BTC USD 82,589.2 Gold USD 4,118.02
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mahu kemana tu?

talibanes

Permanently Banned - Multiple ID
gem
Messages
12,991
Joined
Aug 18, 2011
Messages
12,991
Reaction score
1,852
Points
191
pulau+besar.bmp


Jeti ini menuju ke Pulau Besar, Melaka. Apakah tujuan manusia berkunjung ke tempat tersebut? ini bergantung kepada diri individu itu sendiri. Kalau niatnya melancong atau ada perkara peribadi yang perlu diselesaikan, maka setiap apa jua tindakan diambil perlulah positif.

Suatu ketika dulu, Pulau Besar terkenal dengan cerita makam tujuh beradik . Makam Tujuh Beradik ini merupakan makam lama yang dianggap sebagai keramat oleh penduduk tempatan. Ramai pengunjung luar datang menziarahi makam tersebut untuk tujuan tertentu, antaranya membayar nazar setelah hajat termakbul, mohon jadi kaya, mengubat penyakit, dan mendapatkan jodoh.

makam+tok+janggut.bmp



Masih ramai yang mengunjung kubur yang dianggap keramat di serata tempat untuk mendapat kekayaan, malah untuk kenaikan pangkat, dan menang dalam piliharaya. Apa pun, tindakan tersebut akan membawa kepada syirik kepada Tuhan dan merosakkan akidah.

meriam+pelik.bmp


Selalunya bagi mereka yang terdesak, kurang memperdalami hal-hal agama, akan bertindak apa saja termasuk memohon ke tempat yang dianggap keramat bagi menyelesaikan masalah mereka. Ini termasuk dari mereka yang terdiri dari pelbagai kepercayaan, bangsa, pangkat, dan kedudukan perjawatan awam.


INGAT, Sesuatu itu tidak dapat dimudarat (dimusnah), melainkan dengan izin Allah. Kukuhkan akidah kamu, dan bertauhidlah kepadaNya.

sumber
 
Kat indon byk cam ni... siap ada org yg bekerja khas utk jaga kubur dan baca doa. Ada juga kuburan yg dibuatkan rumah
 
kat sana kubur bukan main panjang erk..india yg jaga,bau colok..suasana seram jgak la..
 
masuk seksen seram/misteri ni sesuai kot?
 
sapa sebenarnya penduduk pulau besar ni?

kenapa kubur diorg panjang2?
 
rasanya skrg ni dah ada yg jaga kat pulau besar ni.... sebab banyak sgt kes puja kubur/syirik ni. bukan ada apa pon kat sini...org melaka pon ramai yg tak penah pegi sana :))
 
apa-apa hajat mintak terus kepada Allah S.W.T.,
xperlu memuja-muja kubur plak..
 
Back
Top
Log in Register