Lepak Sini Peminat KOPI !

Recommended Brokers


kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
21,752
Reaction score
2,324
Points
191
Mesin coffee saya beli secondhand harga RM3,500, bukan pasal taste bagus atau tak bagus, itu kena lihat skill diri sendiri buat kopi, nak betul-betul menghayati secawan kopi bau yang harum kena lihat cara macamana hendak buat dan cara awak kisar biji kopi itu dan cara yang tepat macamana nak guna temper tekankan serbuk kopi, kalau awak sudah ada high skill pembuat kopi ataupun gelar profesional barista awak mesti tahu macamana guna termostat kaji suhu kepanasan air, kalau air mendidih terlampau panas mencecah suhu tinggi dan bancuh kopi memang jadi tak sedap dan tak segar kena kawal kepanasan air barulah jadi sukses bancuh secawan kopi.

Jangan lupa aroma kopi ada beberapa jenis rasa walaupun rasa tawar tanpa gula, ada yang rasa hazelnut, muddy, walnut dan lain2 itu kena ambil masa yang lama untuk belajar.

Biji kopi paling elok arabika bukan robusta, harini kutip biji kopi proses masak kopi siap kesegaran boleh tahan selama 3 hari sahaja kalau sinpan dalam masa seminggu kesegaran dia akan semakin kurang.

Ramai orang suka minum kopi di starbuck dan cbtl, saya nak kata di sini kopi komersial seperti itu memang tak segar langsung paling tak sedap sudah expired date sebab serbuk kopi segar paling lama boleh simpan pun dua minggu sahaja lepastu expired date dah simpan berbulan-bulan jualan tak habis, pelanggan student masuk pesan secawan kopi duduk sehingga 3 atau 4 jam tengah layan internet, bukannya kopi habis minum order secawan lagi, orang masuk cuma lihat kopi pamer drkat depan keluar ambil berpuluh-puluh pek serbuk gula dan susu tepung bawa balik nak duduk beberapa orang dah habis mibum tengah layan internet sampai tak bangun2 bagi pelanggan lain duduk.
Terbaik bos..

Skilled barista nih..

Teringin rasa kopi fresh + hazelnut..

Dapat rasa yg serbuk je..
 
Sponsored Post

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,109
Reaction score
378
Points
81
aik cheong white coffee original ok jugak
15x40g rm10 time promosi

aikcheong.com.my
 

jaih

Super Active Member
Joined
Jan 14, 2006
Messages
9,479
Reaction score
214
Points
73
aik cheong white coffee original ok jugak
15x40g rm10 time promosi

aikcheong.com.my
kawe suka yg teh tarik....kopi lebih prefer old town

dah dua bijik gelas aikcheong kawe kumpul :))
 

opin

Active+ Member
Joined
Apr 4, 2012
Messages
2,538
Reaction score
42
Points
30
aku suka kopi dari biji kopi, blander biji kopi, panaskan cerek letak kopi kisar tu tanpa gula n creamer. tanak gunakan api yg kecil, ermmm harum, pekat rasanya,
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,109
Reaction score
378
Points
81
lepas ni aku nak try Kopi Hang Tuah

kopihangtuah.com
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,109
Reaction score
378
Points
81
sejak hujung tahun lepas..aku dah tinggal kopi. skrg minum susu
 

gv_orex

Fun Poster
Joined
Sep 19, 2012
Messages
319
Reaction score
7
Points
15
Mesin coffee saya beli secondhand harga RM3,500, bukan pasal taste bagus atau tak bagus, itu kena lihat skill diri sendiri buat kopi, nak betul-betul menghayati secawan kopi bau yang harum kena lihat cara macamana hendak buat dan cara awak kisar biji kopi itu dan cara yang tepat macamana nak guna temper tekankan serbuk kopi, kalau awak sudah ada high skill pembuat kopi ataupun gelar profesional barista awak mesti tahu macamana guna termostat kaji suhu kepanasan air, kalau air mendidih terlampau panas mencecah suhu tinggi dan bancuh kopi memang jadi tak sedap dan tak segar kena kawal kepanasan air barulah jadi sukses bancuh secawan kopi.

Jangan lupa aroma kopi ada beberapa jenis rasa walaupun rasa tawar tanpa gula, ada yang rasa hazelnut, muddy, walnut dan lain2 itu kena ambil masa yang lama untuk belajar.

Biji kopi paling elok arabika bukan robusta, harini kutip biji kopi proses masak kopi siap kesegaran boleh tahan selama 3 hari sahaja kalau sinpan dalam masa seminggu kesegaran dia akan semakin kurang.

Ramai orang suka minum kopi di starbuck dan cbtl, saya nak kata di sini kopi komersial seperti itu memang tak segar langsung paling tak sedap sudah expired date sebab serbuk kopi segar paling lama boleh simpan pun dua minggu sahaja lepastu expired date dah simpan berbulan-bulan jualan tak habis, pelanggan student masuk pesan secawan kopi duduk sehingga 3 atau 4 jam tengah layan internet, bukannya kopi habis minum order secawan lagi, orang masuk cuma lihat kopi pamer drkat depan keluar ambil berpuluh-puluh pek serbuk gula dan susu tepung bawa balik nak duduk beberapa orang dah habis mibum tengah layan internet sampai tak bangun2 bagi pelanggan lain duduk.
Mesin kopi jenama apa yg Tuan beli.
 

QIPIDELANA

Super Active Member
Joined
Dec 13, 2012
Messages
8,313
Reaction score
135
Points
78
Ujan2 ni kena kopi ngan pisang goreng mmg sedap.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register