BTC USD 22,992.8 Gold USD 1,925.67
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Laptop padam bila render 3d @ edit video

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,307
Joined
Apr 15, 2012
Messages
34,307
Reaction score
2,924
Points
266
Awards
1
Assalamualaikum semua.

Mintak nasihat otai2 ttg laptop den, Lenovo t500 akan padam tiba2 bilo den tgh render 3d atau edit video. Fyi laptop ni den dh pakai lbh 3 tahun dan slalu servis cuci kipas laptop.

Masalah yg akhir2 ni berlaku;

1. Dah siapkn 3d dlm SketchUp pastu render, tiba2 padam laptop
2. Dah edit video via Windows movie Maker, pastu nk save as mp4 tiba2 padam laptop

Den dh pakai laptop ni buek kojo2 ni sblm ni ok ajo
Adakah mslh hardisk, kipas @ software?

Any advice will be much appreciated. Tengkiu veri Mach ekekeke😁
 
update 25/8/2019;
1. den dh hantar servis cuci kipas & tukar thermal paste - laptop lenovo t500 dah OK bleh buek kojo render 3d mcm biaso
2. dan ateh nasihat kawan2 CG, den dh bli jugak laptop refurb NEC Versapro i5 G3 15' khas utk kojo2 grafik/3d/gaming; yg paling best seller ni dh install acad+sketchup+illustrator+photoshop dll. Order jumaat ptg, harini lps zohor dh smpai yahuuu
3. laptop t500 ni nk simpan kasi anak yg nak masuk U @ kolej ekekkeeeke

Sponsored Post

NurussalamAziz

Active Member
Messages
1,769
Joined
Sep 14, 2011
Messages
1,769
Reaction score
106
Points
38
Saya pun dulu2 memang selalu render 3d. Kebarangkalian processor panas jadi dier auto shutdown. Kemungkinan ventilation udara tak cantik lalu suhu naik, fan tak bekerja dengan efisen atau heatsink yg attach kat processor dah tak cantik. Kalau 3 tahun tu, dah boleh tukar model lain dah tu.. hihihi
 

uckiller

Active Member
Messages
1,055
Joined
Feb 20, 2008
Messages
1,055
Reaction score
30
Points
40
Timakasih bros, ya dh agak sbb Panas laptop tu buek kojo2 berat. Fyi dh penah tukar kipas laptop 2x. Den raso kno bli baru jugak. Yg t500 ni den bli refurbished unit.

Nk cari yg skrin bosa skt 15inci... Thanks yall

thermal paste kena tukar maybe? x efisen da nk alirkan haba kot?
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,307
Joined
Apr 15, 2012
Messages
34,307
Reaction score
2,924
Points
266
Awards
1
thermal paste kena tukar maybe? x efisen da nk alirkan haba kot?
Ya mungkin jugak. Den biaso bukak desktop PC repair sndiri spepart, bersihkn kipas, taruk thermal paste etc. Tapi laptop tak brani bukak2 sbb dh try diy pastu pasang blk x bleh on😫
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register