BTC USD 63,056.6 Gold USD 1,745.16
Time now: Jun 1, 12:00 AM

OPS DURI: 14 Peniaga Durian Dikompaun

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
294,073
Reaction score
12,468
Points
2,376
OPS DURI | 14 Peniaga Durian Dikompaun

14 peniaga durian dikompaun RM2,600 menerusi 311 pemeriksaan Ops Duri 2.0.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 
Terbaik tips ni tuan dalam pemilihan durian
Terima kasih
Nanti saya mintak peniaga bukak dulu pangsa sebelum beli
Dan akan update kan perkongsian tuan dekat 1st post 😁👍

Lagi satu
TIPU TIMBANG

pastikan hanya durian sahaja di atas timbang
xder tgan peniaga ataupon kaki peniaga sentuh alat timbang

durian 25 kilo..dah berat.. peniaga penipu akan tolak sikit je ke bawah.. dah jadi 33 kilo
pembeli pon kelam kabut apa tah.. bayau sahaja
jaga jaga.. jika sekilo dah rm25..kena tipu plak 8 kilo
situ je dh rugi berapa ya

kalau yg jual atas lori... dia timbang atas lori
Pastikan bdk timbang tak tekan bakul guna lutut dia semasa membongkok tunjukkan berat berapa

maksud tuan
kita mintak dia belah semua la
dan yang dah bukak tu la kita beli kalau ok

Yes..
Peniaga gentlement dia akan buka habis setiap pangsa
Semua boleh makan baru la you bayau

Peniaga durian akan ketuk pakai parang kuat kuat
Pada tpt dia ketuk... dah mmg la isi nya akan jadi lembik sebab dia ketuk pon kuat
Pembeli akan kata wahhh isi lembik...betul masak nie...
Tpi di bahagian lain... tpt yg dia tak ketuk tu
Isi nya keras siapa tahu

Taktik lain
Peniaga akan ketuk dibahagian berdekatan tangkai durian
Sifat buah adalah masak di area tangkaj dahulu... barulah masak sampai ke hujung
Tpi dia katuk di area tangkai... mmg la masak
Tu sebab suruh dia bukak semua
Masuk dlm bekas
Baru puas hati

Sama juga dgn pisang
Pisang masak di atas dulu
Bukan di bawah dulu

Kalau kuning dari bawah... tu masak sebab obat

neraka lah tempat mereka yg menipu dalam perniagaan...timbangan dan sukatan...

Peniaga durian tepi jalan
Kalau dia jual 200 kilo habis
Paling busuk dia akan untung BERSIH rm1000....tu kalau tak menipu dari segi type durian ioi la.. musang la.. udang merah la..
Kalau jenis menipu.. 200kilo dia habis jual... busuk busuk dia akan untung rm1500 BERSIH

200 kilo tak byk mana pon.. dlm 100-120 biji je
Sendiri fikir la
Berkat ker tak berkat
Tipu jenis durian tu yg bawa pada tak berkat
Ttg harga tu dah sama sama setuju

Nasihat saya
Sebab saya mmg membesar dgn duit menjual hasil kebun..mmg asal usul org kpg...
Saya bukan jual durian tepi jalan tpi jual pada peraih ya.. Jual durian..duku.. langsat.. manggis..dokong... Pisang...semua jual pada peraih

Setuju membeli dgn harga berapa pon...itu terpulang pada pembeli... penjual nak menipu tu lantak dia lah
Tpi paling tidak pon.. pastikan durian tu kamu boleh makan.. jangan balik rumah takleh makan.. Sedih woo anak bini dah menghadap buah durian... buah durian isi tak masak..
Buanglah sikit masa.. suruh peniaga bukak setiap pangsa durian tu.. harga mahal xper asalkan boleh makan sebab saya paham org yg tgh suka makan durian mcm mana
Saya dah tak lalu nak makan dah hihi

org kata kalau niaga durian tak tipu tak sah entah betul idak .....sebab dah banyak kali terkena.

Kena tipu dari segi harga...letaklah pada diri sendiri sebab tak survey harga

Xnak kena tipu...suruh peniaga belah durian setiap pangsa suruh bukak... tgk boleh makan.. baru bayar

Durian nie mcm org meniaga ikan bakar juga
Siapa boleh tahu durian ioi ker... atau durian kampung atau musang king
Inilah taktik peniaga durian
Beli durian kampung kat pangkal pokok....harga baru rm5 sekilo...
Jual mesti 13-15
Kalau dah cam pokok durian tu isi kuning... peniaga akan convert jenis durian dari durian kampung kepada IOI
Pelanggan tak tau apa pon..harga dah pergi 25 sekilo
Itulah mainan peniaga durian...
Sebab pembeli tak tau ttg durian
Asal kuning jer... Ioi
Asal kuning jer...musang king

