Minta pendapat: Restructure Loan

CG Sponsors




edy639

Active Member
Joined
Dec 27, 2007
Messages
1,268
Reaction score
20
Points
25
Salam..

Sy nk mintk pndpt rakan2..
Sy ada 3 personal loan yg masih aktif (2 hmpir habis, 1 byk tahun lg..) Byrn utk kesemua tu sebulan sekitar $750 --> sesak dada bln2 oii..

Skg ada peluang utk buat full-settlement skaligus mengurangkan monthly commitment iaitu dgn buat overlapping memandangkan byk institusi offer the best rate, berlumba2 plak tu.. Sy agak beruntung psl entitle utk loan2 t’sebut.. Tp bkn itu issue nya.. harap xde agent yg kejar lps ni.. ;p psl dah dpt the best deal (after a few consideration taken)
Cuma nak minta pandangan;

- Soalan umum..Adakah overlapping bagus/menguntungkan?...Ikut rate mmg rendah…reduced monthly contribution TAPI kena tmbh tempoh byrn

- Apakah kaedah terbaik utk isu ni.. ambil jumlah loan cukup2 utk overlap dgn tujuan mengurangkan byrn bulanan shj. Atau pinjam semaximum mgkin (spya lps ni x yah buat dah) w/pun so far xde keperluan utk pakai duit tu (dgn mengambilkira monthly repaymentnya lebih lebih rendah dr yg skrg)

- Apa cadangan korang utk duit lebih tu?(klu ada)

Ikut hati mmg nk pnjm seMINIMUM mgkin asal boleh lepas cover loan2 sedia ada tu sbb rasa dh xlarat nk berhutang lg.. Bagus juga sbb monthly nett income akan lebih byk..TAPI…

Tp lagi bagus klu ada org bg idea since aku skg dlm dilemma #:-S

Dan utk soalan cepumas…ADAKAH RATE PERSONAL LOAN AKAN TERUS TURUN LAGI?? Hmmmm
Time tu mgkin aku akn myesal (klu x amik lebih skg)..

Ok, pndpt/komen bernas amat d’hargai.. TQ..CG ROCK

 
Sponsored Post

anak_jatiperak

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2009
Messages
5,360
Reaction score
6
Points
65
Salam..

Sy nk mintk pndpt rakan2..
Sy ada 3 personal loan yg masih aktif (2 hmpir habis, 1 byk tahun lg..) Byrn utk kesemua tu sebulan sekitar $750 --> sesak dada bln2 oii..

Skg ada peluang utk buat full-settlement skaligus mengurangkan monthly commitment iaitu dgn buat overlapping memandangkan byk institusi offer the best rate, berlumba2 plak tu.. Sy agak beruntung psl entitle utk loan2 t’sebut.. Tp bkn itu issue nya.. harap xde agent yg kejar lps ni.. ;p psl dah dpt the best deal (after a few consideration taken)
Cuma nak minta pandangan;

- Soalan umum..Adakah overlapping bagus/menguntungkan?...Ikut rate mmg rendah…reduced monthly contribution TAPI kena tmbh tempoh byrn

- Apakah kaedah terbaik utk isu ni.. ambil jumlah loan cukup2 utk overlap dgn tujuan mengurangkan byrn bulanan shj. Atau pinjam semaximum mgkin (spya lps ni x yah buat dah) w/pun so far xde keperluan utk pakai duit tu (dgn mengambilkira monthly repaymentnya lebih lebih rendah dr yg skrg)

- Apa cadangan korang utk duit lebih tu?(klu ada)

Ikut hati mmg nk pnjm seMINIMUM mgkin asal boleh lepas cover loan2 sedia ada tu sbb rasa dh xlarat nk berhutang lg.. Bagus juga sbb monthly nett income akan lebih byk..TAPI…

Tp lagi bagus klu ada org bg idea since aku skg dlm dilemma #:-S

Dan utk soalan cepumas…ADAKAH RATE PERSONAL LOAN AKAN TERUS TURUN LAGI?? Hmmmm
Time tu mgkin aku akn myesal (klu x amik lebih skg)..

Ok, pndpt/komen bernas amat d’hargai.. TQ..CG ROCK

Salam..saya nak tahu juga da......siapa ahli CG yang pandai da....mike agen MBF ka????
 

ahmades

Fun Poster
Joined
Dec 23, 2009
Messages
496
Reaction score
38
Points
20
Assalamualikum,

Membuat overlapping memang bagus. Tetapi kalau dikira dari segi pembayaran yang rendah dengan percentage yang dikenakan, saya ingin nyatakan disini yang overlapping akan menyebabkan anda membayar lebih banyak dari jumlah pinjaman yang ingin dilunaskan.

Sebagai contoh, anda meminjam RM50,000.00 selama 9 tahun dengan faedah 4.99 setahun. Dan anda juga membuat pinjaman peribadi kali kedua dengan nilai RM 45,000.00 dengan selama 9 tahun dengan faedah 5.66 setiap tahun juga selepas 4 tahun anda membuat pinjaman pertama anda.

KATAKANLAH baki pinjaman anda untuk pinjaman pertama ada lagi RM30,000.00 dan 4 tahun lagi untuk habis dan bagi pinjaman kedua adalah RM38,000.00 dan ada 8 tahun lagi untuk habis. Overlapping adalah proses dimana bank akan melanjutkan tempoh pembayaran dengan mengguna-pakai faedah baru menggantikan faedah lama.

