi Malam 9.00pm – 11.30pm
  • 2️⃣
    Sesi Kedua : Sesi Pagi 10.30am – 12.30pm
  • 3️⃣
    Sesi Ketiga : Sesi Petang 2.30pm – 6.00pm
....................



wah...nampak Stylo :)

So..Sekarang..Dah ada trading Malam.... (Terus terang...sampai hari ni saya belum pernah buka 1 position malam pun..huhu...masih takut )

Yg best...bangun subuh..lepas Solat dsbnya..
pakai kasut sukan....boleh jogging dulu..

Habis dah buang Kalori...eh..kena masuk balik kilo kalori..singgah Mamak...perkena Roti Canai ..
atau singgah kedai Kak Yah..perkena Nasi Lemak ..Opah2 masak siap sambal bilis yg banyak bilis dalam kuah tu..tak ada asing2...fuhhhh..sedappp

Balik..Mandi lagi sekali

buka Komp Jam 10.00 am

standby utk Market buka Jam 10.30 a.m




(Saya relax je..sebab mmg sekarang tak berani nak O.V...memang 100% Scalping sja....
Perangai katak FCPO agaknya jangkit dgn polotikus kita :) hahaha
Politikus dah ada akta
FCPO ni tak ada lagi

dia mengada ngada

sat sat dia Lompat...GAP

so..Ilmu yg ada takat ni.....saya elak Gap....

waktu2 akan Gap saya elak dulu

penakut???

YA KOT :) !
 
Saya pun baru tahu pasal fcpo ni 2023...patuh syariah..
Baru nak register akaun future fcpo


Wah...Jom tuan maxpda

Penting...HALAL :)

Kedua...Peace Of Mind!
Kita tak mmunkin bergaduh dgn Broker!

Tak logik sebenarnya bergaduh dgn broker..tak logik sebenarnya kalau "LEGIT" broker hendak kita rugi!

Pendapatan Broker atau dlm kes ni kita panggil FBR ...adalah drp Brokerage Fee...
yg mana..mereka chrge..katakan...
Contoh:
RM 10..kita masuk...dan RM 10 kita keluar..
So setiap 1 lot..dah dapat RM 20 kat Broker

kalau kita MC...kita tak trade...diorg pun hilang pendapatan

kita untung juta2..lagi diorg suka....every lot kalilah..+ berapa lama kita jadi traders under dia!

So...Diorg pun doakan kita huntunggg :)



..................


Biasa berlaku dlm Forex trading...tiba2 ada chart kat Broker x. yg buat spike gila....sedangkan broker2 lain tak ada spike...hahaha...sah2lah pelesu...

.....

ada kes...nak depo senang
nak widraw...eh..tak boleh?
Tiba2 Broker tuduh salah laku lah dsbnya


........

Tapi..Pastikan


BUKA ACCOUNT DGN BROKER YG SAH !

antaranya....RHB, Maybank dll
Saya masih setia dgn KENANGA (walau FBR saya tak buat apa2..hanya tolong saya widraw sja :) ) + email statement...hahaha
saya jenis tak suka kena kacau


Saya tengok Lami Azizan bagus..selalu buat mapping, tunjuk ajar dll..nak buka under dia Philip...
best juga Philip Nova sekarang link terus dgn Tradingview...senang trade
Cuma brokerage dia ambil tinggi sikit ...Tapi kalau suka..O.K je!
(Tambahan dia bagi guna margin 25% - dgn syarat2......so..Margin sekarang RM 7K..
dgn dia marging RM 1750 pun boleh!
WOWWWW !!! )


Macam saya...saya trade Intraday...min margin...RM 3500.00 (Half margin - tak boleh O.V)
brokerage saya RM 8 in..RM 8 out

saya tau..ramai dapat RM 7

paling kurang RM 6!!!!