Sama juga dgn ikan bakar
Ikan bakar melaka pon menipu bosss
Anak buah saya ada kerja kedai ikan bakau
Menipu je...
Dari segi fresh atau tak ikan tu
Ikan tu pon ikan pasau borong bosss
Lagi satu... masa timbang ikan katakan 3 kilo
Sampai kat kita ikan yg 2.5 kg jer...xpon ikan yg dah nak pecah mata tapi simpan kat belakang
Xder siapa akan follow dan tgk..betul ker ikan yg di masak adalah ikan yg dipilih tadi
Xder siapa akan timbang ikan yg dah di bakau
Meniaga durian kalau kata rugi.....pembohong
Meniaga ikan bakau kalau kata rugi... pembohong
Bezanya adalah keberkatan

Sponsored Post

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
2,167
Reaction score
281
Points
51
org kata kalau niaga durian tak tipu tak sah entah betul idak .....sebab dah banyak kali terkena.
 

azham

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
5,362
Reaction score
1,101
Points
156
org kata kalau niaga durian tak tipu tak sah entah betul idak .....sebab dah banyak kali terkena.
Menipu berniaga dan memaksimumkan untung sama maksud tak tuan?
Sebab ada orang berniaga tahu nak maksimum untung je...
 

pinjamankereta2013

Fun Poster
Joined
Feb 8, 2013
Messages
919
Reaction score
169
Points
33
org kata kalau niaga durian tak tipu tak sah entah betul idak .....sebab dah banyak kali terkena.

Kena tipu dari segi harga...letaklah pada diri sendiri sebab tak survey harga

Xnak kena tipu...suruh peniaga belah durian setiap pangsa suruh bukak... tgk boleh makan.. baru bayar

Durian nie mcm org meniaga ikan bakar juga
Siapa boleh tahu durian ioi ker... atau durian kampung atau musang king
Inilah taktik peniaga durian
Beli durian kampung kat pangkal pokok....harga baru rm5 sekilo...
Jual mesti 13-15
Kalau dah cam pokok durian tu isi kuning... peniaga akan convert jenis durian dari durian kampung kepada IOI
Pelanggan tak tau apa pon..harga dah pergi 25 sekilo
Itulah mainan peniaga durian...
Sebab pembeli tak tau ttg durian
Asal kuning jer... Ioi
Asal kuning jer...musang king

Sama juga dgn ikan bakar
Ikan bakar melaka pon menipu bosss
Anak buah saya ada kerja kedai ikan bakau
Menipu je...
Dari segi fresh atau tak ikan tu
Ikan tu pon ikan pasau borong bosss
Lagi satu... masa timbang ikan katakan 3 kilo
Sampai kat kita ikan yg 2.5 kg jer...xpon ikan yg dah nak pecah mata tapi simpan kat belakang
Xder siapa akan follow dan tgk..betul ker ikan yg di masak adalah ikan yg dipilih tadi
Xder siapa akan timbang ikan yg dah di bakau
Meniaga durian kalau kata rugi.....pembohong
Meniaga ikan bakau kalau kata rugi... pembohong
Bezanya adalah keberkatan
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,704
Reaction score
2,627
Points
201
Kena tipu dari segi harga...letaklah pada diri sendiri sebab tak survey harga

Xnak kena tipu...suruh peniaga belah durian setiap pangsa suruh bukak... tgk boleh makan.. baru bayar

Durian nie mcm org meniaga ikan bakar juga
Siapa boleh tahu durian ioi ker... atau durian kampung atau musang king
Inilah taktik peniaga durian
Beli durian kampung kat pangkal pokok....harga baru rm5 sekilo...
Jual mesti 13-15
Kalau dah cam pokok durian tu isi kuning... peniaga akan convert jenis durian dari durian kampung kepada IOI
Pelanggan tak tau apa pon..harga dah pergi 25 sekilo
Itulah mainan peniaga durian...
Sebab pembeli tak tau ttg durian
Asal kuning jer... Ioi
Asal kuning jer...musang king

Sama juga dgn ikan bakar
Ikan bakar melaka pon menipu bosss
Anak buah saya ada kerja kedai ikan bakau
Menipu je...
Dari segi fresh atau tak ikan tu
Ikan tu pon ikan pasau borong bosss
Lagi satu... masa timbang ikan katakan 3 kilo
Sampai kat kita ikan yg 2.5 kg jer...xpon ikan yg dah nak pecah mata tapi simpan kat belakang
Xder siapa akan follow dan tgk..betul ker ikan yg di masak adalah ikan yg dipilih tadi
Xder siapa akan timbang ikan yg dah di bakau
Meniaga durian kalau kata rugi.....pembohong
Meniaga ikan bakau kalau kata rugi... pembohong
Bezanya adalah keberkatan

neraka lah tempat mereka yg menipu dalam perniagaan...timbangan dan sukatan...
 

pinjamankereta2013

Fun Poster
Joined
Feb 8, 2013
Messages
919
Reaction score
169
Points
33
Nasihat saya
Sebab saya mmg membesar dgn duit menjual hasil kebun..mmg asal usul org kpg...
Saya bukan jual durian tepi jalan tpi jual pada peraih ya.. Jual durian..duku.. langsat.. manggis..dokong... Pisang...semua jual pada peraih

