Laptop padam bila render 3d @ edit video

Recommended Brokers


dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,652
Reaction score
998
Points
166
Assalamualaikum semua.

Mintak nasihat otai2 ttg laptop den, Lenovo t500 akan padam tiba2 bilo den tgh render 3d atau edit video. Fyi laptop ni den dh pakai lbh 3 tahun dan slalu servis cuci kipas laptop.

Masalah yg akhir2 ni berlaku;

1. Dah siapkn 3d dlm SketchUp pastu render, tiba2 padam laptop
2. Dah edit video via Windows movie Maker, pastu nk save as mp4 tiba2 padam laptop

Den dh pakai laptop ni buek kojo2 ni sblm ni ok ajo
Adakah mslh hardisk, kipas @ software?

Any advice will be much appreciated. Tengkiu veri Mach ekekeke😁
 
Update # 0
update 25/8/2019;
1. den dh hantar servis cuci kipas & tukar thermal paste - laptop lenovo t500 dah OK bleh buek kojo render 3d mcm biaso
2. dan ateh nasihat kawan2 CG, den dh bli jugak laptop refurb NEC Versapro i5 G3 15' khas utk kojo2 grafik/3d/gaming; yg paling best seller ni dh install acad+sketchup+illustrator+photoshop dll. Order jumaat ptg, harini lps zohor dh smpai yahuuu
3. laptop t500 ni nk simpan kasi anak yg nak masuk U @ kolej ekekkeeeke
Sponsored Post

zfa85

Active Member
Joined
Apr 26, 2012
Messages
1,123
Reaction score
23
Points
25
Dari pengamatan ambe..mesti ade salah satu komponen laptop tn yang dah faulty..probably fan komputer.Sebab kalo kita tgh buat kerja berat cm grafik(sketchup)&edit video tu..kipas akan lg laju nk sejukkn komponen.cer tn cek kot2 kipas dh slow ke..
 

taurusguy1983

Active Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
1,391
Reaction score
63
Points
30
bang masalah paneh tu , caari cooling pad laptop segi empat tu settle masalah
 

NurussalamAziz

Active Member
Joined
Sep 14, 2011
Messages
1,766
Reaction score
102
Points
38
Saya pun dulu2 memang selalu render 3d. Kebarangkalian processor panas jadi dier auto shutdown. Kemungkinan ventilation udara tak cantik lalu suhu naik, fan tak bekerja dengan efisen atau heatsink yg attach kat processor dah tak cantik. Kalau 3 tahun tu, dah boleh tukar model lain dah tu.. hihihi
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,652
Reaction score
998
Points
166
Timakasih bros, ya dh agak sbb Panas laptop tu buek kojo2 berat. Fyi dh penah tukar kipas laptop 2x. Den raso kno bli baru jugak. Yg t500 ni den bli refurbished unit.

Nk cari yg skrin bosa skt 15inci... Thanks yall
 

uckiller

Active Member
Joined
Feb 20, 2008
Messages
1,049
Reaction score
30
Points
30
Timakasih bros, ya dh agak sbb Panas laptop tu buek kojo2 berat. Fyi dh penah tukar kipas laptop 2x. Den raso kno bli baru jugak. Yg t500 ni den bli refurbished unit.

Nk cari yg skrin bosa skt 15inci... Thanks yall
thermal paste kena tukar maybe? x efisen da nk alirkan haba kot?
 

LipanBara

Active Member
Joined
Aug 16, 2007
Messages
1,333
Reaction score
126
Points
33
selalunya pc/notebook akan padam kalau overheat ,.....cuba check kipas dia
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,652
Reaction score
998
Points
166
thermal paste kena tukar maybe? x efisen da nk alirkan haba kot?
Ya mungkin jugak. Den biaso bukak desktop PC repair sndiri spepart, bersihkn kipas, taruk thermal paste etc. Tapi laptop tak brani bukak2 sbb dh try diy pastu pasang blk x bleh on😫
 

rwx

Active Member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
1,619
Reaction score
18
Points
25
biasanya masalah grafik kad tu.. onboard..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register