Nak tanya tentang BMW E46

CG Sponsors




arifrahmanz

Active Member
Joined
Jan 2, 2009
Messages
1,894
Reaction score
7
Points
25
Salam semua..
Ada x sapa2 ahli cg yg pakai bmw e46?
aku dah lama dah ngidam nak kereta ni..skrg dah x brape mahal..
dalam 80k+ boleh dapat..tapi thn 01-04 la..
tapi kebanyakan kawan2 dan member2 pomen kata 318i ni under power..
318i ada 3 varian - 1.8, 1.9 dan 2.0..
aku dah try beberapa kali yg 2.0 tapi mmg lembik skit..
kalau yg aku berkenan ni m-sport 325i..range harga pun x jauh beza dalam 90k+ boleh dapat kot..
325 double vanos, 0-100=7.3second..
boleh thn la dgn 200++hp..

masalahnya,ada sesetengah pomen kata bmw ni ecu engine atau air cond punya komputer box ni ada setting dia..kalau kita service kat BMW specialist mmg saje je la nak kena ketuk..tapi memikirkan aku ada byk kenalan pomen,so aku service kat member2 je..cuma bila setting dia 'dah sampai time',(cthnya bila dah habis warranty),kereta BMW ni akan buat perangai dan komputer box or ecu punya setting mesti kena hantar kat BMW specialist saja.bengkel biasa mmg x boleh buat..

Menurut cerita2 yg aku dgr,tukar 4 suspension je dah dekat 10k, repair wiring+aircond system+ecu boleh sampai 20k..terus seram plak..biasanya kereta ni akan buat perangai bila warranty habis atau mileage sampai 100k++..mcm diorg dah setting sendiri nak jadi camtu..(betul ke?):-?:-? aku dgr cerita dari pomen2 je la..sbb bukan sorg dua yg cakap..

So ada pengguna atau penggemar beemer kat sini,minta nasihat dan pandangan anda, khusus kepada model e46, kalau boleh kongsikan ilmu dan pengalaman yg ada..pandangan anda semua amat dihargai..apa kata anda? :)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

pompey

Fun Poster
Joined
Dec 26, 2005
Messages
238
Reaction score
0
Points
10
aku pakai m-sport 325.. maintenance mahal sikit la.. tapi dah minat...
nak kate masalah, xde la byk sgt masalah...
 

arifrahmanz

Active Member
Joined
Jan 2, 2009
Messages
1,894
Reaction score
7
Points
25
aku pakai m-sport 325.. maintenance mahal sikit la.. tapi dah minat...
nak kate masalah, xde la byk sgt masalah...
m sport thn brape bro?mahal macam mana tu?aku pun minat jugak :">:"> tu yg tanya tu..
 

ogheklate

Fun Poster
Joined
Oct 13, 2009
Messages
182
Reaction score
0
Points
10
nak pakai e46 boleh,tp jgn la ambek yg 318 atau 320,byk problem maa,jd kalau nk amek pun 325 pny
 

arifrahmanz

Active Member
Joined
Jan 2, 2009
Messages
1,894
Reaction score
7
Points
25
nak pakai e46 boleh,tp jgn la ambek yg 318 atau 320,byk problem maa,jd kalau nk amek pun 325 pny
betul ke apa yg pomen2 tu bgtau aku bro? bro pun pernah pakai?
problem macam mana yg perlu dirisaukan tu? :-?:-?
 

aniey

Active Member
Joined
Sep 20, 2006
Messages
1,065
Reaction score
187
Points
33
cun gilerr keta ni.. mmg idaman aku ni.. dah lama ushar.. tunggu masa sesuai nk sambar je ni.. bagi aku la.. tak kira la 318 ke 320 ke 325 ke.. janji e46 .. takkan la keta mewah cenggini tiap2 bulan rosak kot.. takkan la bulan ni rosak air cond.. bulan depan rosak wiring.. bulan depan lg absorber tanggal.. bulan seterusnya plak suspension rosak... pastu gearbox kong.. kalu cenggitu la bukan bmw namanya.. itu datsun 120y :)) .. rosak sekali sekala tu biasa la.. yg pasti 10 kali ganda lebih baik dari protong
 

arifrahmanz

Active Member
Joined
Jan 2, 2009
Messages
1,894
Reaction score
7
Points
25
cun gilerr keta ni.. mmg idaman aku ni.. dah lama ushar.. tunggu masa sesuai nk sambar je ni.. bagi aku la.. tak kira la 318 ke 320 ke 325 ke.. janji e46 .. takkan la keta mewah cenggini tiap2 bulan rosak kot.. takkan la bulan ni rosak air cond.. bulan depan rosak wiring.. bulan depan lg absorber tanggal.. bulan seterusnya plak suspension rosak... pastu gearbox kong.. kalu cenggitu la bukan bmw namanya.. itu datsun 120y :)) .. rosak sekali sekala tu biasa la.. yg pasti 10 kali ganda lebih baik dari protong
haha..mmg ada betulnya ko cakap..tapi kalau skali rosak tu nak kena kluar 20k,x tersungkur ke nak mengadap benda tu? ~X(~X(

kalau wear & tear part maybe xde masalah sgt kot bro..tapi kalau ecu atau computer box ke ntah apa lagi nama diorg panggil,mmg kena hantar kat specialist,pastu kena ketuk macam tu,mau menangis aku bro..
 

ogheklate

Fun Poster
Joined
Oct 13, 2009
Messages
182
Reaction score
0
Points
10
betul ke apa yg pomen2 tu bgtau aku bro? bro pun pernah pakai?
problem macam mana yg perlu dirisaukan tu? :-?:-?
pomen bro tu betol,member aku yg pakai 320 pun ada ckp jgk mcm tu jgk,aku pakai e39 525
 
Sponsored Post
Top
Log in Register