Setuju membeli dgn harga berapa pon...itu terpulang pada pembeli... penjual nak menipu tu lantak dia lah
Tpi paling tidak pon.. pastikan durian tu kamu boleh makan.. jangan balik rumah takleh makan.. Sedih woo anak bini dah menghadap buah durian... buah durian isi tak masak..
Buanglah sikit masa.. suruh peniaga bukak setiap pangsa durian tu.. harga mahal xper asalkan boleh makan sebab saya paham org yg tgh suka makan durian mcm mana
Saya dah tak lalu nak makan dah hihi
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
294,073
Reaction score
12,468
Points
2,376
Nasihat saya
Sebab saya mmg membesar dgn duit menjual hasil kebun..mmg asal usul org kpg...
Saya bukan jual durian tepi jalan tpi jual pada peraih ya.. Jual durian..duku.. langsat.. manggis..dokong... Pisang...semua jual pada peraih

Setuju membeli dgn harga berapa pon...itu terpulang pada pembeli... penjual nak menipu tu lantak dia lah
Tpi paling tidak pon.. pastikan durian tu kamu boleh makan.. jangan balik rumah takleh makan.. Sedih woo anak bini dah menghadap buah durian... buah durian isi tak masak..
Buanglah sikit masa.. suruh peniaga bukak setiap pangsa durian tu.. harga mahal xper asalkan boleh makan sebab saya paham org yg tgh suka makan durian mcm mana
Saya dah tak lalu nak makan dah hihi

maksud tuan
kita mintak dia belah semua la
dan yang dah bukak tu la kita beli kalau ok
 

pinjamankereta2013

Fun Poster
Joined
Feb 8, 2013
Messages
919
Reaction score
169
Points
33
neraka lah tempat mereka yg menipu dalam perniagaan...timbangan dan sukatan...

Peniaga durian tepi jalan
Kalau dia jual 200 kilo habis
Paling busuk dia akan untung BERSIH rm1000....tu kalau tak menipu dari segi type durian ioi la.. musang la.. udang merah la..
Kalau jenis menipu.. 200kilo dia habis jual... busuk busuk dia akan untung rm1500 BERSIH

200 kilo tak byk mana pon.. dlm 100-120 biji je
Sendiri fikir la
Berkat ker tak berkat
Tipu jenis durian tu yg bawa pada tak berkat
Ttg harga tu dah sama sama setuju
 

pinjamankereta2013

Fun Poster
Joined
Feb 8, 2013
Messages
919
Reaction score
169
Points
33
maksud tuan
kita mintak dia belah semua la
dan yang dah bukak tu la kita beli kalau ok

Yes..
Peniaga gentlement dia akan buka habis setiap pangsa
Semua boleh makan baru la you bayau

Peniaga durian akan ketuk pakai parang kuat kuat
Pada tpt dia ketuk... dah mmg la isi nya akan jadi lembik sebab dia ketuk pon kuat
Pembeli akan kata wahhh isi lembik...betul masak nie...
Tpi di bahagian lain... tpt yg dia tak ketuk tu
Isi nya keras siapa tahu

Taktik lain
Peniaga akan ketuk dibahagian berdekatan tangkai durian
Sifat buah adalah masak di area tangkaj dahulu... barulah masak sampai ke hujung
Tpi dia katuk di area tangkai... mmg la masak
Tu sebab suruh dia bukak semua
Masuk dlm bekas
Baru puas hati

Sama juga dgn pisang
Pisang masak di atas dulu
Bukan di bawah dulu

Kalau kuning dari bawah... tu masak sebab obat
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
294,073
Reaction score
12,468
Points
2,376
Yes..
Peniaga gentlement dia akan buka habis setiap pangsa
Semua boleh makan baru la you bayau

Peniaga durian akan ketuk pakai parang kuat kuat
Pada tpt dia ketuk... dah mmg la isi nya akan jadi lembik sebab dia ketuk pon kuat
Pembeli akan kata wahhh isi lembik...betul masak nie...
Tpi di bahagian lain... tpt yg dia tak ketuk tu
Isi nya keras siapa tahu

Taktik lain
Peniaga akan ketuk dibahagian berdekatan tangkai durian
Sifat buah adalah masak di area tangkaj dahulu... barulah masak sampai ke hujung
Tpi dia katuk di area tangkai... mmg la masak
Tu sebab suruh dia bukak semua
Masuk dlm bekas
Baru puas hati

Sama juga dgn pisang
Pisang masak di atas dulu
Bukan di bawah dulu

Kalau kuning dari bawah... tu masak sebab obat

Terbaik tips ni tuan dalam pemilihan durian
Terima kasih
Nanti saya mintak peniaga bukak dulu pangsa sebelum beli
Dan akan update kan perkongsian tuan dekat 1st post 😁👍
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register