pendapat yang ringkas tapi padat.
serta ikhlas.
ramai prospek/pelabur sedia ada yang mungkin tidak sedar perkataan yang diboldkan tu.
sebenarnya tidak susah untuk menarik prospek untuk melabur terutamanya Melayu.
Ye tidak susah.
Kelemahan ketara orang Melayu
1. dividen/pulangan yang tinggi.
2. isu agama.
kalau agen mampu manipulasikan dua isu ini dengan baik.
memang senang untuk meyakinkan mereka untuk melabur dengan kita dan terus melabur.
Aku nasihatkan pada kawan-kawan yang lain, tak perlulah buang masa nak argue, debat ke nak nasihatkan kawan2, sedara mara penuhkan ASB, atau melabur di tempat lain seperti di koperasi, tabung haji, emas. Kalau mereka nak labur di UT, biarkan jela.
Duit mereka.
Untung sendiri-sendiri.
Rugi pun sendiri-sendiri

Korang ada banyak lagi benda berfaedah nak dibuat dari menasihatkan orang-orang yang jenis ketegaq (loghat Utara) ni.
Biar je diorang belajar sendiri
Biasanya mereka akan mula sedar dan belajar bila dah mengalami kerugian, duit sangkut bertahun-tahun nak pulang modal dsb.
Sekarang ni ramai kawan-kawan dan sedara mara aku yang ngadu rugi banyak (paper loss).
Nak cash out dah tak boleh time-time sesak.
(tiada siapa yang menjangka apa akan berlaku akan datang walaupun korang, lebih tepat agen kata suruh labur duit yang tidak diperlukan)
mana yang muka tebal bolehlah pinjam kat rakan-rakan kalau nak pinjam kat bank tak lepas.
nak pinjam kat aku?
sori.
anggap jela tu yuran pembelajaran korang untuk belajr pasal investment.
ada juga pelabur yang seriau tengok NAV yang makin hari makin turun dan ambik keputusan nak cash out.
Yang lebih teruk kalau kes EPF.
kalau cash (duit terlebih tak apa sgtlah kot)
aku jugak heran kenapa ada pulak yang kata tak cerdik compare asb dengan UT, biasanya kalau diapproach oleh agen. atau kat iklan2 flyers diorang. ayat wajib kat situ; ASB 8%, TH 5%, EPF 4%, mahukah anda dapatkan pulangan yang lebih tinggi? adakah mereka-mereka dari golongan ni yang tak cerdik?
Perkara yang perlu difikirkan sejenak sebelum melabur di UT
1. teknik Ringgit cost averaging tu betulke teknik yang sesuai digunakan dalam pelaburan UT
2. bila-bila masa sesuai untuk masuk UT (adakah price fund masa market tengah peak dulu, masih sama harganya pada masa sekarang, lebih tinggi atau lebih rendah
3. Unit trust is for long-term inveestment (atau pelabur perlu ada exit stratergy. tau bila masa nak keluar, atau setelah dapat keuntungan yang diinginkan)
4. UT tool untuk diversify (adakah korang dah betul-betul explore kesemua pelaburan yang ada kat malaysia ini?
5. setakat paper loss saja, tak rugi apa pun. untung ke rugi sebenarnya paper loss ni?
6. ...........
.
.
.
.
.
.
..
.
. dan seterusnya.
betul ke cara/teknik melabur di UT atau teknik agen UT nak tarik prospek, pelabur kekalkan pelaburan mereka.
Banyak lagi tricks yang dibekalkan kepada agen untuk tarik prospek.
antara korang sedar atau tidak je