Dalam erti kata lain, hutang yang sepatutnya kena bayar RM 38,000.00 akan dibayar secara sukarela oleh peminjam dengan nilai lebih tinggi dengan tempoh lebih lama. Overlapping ini akan mengikat penghutang supaya terus hidup dalam keadaan berutang dan bank boleh untung tanpa perlu mencari penghutang yang baru.

Bagi saya, tidak perlu overlapping kerana kalau anda masih mampu bayar dengan julah tersebut maka teruskan membayar. Overlapping hanya akan menambahkan lagi hutang anda walaupun pada masa yang sama, ianya meringankan beban nak bayar hutang secara bulanan.
 

azryn81

Active+ Member
Joined
Nov 15, 2009
Messages
3,620
Reaction score
8
Points
25
ooo mcm tu ke..br nak try overlapping ni..
 

edy639

Active Member
Joined
Dec 27, 2007
Messages
1,268
Reaction score
20
Points
25
setuju dgn pendapat en. ahmades.

tapi mcm mana dgn org yg nak perlukan cash lagi sedangkan hutang sediaada masih belum habis? mgkin overlapping kaedah terbaik..?

secara realitinya mmg serik & bosan membayar loan bulan2 ni.. tu nasib baik buat 5 tahun (nasib baik dh nk abis lg 1thn).. klu 15 thn.. hah!

Lagi2 terasa sakit bila duit loan diguna utk benda2 xbermanafaat atau melabur di tpt yg salah & xde hasil.. pengajaran..
 

puteh_linux

Active Member
Joined
Dec 5, 2006
Messages
2,326
Reaction score
19
Points
25
setuju dgn pendapat en. ahmades.

tapi mcm mana dgn org yg nak perlukan cash lagi sedangkan hutang sediaada masih belum habis? mgkin overlapping kaedah terbaik..?

secara realitinya mmg serik & bosan membayar loan bulan2 ni.. tu nasib baik buat 5 tahun (nasib baik dh nk abis lg 1thn).. klu 15 thn.. hah!

Lagi2 terasa sakit bila duit loan diguna utk benda2 xbermanafaat atau melabur di tpt yg salah & xde hasil.. pengajaran..

saya cuma nak sumbangkan pendapat yg tak seberapa ni..
ok kepada TT saya nasihatkan utk tahan dan tidak membuat overlaping...
ini ikut pengalaman saya sebelum ni yg jadi agent koperasi.
biasanya pelangan akan nampak pembayaran balik lagi rendah berbanding pembayaran asal.tapi klu dikira balik mmg akan menambahkan total loan kita sebenarnye..
ok cadangan saya
1.bertahan sehingga loan habis
2.cuba ceburkan diri dengan mana2 sumber income ke 2
3.selesaikan loan asal dengan income tambahan
4.overlaping hanya utk selesaikan loan.

saya dapat idea ni hasil pengalaman saya uruskan loan koperasi utk pelangan sebelum ni.

harap membantu serba sedikit atau dapat membuahkan idea utk TT.
 

edy639

Active Member
Joined
Dec 27, 2007
Messages
1,268
Reaction score
20
Points
25
saya cuma nak sumbangkan pendapat yg tak seberapa ni..
ok kepada TT saya nasihatkan utk tahan dan tidak membuat overlaping...
ini ikut pengalaman saya sebelum ni yg jadi agent koperasi.
biasanya pelangan akan nampak pembayaran balik lagi rendah berbanding pembayaran asal.tapi klu dikira balik mmg akan menambahkan total loan kita sebenarnye..
ok cadangan saya
1.bertahan sehingga loan habis
2.cuba ceburkan diri dengan mana2 sumber income ke 2
3.selesaikan loan asal dengan income tambahan
4.overlaping hanya utk selesaikan loan.

saya dapat idea ni hasil pengalaman saya uruskan loan koperasi utk pelangan sebelum ni.

harap membantu serba sedikit atau dapat membuahkan idea utk TT.
terima kasih atas pandangan tuan. mmg skg sy cuba b'thn utk tempoh ><setahun ni..
rasanya mmg xkan buat lah overlap PL ni considering dia FIXED INTEREST RATE!:eek: dlu msa apply xambik pusing pun benda2 ni.. skg....:(

utk yg baru nk mencuba pk2 kan lah.. Pinjam ikut k.e.p.e.r.l.u.a.n bkn ikut kemampuan sbb kita xtau yg msa akan dtg kita camana financial/cash flow kita w/pun skg kira mampu sgt2lah kononnya

[]
 

adoila

Active Member
Joined
Feb 15, 2010
Messages
2,245
Reaction score
42
Points
30
cuba bincang ngan tmpt nak buat overlap tu...saya cadangkan jgn ker koperasi sebab ada hidden payment lain...kalau bank rakyat takper...sekang bank rakyat kalau 1-3 tahun= 3.25%...kalau masa amik dulu lagi tinggi dari ni, mmg elok sgt rasanya...tapi kalau tinggal setahun, amik gak la setahun...baru kurang kot...cuma rasanya diorang berat la nak amik...tarak untung pada diorang ma...eheheh...

saya serik amik ngan koperasi...sebab interest tinggi, peh tu ada bayaran lain2 plak...papahal bro boleh gi tanya ngan pegawai yg uruskan...kalaun rasa baloi...amik jer... :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register