Tapi saya O.K lah dgn RM 8 tu...bagi kawan tu suka sikit.. :)

Lagi pun..RM 16 tu senang je nak cover dgn FCPO ni..satu tick proit pun dah RM 25


Sebab tu saya pun rasa kalau kena charge lebih sikit..tapi dpt support yg bagus mcm Lami tu..Tapi saya belum buka acct dgn dia lagi
InsyAllah..ada rezeki lebih...saya buka dgn dia nanti

(Lami ada Group Tele dia...subsc pun ada dlm 3000 ooo...boleh cari.. )


O.K Tuan maxpda....buka Acct cepattttt :)
lepas tu....kongsi Jurnal kat sini!
 
Wah...Jom tuan maxpda

Penting...HALAL :)

Kedua...Peace Of Mind!
Kita tak mmunkin bergaduh dgn Broker!

Tak logik sebenarnya bergaduh dgn broker..tak logik sebenarnya kalau "LEGIT" broker hendak kita rugi!

Pendapatan Broker atau dlm kes ni kita panggil FBR ...adalah drp Brokerage Fee...
yg mana..mereka chrge..katakan...
Contoh:
RM 10..kita masuk...dan RM 10 kita keluar..
So setiap 1 lot..dah dapat RM 20 kat Broker

kalau kita MC...kita tak trade...diorg pun hilang pendapatan

kita untung juta2..lagi diorg suka....every lot kalilah..+ berapa lama kita jadi traders under dia!

So...Diorg pun doakan kita huntunggg :)



..................


Biasa berlaku dlm Forex trading...tiba2 ada chart kat Broker x. yg buat spike gila....sedangkan broker2 lain tak ada spike...hahaha...sah2lah pelesu...

.....

ada kes...nak depo senang
nak widraw...eh..tak boleh?
Tiba2 Broker tuduh salah laku lah dsbnya


........

Tapi..Pastikan


BUKA ACCOUNT DGN BROKER YG SAH !

antaranya....RHB, Maybank dll
Saya masih setia dgn KENANGA (walau FBR saya tak buat apa2..hanya tolong saya widraw sja :) ) + email statement...hahaha
saya jenis tak suka kena kacau


Saya tengok Lami Azizan bagus..selalu buat mapping, tunjuk ajar dll..nak buka under dia Philip...
best juga Philip Nova sekarang link terus dgn Tradingview...senang trade
Cuma brokerage dia ambil tinggi sikit ...Tapi kalau suka..O.K je!
(Tambahan dia bagi guna margin 25% - dgn syarat2......so..Margin sekarang RM 7K..
dgn dia marging RM 1750 pun boleh!
WOWWWW !!! )


Macam saya...saya trade Intraday...min margin...RM 3500.00 (Half margin - tak boleh O.V)
brokerage saya RM 8 in..RM 8 out

saya tau..ramai dapat RM 7

paling kurang RM 6!!!!

Tapi saya O.K lah dgn RM 8 tu...bagi kawan tu suka sikit.. :)

Lagi pun..RM 16 tu senang je nak cover dgn FCPO ni..satu tick proit pun dah RM 25


Sebab tu saya pun rasa kalau kena charge lebih sikit..tapi dpt support yg bagus mcm Lami tu..Tapi saya belum buka acct dgn dia lagi
InsyAllah..ada rezeki lebih...saya buka dgn dia nanti

(Lami ada Group Tele dia...subsc pun ada dlm 3000 ooo...boleh cari.. )


O.K Tuan maxpda....buka Acct cepattttt :)
lepas tu....kongsi Jurnal kat sini!
Haha..mantap...banyak tau ni..dah berapa lama trade..
 
Haha..mantap...banyak tau ni..dah berapa lama trade..


haha...Buah Cempedak di luar pagar Tuan...

saya nak minyak tunjuk ajar :)



...................................................

