Letupan di Hiroshima cuma sebesar spora cendawan

CG Sponsors




TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,675
Reaction score
21,084
Points
1,671
Ada lagi yg lebih besar

Bulatan kecil dlm gambar adalah saiz letupan di Hiroshima dan Nagasaki. Lihat saiznya dan bandingkan dgn Tsar Bomba.



Bermula dgn Trinity test oleh Amerika pada Julai 1945, maka muncul lah pelbagai ujian yg dilakukan oleh beberapa negara seperti Soviet, United Kingdom, China, Perancis, India, Pakistan dan Korea Utara.

Tsar Bomba merupakan nama bagi bom nuclear yg menghasilkan letupan terkuat sehingga ke hari ini. Dgn kekuatan sebanyak 50 mega tan, ianya bersamaan dengan 1400 kali ganda kekuatan 2 bom atom yg digugurkan di Hiroshima dan Nagasaki. (total 36kt).

Kekuatan asal bagi bom ini adalah 100mt, tetapi telah dikurangkan bagi mengurangkan nuclear fallout dan utk mengelakkan pesawat yg menggugurkan bom ini turut terkena kesan secara langsung. Bom seberat 27 tan dan sepanjang 8 meter ini digugurkan melalui parachute dari ketinggian 10.5km dan meletup pada ketinggian 4km.

Bola api (fireball) yg terhasil teramatlah besar, iaitu berdiameter 8 kilometer, dan boleh dilihat sejauh hampir 1000km… mushroom cloud yg terbentuk selepas itu mencecah ketinggian 64km… letupan yg dilakukan dikawasan terpencil di Novaya Zemlya.

3rd degree burns akan terhasil walaupun kita berada pada jarak 100km dari kawasan ujian. Sila search google image utk tahu mcm mana keadaan 3rd degree burn. Tingkap kaca pecah turut dilaporkan sejauh finland dan Norway.
 
Last edited:
Sponsored Post

Luqman

Active Member
Joined
Feb 15, 2007
Messages
1,489
Reaction score
1
Points
25
perghh!! gila besar radius dia
 

angkasa

Active+ Member
Joined
Nov 16, 2009
Messages
2,950
Reaction score
20
Points
25
Wah...Jepun punya atom mcm cendawan kecil yg sgt kecil je.
 

bourne

Fun Poster
Joined
Jul 1, 2010
Messages
955
Reaction score
6
Points
15
nuklear...saiz kecik tp tenaga dia cukup berkuasa
 

anoyz

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2011
Messages
2,662
Reaction score
177
Points
33
hanya si penakut je yg guna bom nuklear

maunye kesan radioaktif tak hilang berjuta tahun

anak2 semua jadi X-man :-SS
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,675
Reaction score
21,084
Points
1,671
jgn kata nuklear..tangki2 minyak kt pasir gudang tu klo meletup radius sampai singpore
 
Sponsored Post
Top
Log in Register