PC Issues Lenovo laptop tak boleh switch on

CG Sponsors




superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
Lenovo Ideapad 110

Tak boleh switch on, led power menyala warna putih dlm 5 saat lepas tu padam, led bateri berkelip2 warna amber

Saya dah buka casing laptop nih, disconnect bateri, cabut cmos bateri dlm 5 min camtu. Boleh switch on. Dah pakai dlm sehari, start & shutdown beberapa kalik. Finally, lepas satu shutdown tuh tak boleh switch on balik.

Repeat prosedur kat atas. Boleh switch on balik. So taktau lepas nih baper lama boleh guna sebelum kong balik.
3sweat.gif


Ada siap2 yg pernah kena penyakit lappy lenovo macam nih? Boleh share solution (kalau ada)... TQ
 
Sponsored Post

puckish

Fun Poster
Joined
Apr 22, 2009
Messages
677
Reaction score
107
Points
33
try buka kipas dan bersihkan ..
dah berapa tahun pakai..pernah bersihkan tak kipas tu?
 

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
try buka kipas dan bersihkan ..
dah berapa tahun pakai..pernah bersihkan tak kipas tu?
fanless design bro. takdak kipas langsung. pcb dia pun dah bersihkan, wpun mmg agak bersih. cuma habuk2 sket je.

lappy almost 2 yrs old kot
 

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
kalau disconnect cmos bateri dlm 5 min, psg balik baru boleh switch on...
lenovolappy1.jpg
 

puckish

Fun Poster
Joined
Apr 22, 2009
Messages
677
Reaction score
107
Points
33
try laa tukar bateri cmos tu.
kalau auto shut down tu, saya suspect ada masalah dgn cooling system dia.
tp try tukar bateri tu dulu bro..
 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
24,297
Reaction score
1,884
Points
206
Lenovo Ideapad 110

Tak boleh switch on, led power menyala warna putih dlm 5 saat lepas tu padam, led bateri berkelip2 warna amber

Saya dah buka casing laptop nih, disconnect bateri, cabut cmos bateri dlm 5 min camtu. Boleh switch on. Dah pakai dlm sehari, start & shutdown beberapa kalik. Finally, lepas satu shutdown tuh tak boleh switch on balik.

Repeat prosedur kat atas. Boleh switch on balik. So taktau lepas nih baper lama boleh guna sebelum kong balik. View attachment 307092

Ada siap2 yg pernah kena penyakit lappy lenovo macam nih? Boleh share solution (kalau ada)... TQ
den dulu mslh laptop lenovo jugak tapi dh setel ekekeke
 

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
try laa tukar bateri cmos tu.
kalau auto shut down tu, saya suspect ada masalah dgn cooling system dia.
tp try tukar bateri tu dulu bro..
bukan auto shutdown bro. bila shutdown dah byk2 kalik, lepas tuh nak start dia takmo on dah. cmos bateri takde hal kot sbb system setting mcm tarikh n masa suma tiptop. TQ
 

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
den dulu mslh laptop lenovo jugak tapi dh setel ekekeke
ok mekasih, dah view thread bro tuh. kemungkinan besar heat n ventilation issue tuh, tukar kipas baru n thermal paste shud be ok dah.

kes lappy nih lak, pki dlm seharian gitu, byk kalik start n shutdown. alih2, nak start satu kalik tuh dah tak boleh. dia bkn auto shutdown ya. hampeh

sekarang nih disconnect cmos bateri je, pastu psg balik and then dah boleh start. penin kalau camni
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,371
Reaction score
1,555
Points
201
ok mekasih, dah view thread bro tuh. kemungkinan besar heat n ventilation issue tuh, tukar kipas baru n thermal paste shud be ok dah.

kes lappy nih lak, pki dlm seharian gitu, byk kalik start n shutdown. alih2, nak start satu kalik tuh dah tak boleh. dia bkn auto shutdown ya. hampeh

sekarang nih disconnect cmos bateri je, pastu psg balik and then dah boleh start. penin kalau camni
Cmos bateri tu jgn pasang.. bateri laptop jgn pasang.. direct power cord dulu..
 

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
Cmos bateri tu jgn pasang.. bateri laptop jgn pasang.. direct power cord dulu..
tak psg cmos batt nnti bkn kena tekan key ke utk continue bootup? sorry, lappy mcm nih tak penah lak buat
 
Sponsored Post
Top
Log in Register