Eh....jom sembang2 dulu

Berkenalan dgn Org Tua ni....sapa kenai..


images.jpg


Ni lah Honma Munehisa....Lahir 1724

Sorg trader Dojima Rice Exchange...tempat bermulanya Futures Komoditi trading yg kita buat ni (FCPO)....asalnya Beras. Digelar God of Markets :)

Jasa dia ni yg terbesar ......Dia lah pencipta Candlestick

so..dgn Candlestick chart...dia menjadi..The Greatest Price Action trader....sangat berjaya..sampai dianggarkan net worth dia masa tu USD 10 Billion


Thanks to Steve Nison....kita pun kenai Candlestick jepun ni bila dia tulis buku dia Japanese Candlestick Charting Techniques tahun 1991 :)

Hinggalah kita semua pun jadi tak reti nak buat analisa kalau tak tengok Candlestick Chart.




Esok pukul 10.30...market FCPO buka
sapa2 ada Info Soyabean Oil,
Info2..Dalian dsbnya


sudi2kanlah letak kat sini ya...
TQ
 
Assallamualaikum warahmatullah

Jumaat 21 Rejab

Daripada Rabu harga FCPO kita kontark J (April) kita dah jatuh jauh

Pagi ni saya agak lambat sikit buka comp....p jalan2 dgn Isteri tersayang dulu...cari mee rebus daging dulu

Tau2 dah pukul 11 saya baru depan komp


Hari ni Market Open..GAP kat bawah..3780

O.Keyyy

Saya cadang nak Paper trade sja...sambil wife kat sebelah..saya catat

BUY 3778

masa tu price main sekitar 76, 77, 78


Target price 3800 (untuk sesi pagi)


Alhamdullillah.....Price sekarang dah 3790!

So..Untung 11 ticks la (buang 1 )..RM 275.00

Wah...sarapan pagi yg enak ni!


Opssss......angan2 sja....Paper Trade sja....hahaha :)

huhu...


Wife tanya..kenapa tak Enter sja?...hahhahhah

Relaxxx dulu


Market sentiasa ada...

(tapi dlm hati..membunga bunga juga...ish..kalau lah masuk BUY tadi..dah boleh buat beli apa ya..RM 275.00..hahah )


S0..Price sekarang main kat 3787...adakah akan sampai target saya 3800 sebelum rehat Jumaat?

kita tunggu :)
 
Assallamualaikum warahmatullah

Jumaat 21 Rejab

Daripada Rabu harga FCPO kita kontark J (April) kita dah jatuh jauh

Pagi ni saya agak lambat sikit buka comp....p jalan2 dgn Isteri tersayang dulu...cari mee rebus daging dulu

Tau2 dah pukul 11 saya baru depan komp


Hari ni Market Open..GAP kat bawah..3780

O.Keyyy

Saya cadang nak Paper trade sja...sambil wife kat sebelah..saya catat

BUY 3778

masa tu price main sekitar 76, 77, 78


Target price 3800 (untuk sesi pagi)


Alhamdullillah.....Price sekarang dah 3790!

So..Untung 11 ticks la (buang 1 )..RM 275.00

Wah...sarapan pagi yg enak ni!


Opssss......angan2 sja....Paper Trade sja....hahaha :)

huhu...


Wife tanya..kenapa tak Enter sja?...hahhahhah

Relaxxx dulu


Market sentiasa ada...

(tapi dlm hati..membunga bunga juga...ish..kalau lah masuk BUY tadi..dah boleh buat beli apa ya..RM 275.00..hahah )


S0..Price sekarang main kat 3787...adakah akan sampai target saya 3800 sebelum rehat Jumaat?

kita tunggu :)
Mantappp...
Fulltime trader ke?

Sehari 275 cukup dah...sama gaji manager dah
 
Balik Solat Jumaat...Lepak Mamak pulakkk :coffee:😁

Baru buka Chart.....hulamaaakk....3768 sekarang!

Buka Market 2.30 pm tadi...Pandelela buat terjunan ya..hahah


Dah Terjun ni..utk saya...sekarang ni my "No trde zone" so saya tunggu dia pecah 3758 ke mcm tu saya nak SELL..target la dlm RM 250 lagi mcm tu
ada yg target 3733 ya?...banyak tu...Tapi kalau saya masuk sat g..munkin saya nak ambil sikitttt cukup
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register